Przepis mam od kuzynki z Budapesztu. Najlepsze jakie jadłam, nie dziwię się, że tak go strzegła

Jeśli masz ochotę spróbować jednego z najsłodszych węgierskich klasyków cukierniczych, to dzisiaj masz na to szansę. W tym artykule zaprezentujemy przepis na węgierskie ciasto Gerbeaud — naszą ulubioną wersję z dżemem i orzechami włoskimi. Jedno słowo: przepyszne!

Węgierskie ciasto Gerbeaud - jedyne w swoim rodzajuWęgierskie ciasto Gerbeaud - jedyne w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Herceg

Jeśli — tak jak nas — nachodzi cię czasem ochota na coś naprawdę słodkiego, to dzisiaj przedstawimy ci deser, który na pewno ci się spodoba. Węgierskie ciasto Gerbeuad (pochodzące z Budapesztu, gdzie pod koniec XIX wieku powstała kultowa cukiernia o tej nazwie) może przybierać wiele różnych postaci, ale my mamy jedną swoją ulubioną. I to właśnie ją ci dzisiaj przekażemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Czy warto wziąć się za przyrządzenie tego węgierskiego klasyka? Jak najbardziej, bo prawdopodobnie w żadnej polskiej cukierni go nie dostaniesz. Podróż do Budapesztu zajmie tymczasem ładnych kilka godzin, a samodzielne przygotowanie tego ciasta — zaledwie jedną. No i satysfakcja z przygotowania pysznego, domowego wypieku, jakiego nie powstydziłaby się doświadczona węgierska gospodyni, jest niezastąpiona. A więc: narzędzia kuchenne w dłoń i do roboty!

Węgierskie ciasto Gerbeaud

Składniki:

  • 125 g masła
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru pudru,
  • dżem morelowy (oczywiście możesz go zastąpić innym smakiem),
  • 200 g gorzkiej czekolady.
To węgierskie ciasto zachwyci twoje podniebienie
To węgierskie ciasto zachwyci twoje podniebienie © Canva | Jana milin

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zaczyn: drożdże wkrusz do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Odstaw na kwadrans.
  2. Rozpuszczone i ostudzone masło wymieszaj z gotowym zaczynem. Dosyp mąkę i szczyptę soli, wbij też 2 jajka. Wyrób ciasto. Następnie podziel je na 4 części, przykryj czystą szmatką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie wymieszaj cukier puder i mielone lub drobno posiekane orzechy włoskie, a także wyłóż formę do pieczenia pergaminem.
  4. Z powrotem przejdź do ciasta. Każdy kawałek rozwałkuj w ten sposób, by miały rozmiar formy. Trzy z nich wysmaruj dżemem i posyp mieszanką orzechów i cukru. Wyłóż, jedna część na drugą, w formie. Dociśnij, ponakłuwaj. Odstaw na pół godziny.
  5. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 40 minut. Gdy ostygnie, polej z wierzchu rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯