Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa. Idealna do wielkanocnych wypieków
15.03.2023 19:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosta polewa czekoladowa udoskonali każdy słodki wypiek. Do przygotowania jej przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników.
Polewa z czekolady to dodatek, który może sprawić, że każde danie stanie się jeszcze bardziej smakowite i apetyczne. Szczególnie chętnie sięgamy po nią w czasie świąt i polewamy babki, mazurki i serniki. Uniwersalny przepis możesz wykorzystać do każdego deseru.
Jak zrobić idealną polewę?
Polewa z czekolady może mieć różną konsystencję, chociaż najbardziej pożądana to ta gęsta i aksamitna. Może być również w różnych wariantach smakowych, w zależności od użytego rodzaju czekolady. Idealna polewa apetycznie wygląda na cieście i pokrywa dobrze jego powierzchnię. Nie może być zbyt rzadka, aby nie spływała na talerz. Nie powinniśmy również mieć problemu z dokładnym rozprowadzeniem jej na gotowym cieście, a po wyjęciu z lodówki można będzie podzielić na mniejsze porcje. Nasz dzisiejszy przepis z czterech składników znakomicie sprawdzi się podczas domowego pieczenia. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 1-2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Czekoladę podziel na mniejsze kawałki. W niedużym garnuszku lub rondelku rozpuść masło wraz z częścią cukru. Do roztopionego masła dorzuć połamaną tabliczkę czekolady i gotuj całość na małym ogniu. Mieszaj cały czas zawartość garnka, aby polewa nie przypaliła się i nie przywarła do dna. Gdy czekolada roztopi się, to znak, że umowa jest już gotowa. Udekoruj z nią ulubione ciasto i delektuj się pysznym smakiem.
Przepis na pyszne roladki Big Mac znajdziesz na naszym kanale YouTube