Polacy zajadają aż miło, trzustka cierpi. Dlatego tyjemy i źle się czujemy

Kiedy chcesz stracić kilka zbędnych kilogramów, doskonale wiesz, jakich produktów lepiej unikać lub pozwalać sobie na nie znacznie rzadziej. Na takiej liście często są słodycze, słone przekąski, tłuste sery czy mięsa. Jednak warto pamiętać, że zgubne są też niektóre połączenia jedzeniowe, które często spotykamy na talerzach.

Duszone ziemniaki z mięsem w sosieDuszone ziemniaki z mięsem w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer
Dorota Gepert

Jesz więcej warzyw, stawiasz na białko i produkty niskokaloryczne, a efektów nie widać? Możliwe, że winę za to ponoszą połączenia jedzeniowe, których lepiej unikać. Podpowiadamy, co może niweczyć wszystkie działania i skutecznie utrudniać chudnięcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Tylko bez sosu

Jeszcze kilka lat temu niektórzy na diecie odstawiali ziemniaki i obwiniali je o przybieranie dodatkowych kilogramów. Teraz już wiadomo, że same są wręcz niskokaloryczne, bo 100 g dostarcza zaledwie 80 kcal. Jednak kalorii niebezpiecznie przybywa, gdy na talerzu są polane sosem. Nie poleca się też łączyć ziemniaków ze śmietaną czy masłem. Ziemniaczana sałatka z majonezem to też dietetyczna pułapka.

Włoski zwyczaj

Ta sama sytuacja dotyczy makaronu. Zjedzony samodzielnie lub w lekkiej sałatce nie jest zagrożeniem dla diety. Podany z tłustym sosem, na przykład na bazie śmietany zamienia się w bombę kaloryczną. 100 g ugotowanego makaronu to od 110 do 130 kilokalorii, gdy dojdzie do tego sos liczba kalorii niebezpiecznie się zwiększa. Porcja słynnej włoskiej carbonnary z dodatkiem boczku może mieć nawet ponad 500 kalorii.

Sos carbonara to klasyka kuchni włoskiej.
Sos carbonara to klasyka kuchni włoskiej. © Pixabay | marker_photography

Trzustka się buntuje

Takie naturalne połączenia w kuchni polskiej, jak ziemniaki z sosem czy włoskiej, jak makaron z sosem, nie wydają się na pozór zgubne, bo jesteśmy do takich duetów przyzwyczajeni. Jednak potrafią one zaburzyć funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Zarówno pokarmy węglowodanowe, jak i te bogate w tłuszcz, zmuszają do wytężonej pracy trzustkę. Takie połączenia jedzeniowe mogą być dużą przeszkodą w odchudzaniu. Na diecie najlepiej sprawdzą się ziemniaki gotowane w mundurkach lub obrane z wody z lekkimi dodatkami. I oczywiście lepiej też wystrzegać się frytek i chipsów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟