Przepis mam od kuzynki z Budapesztu. Najlepsze jakie jadłam, nie dziwię się, że tak go strzegła
Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najsłodszych węgierskich klasyków cukierniczych, to dzisiaj masz na to szansę. W tym artykule zaprezentujemy przepis na węgierskie ciasto Gerbeaud — naszą ulubioną wersję z dżemem i orzechami włoskimi. Jedno słowo: przepyszne!
19.04.2024 | aktual.: 19.04.2024 10:07
Jeśli — tak jak nas — nachodzi cię czasem ochota na coś naprawdę słodkiego, to dzisiaj przedstawimy ci deser, który na pewno ci się spodoba. Węgierskie ciasto Gerbeuad (pochodzące z Budapesztu, gdzie pod koniec XIX wieku powstała kultowa cukiernia o tej nazwie) może przybierać wiele różnych postaci, ale my mamy jedną swoją ulubioną. I to właśnie ją ci dzisiaj przekażemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy warto wziąć się za przyrządzenie tego węgierskiego klasyka? Jak najbardziej, bo prawdopodobnie w żadnej polskiej cukierni go nie dostaniesz. Podróż do Budapesztu zajmie tymczasem ładnych kilka godzin, a samodzielne przygotowanie tego ciasta — zaledwie jedną. No i satysfakcja z przygotowania pysznego, domowego wypieku, jakiego nie powstydziłaby się doświadczona węgierska gospodyni, jest niezastąpiona. A więc: narzędzia kuchenne w dłoń i do roboty!
Węgierskie ciasto Gerbeaud
Składniki:
- 125 g masła
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki cukru,
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 250 g orzechów włoskich,
- 200 g cukru pudru,
- dżem morelowy (oczywiście możesz go zastąpić innym smakiem),
- 200 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zaczyn: drożdże wkrusz do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Odstaw na kwadrans.
- Rozpuszczone i ostudzone masło wymieszaj z gotowym zaczynem. Dosyp mąkę i szczyptę soli, wbij też 2 jajka. Wyrób ciasto. Następnie podziel je na 4 części, przykryj czystą szmatką i odstaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie wymieszaj cukier puder i mielone lub drobno posiekane orzechy włoskie, a także wyłóż formę do pieczenia pergaminem.
- Z powrotem przejdź do ciasta. Każdy kawałek rozwałkuj w ten sposób, by miały rozmiar formy. Trzy z nich wysmaruj dżemem i posyp mieszanką orzechów i cukru. Wyłóż, jedna część na drugą, w formie. Dociśnij, ponakłuwaj. Odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 40 minut. Gdy ostygnie, polej z wierzchu rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!