Kupiła frytki "z dwóch ziemniaków". Cena za taką porcję nad morzem jest kosmiczna

Inflacja szaleje, a ceny w nadmorskich kurortach osiągają zawrotne kwoty. Przekonała się o tym pani Aneta, która podczas majówkowego wypadu do Władysławowa zapłaciła 16 złotych za porcję frytek.

Ile kosztuje porcja frytek nad morzem? Cena kosmicznaIle kosztuje porcja frytek nad morzem? Cena kosmiczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AgataK
Marcin Michałowski

Ceny jedzenia w nadmorskich kurortach w czasach wzmożonej inflacji potrafią przyprawić o zawrót głowy. Czytelniczka portalu eDziecko podzieliła się swoim doświadczeniem, opowiadając o tym, ile zapłaciła za frytki dla dzieci podczas majówkowego wyjazdu do Władysławowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Frytki nad morzem "z dwóch ziemniaków". Czy są warte swojej ceny?

Wielu z nas decyduje się na majówkowe wypady nad morze, aby odpocząć i spędzić czas z rodziną. Jednak, jak pokazała pani Aneta, czytelniczka wyżej wspomnianego portalu, przyjemności te mogą być obciążone wysokimi kosztami. Władysławowo, podobnie jak wiele innych nadmorskich miejscowości, słynie z pięknych plaż i atrakcji turystycznych, ale także z wysokich cen usług gastronomicznych.

Choć kobieta zdawała sobie sprawę z potencjalnych wydatków i spodziewała się, że nie będzie tanio, to była nieco zdumiona ceną frytek. Jednak, jak sama podkreśla, wakacyjne wydatki są nieuniknione, zwłaszcza jeśli podróżujemy z dziećmi.

"Jak się jedzie na urlop z dziećmi, to trzeba liczyć się z tym, że takie wczasy kosztują niemało" - przekonuje pani Aneta.
"Przecież nie będę stała i gotowała w domku letniskowym. Życie" - dodaje turystka.

Choć cena 16 złotych za porcję z dwóch ziemniaków wydaje się wysoka, to trzeba przyznać, że ilość frytek była naprawdę imponująca. Dodatkowo restauracja oferowała darmowy ketchup, co z pewnością zrekompensowało trochę wydatki.

"To duża porcja i na tle całej tej masakrycznej drożyzny naprawdę do zniesienia. Przynajmniej dzieci głodne nie chodzą" - tłumaczy pani Aneta.

Majówka nad morzem

Czy warto zatem w ogóle jechać nad morze na urlop? To już kwestia indywidualna. Dla wielu osób wypoczynek nad Bałtykiem to nieodłączny element majówki bądź wakacji, z którego nie chcą rezygnować nawet w obliczu rosnących kosztów.

Jeśli jednak szukamy oszczędności, warto rozważyć wyjazd do mniej popularnych kurortów lub skorzystać z promocji i zniżek. Pamiętajmy również, że możemy sami przygotowywać posiłki podczas wakacji, co pozwoli nam zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Niezależnie od tego, jak zdecydujemy, jedno jest pewne: wypoczynek nad polskim morzem to nie lada wydatek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy