Mielone z indyka z mizerią

Mielone z indyka z mizerią oraz młodymi ziemniakami to tradycyjny polski obiad. Postanowiliśmy pójść o krok dalej i podkręciliśmy tę kombinację na 100 %.
Mizerię do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem
Składniki:
Porcje szt.Kotlety
- 400 g mielone mięso z indyka
- 1 szt. bułka namoczona w mleku
- 1 szt. cebula podsmażona
- 1 szt. jajko
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 szkl. natka pietruszki
- 1/3 szkl. ser parmezan
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
Mizeria
- 2 szt. ogórki
- 5 szt. rzodkiewki
- 3 łyżki śmietana
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
- 1,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki pieprz
Pozostałe produkty
- 2 kg młode ziemniaki
- 1 szkl. bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mielonych. W tym celu połącz: mięso mielone, bułkę namoczoną w mleku, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek, parmezan, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj, po czym zrób z powstałej mieszanki mielone. Obtocz każdy element w bułce tartej.
- Czas przygotować mizerię. W tym celu zzoodluj ogórki i rzodkiewki.
- Następnie połącz warzywa ze śmietaną, koperkiem, solą oraz pieprzem.
- Wcześniej przygotowane mielone usmaż w rozgrzanym oleju. W międzyczasie ugotuj również młode ziemniaki.
- Teraz połącz wszystkie składniki i gotowe. Smacznego!
Komentarze