Właśnie wtedy najlepiej zasiać rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie idealna
Rzeżucha to roślina, która jest szczególnie popularna tuż przed rozpoczęciem, jak i w trakcie Wielkanocy. Stanowi dodatek do wielu świątecznych potraw i ma lekko pikantny smak. Wysiewa się ją tuż przed świętami, ale kiedy będzie ten najlepszy moment? Postanowiliśmy to sprawdzić.
15.03.2023 11:33
Rzeżucha - niezwykle prosta w uprawie wielkanocna roślina
Fenomen związany z rzeżuchą podczas Wielkanocy jest obecny od wielu dobrych lat. Uprawia się ją zawsze w okresie Świąt Wielkanocnych. Stanowi ona symbol odrodzenia i można ją znaleźć w wielu święconkach, jak i na świątecznych stołach. Jej uprawa nie jest zbyt skomplikowana. Rzeżucha jest w stanie urosnąć w niemal każdych warunkach. Najczęściej wysiewa się ją na wacie, w pojemnikach i ustawia na kuchennym parapecie.
Ta popularna roślina, najczęściej osiąga wysokość 6 cm. Zawiera w sobie niezwykle cenne minerały, takie jak magnez, wapń, potas, siarka i witaminy B, C, E i K. Wyróżnia się lekką pikantnościa i przez to podkreśla smak kanapek, sałatek, czy jajek na wielkanocnym stole. W związku z tym, że Wielkanoc tuż-tuż, dobrze jest zastanowić się nad tym, kiedy jest ten odpowiedni moment na wysianie rzeżuchy, by zdążyła urosnąć.
Kiedy wysiać rzeżuchę i jak o nią dbać?
Rzeżucha jest rośliną, która rośnie stosunkowo szybko. Najlepiej jest ją wysiać na kilka dni przed Niedzielą Palmową. W roku 2023, wypada ona w dniu 2 kwietnia. Dlatego też, końcówka marca będzie tym właściwym momentem. Możesz być pewny tego, że roślina zdąży urosnąć do Wielkanocy.
Niezwykle ważne jest jej odpowiednie uprawianie, jak i sam proces wysiewania. Najlepiej jest wysiać ją na zwilżoną watę, którą należy umieścić na talerzu, zakrętce od słoika, czy w misce. Nasiona należy rozsypać dość gęsto i następnie pojemnik ustawić w półcieniu, z racji, że nie lubi intensywnego słońca. Pamiętaj, by rosła bujnie, musisz dbać o jej nawodnienie i zraszanie raz lub kilka razy dziennie.
Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Warto podkreślić, że rzeżucha to roślina, którą warto spożywać nie tylko podczas Wielkanocy, ale i przez cały rok. Obecne w niej minerały i witaminy powodują wzmocnienie organizmu. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na włosy lub cerę. Pamiętaj, że możesz ją jeść samą lub jako dodatek do kanapek, sałatek, czy jajek i wędlin.
Masz ochotę na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie: