Jak smażyć kotlety mielone, żeby nie wypływała z nich woda? Kluczowe są pierwsze sekundy na patelni

Dziś o kotletach mielonych. Często do ich przygotowanie sięgamy po chude mięso z dużą zawartością wody. Pewnie nie raz spotkaliście się z twierdzeniem, że woda, które wypływa z mięsa podczas smażenia to wynik tego, że mięso wcześniej zostało mocno ostrzyknięte. Czy to prawda? Jak smażyć kotlety mielone, żeby tej "wody" nie było?

Obrazekcanva.com
Paulina

Wypływająca woda z mięsa to wynik złego smażenia i przygotowania mięsa do obróbki cieplnej. Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule. Nadmiar wody na patelni podczas ich smażenia może świadczyć o popełnieniu błędu ich przygotowania.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak smażyć kotlety mielone?

Kluczowe jest rodzaj mięsa, chude mięso będzie charakteryzować się dużą zawartością wody. Czasami nawet ilość tego płynu sięga do 70%. Podczas smażenia zacznie ona wypływać z mięsa i sprawi, że kotlety zaczną się dusić, a nie smażyć. To z kolei odmienia smak kotletów mielonych. Tego na pewno chcielibyście uniknąć. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np.łopatkę wieprzową. Oprócz mięsa ważna kwestia jest to, by kotlety mocno skwierczały na patelni, a nie tylko się lekko dusiły. Szybka denaturacja białek powierzchni mięsa, na przykład podczas mocnego obsmażania na początku, skutkuje zmniejszonym wyciekiem wody.

Obrazek

Kiedy dodać sól do mięsa?

Zbyt wczesne lub późne posolenie mięsa tez może wpłynąć na wyciek wody z naszych kotletów. Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną, a dokładnie bezpośrednio przed smażeniem. Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Zbyt wcześnie dodana sól powoduje, że smażenie kończy się uzyskaniem suchego i rozpadającego się mięsa.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu