Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa. Idealna do wielkanocnych wypieków

Prosta polewa czekoladowa udoskonali każdy słodki wypiek. Do przygotowania jej przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników.

Polewa czekoladowa- Pyszności/ źródło: CanvaPolewa czekoladowa- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Polewa z czekolady to dodatek, który może sprawić, że każde danie stanie się jeszcze bardziej smakowite i apetyczne. Szczególnie chętnie sięgamy po nią w czasie świąt i polewamy babki, mazurki i serniki. Uniwersalny przepis możesz wykorzystać do każdego deseru.

Jak zrobić idealną polewę?

Polewa z czekolady może mieć różną konsystencję, chociaż najbardziej pożądana to ta gęsta i aksamitna. Może być również w różnych wariantach smakowych, w zależności od użytego rodzaju czekolady. Idealna polewa apetycznie wygląda na cieście i pokrywa dobrze jego powierzchnię. Nie może być zbyt rzadka, aby nie spływała na talerz. Nie powinniśmy również mieć problemu z dokładnym rozprowadzeniem jej na gotowym cieście, a po wyjęciu z lodówki można będzie podzielić na mniejsze porcje. Nasz dzisiejszy przepis z czterech składników znakomicie sprawdzi się podczas domowego pieczenia. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.

Obrazek
polewa czekoladowa pyszności

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Czekoladę podziel na mniejsze kawałki. W niedużym garnuszku lub rondelku rozpuść masło wraz z częścią cukru. Do roztopionego masła dorzuć połamaną tabliczkę czekolady i gotuj całość na małym ogniu. Mieszaj cały czas zawartość garnka, aby polewa nie przypaliła się i nie przywarła do dna. Gdy czekolada roztopi się, to znak, że umowa jest już gotowa. Udekoruj z nią ulubione ciasto i delektuj się pysznym smakiem.

Przepis na pyszne roladki Big Mac znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę