Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa. Idealna do wielkanocnych wypieków
Prosta polewa czekoladowa udoskonali każdy słodki wypiek. Do przygotowania jej przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników.
15.03.2023 19:18
Polewa z czekolady to dodatek, który może sprawić, że każde danie stanie się jeszcze bardziej smakowite i apetyczne. Szczególnie chętnie sięgamy po nią w czasie świąt i polewamy babki, mazurki i serniki. Uniwersalny przepis możesz wykorzystać do każdego deseru.
Jak zrobić idealną polewę?
Polewa z czekolady może mieć różną konsystencję, chociaż najbardziej pożądana to ta gęsta i aksamitna. Może być również w różnych wariantach smakowych, w zależności od użytego rodzaju czekolady. Idealna polewa apetycznie wygląda na cieście i pokrywa dobrze jego powierzchnię. Nie może być zbyt rzadka, aby nie spływała na talerz. Nie powinniśmy również mieć problemu z dokładnym rozprowadzeniem jej na gotowym cieście, a po wyjęciu z lodówki można będzie podzielić na mniejsze porcje. Nasz dzisiejszy przepis z czterech składników znakomicie sprawdzi się podczas domowego pieczenia. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 1-2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Czekoladę podziel na mniejsze kawałki. W niedużym garnuszku lub rondelku rozpuść masło wraz z częścią cukru. Do roztopionego masła dorzuć połamaną tabliczkę czekolady i gotuj całość na małym ogniu. Mieszaj cały czas zawartość garnka, aby polewa nie przypaliła się i nie przywarła do dna. Gdy czekolada roztopi się, to znak, że umowa jest już gotowa. Udekoruj z nią ulubione ciasto i delektuj się pysznym smakiem.
Przepis na pyszne roladki Big Mac znajdziesz na naszym kanale YouTube