Przepis mam od kuzynki z Budapesztu. Najlepsze jakie jadłam, nie dziwię się, że tak go strzegła

Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najsłodszych węgierskich klasyków cukierniczych, to dzisiaj masz na to szansę. W tym artykule zaprezentujemy przepis na węgierskie ciasto Gerbeaud — naszą ulubioną wersję z dżemem i orzechami włoskimi. Jedno słowo: przepyszne!

Węgierskie ciasto Gerbeaud - jedyne w swoim rodzajuWęgierskie ciasto Gerbeaud - jedyne w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Herceg

Jeśli — tak jak nas — nachodzi cię czasem ochota na coś naprawdę słodkiego, to dzisiaj przedstawimy ci deser, który na pewno ci się spodoba. Węgierskie ciasto Gerbeuad (pochodzące z Budapesztu, gdzie pod koniec XIX wieku powstała kultowa cukiernia o tej nazwie) może przybierać wiele różnych postaci, ale my mamy jedną swoją ulubioną. I to właśnie ją ci dzisiaj przekażemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Czy warto wziąć się za przyrządzenie tego węgierskiego klasyka? Jak najbardziej, bo prawdopodobnie w żadnej polskiej cukierni go nie dostaniesz. Podróż do Budapesztu zajmie tymczasem ładnych kilka godzin, a samodzielne przygotowanie tego ciasta — zaledwie jedną. No i satysfakcja z przygotowania pysznego, domowego wypieku, jakiego nie powstydziłaby się doświadczona węgierska gospodyni, jest niezastąpiona. A więc: narzędzia kuchenne w dłoń i do roboty!

Węgierskie ciasto Gerbeaud

Składniki:

  • 125 g masła
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru pudru,
  • dżem morelowy (oczywiście możesz go zastąpić innym smakiem),
  • 200 g gorzkiej czekolady.
To węgierskie ciasto zachwyci twoje podniebienie
To węgierskie ciasto zachwyci twoje podniebienie © Canva | Jana milin

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zaczyn: drożdże wkrusz do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Odstaw na kwadrans.
  2. Rozpuszczone i ostudzone masło wymieszaj z gotowym zaczynem. Dosyp mąkę i szczyptę soli, wbij też 2 jajka. Wyrób ciasto. Następnie podziel je na 4 części, przykryj czystą szmatką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie wymieszaj cukier puder i mielone lub drobno posiekane orzechy włoskie, a także wyłóż formę do pieczenia pergaminem.
  4. Z powrotem przejdź do ciasta. Każdy kawałek rozwałkuj w ten sposób, by miały rozmiar formy. Trzy z nich wysmaruj dżemem i posyp mieszanką orzechów i cukru. Wyłóż, jedna część na drugą, w formie. Dociśnij, ponakłuwaj. Odstaw na pół godziny.
  5. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 40 minut. Gdy ostygnie, polej z wierzchu rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku