Jak smażyć kotlety mielone, żeby nie wypływała z nich woda? Kluczowe są pierwsze sekundy na patelni

Dziś o kotletach mielonych. Często do ich przygotowanie sięgamy po chude mięso z dużą zawartością wody. Pewnie nie raz spotkaliście się z twierdzeniem, że woda, które wypływa z mięsa podczas smażenia to wynik tego, że mięso wcześniej zostało mocno ostrzyknięte. Czy to prawda? Jak smażyć kotlety mielone, żeby tej "wody" nie było?

Obrazekcanva.com
Paulina

Wypływająca woda z mięsa to wynik złego smażenia i przygotowania mięsa do obróbki cieplnej. Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule. Nadmiar wody na patelni podczas ich smażenia może świadczyć o popełnieniu błędu ich przygotowania.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak smażyć kotlety mielone?

Kluczowe jest rodzaj mięsa, chude mięso będzie charakteryzować się dużą zawartością wody. Czasami nawet ilość tego płynu sięga do 70%. Podczas smażenia zacznie ona wypływać z mięsa i sprawi, że kotlety zaczną się dusić, a nie smażyć. To z kolei odmienia smak kotletów mielonych. Tego na pewno chcielibyście uniknąć. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np.łopatkę wieprzową. Oprócz mięsa ważna kwestia jest to, by kotlety mocno skwierczały na patelni, a nie tylko się lekko dusiły. Szybka denaturacja białek powierzchni mięsa, na przykład podczas mocnego obsmażania na początku, skutkuje zmniejszonym wyciekiem wody.

Obrazek

Kiedy dodać sól do mięsa?

Zbyt wczesne lub późne posolenie mięsa tez może wpłynąć na wyciek wody z naszych kotletów. Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną, a dokładnie bezpośrednio przed smażeniem. Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Zbyt wcześnie dodana sól powoduje, że smażenie kończy się uzyskaniem suchego i rozpadającego się mięsa.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟