Lekka sałatka gyros na wiosenne posiadówki. Taka nie pójdzie w biodra

Lżejsza wersja nie zawsze oznacza wersję mniej smaczną. Odchudzenie sałatki gyros nie jest takie trudne, rzecz tkwi w nadaniu jej smaku. Z tym przepisem nie musisz zaprzątać sobie tym głowy. Obawiaj się raczej eksplozji, prawdziwej eksplozji smaków.

Odchudzona sałatka gyros nie pójdzie w boczki Odchudzona sałatka gyros nie pójdzie w boczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma co ukrywać - sałatka gyros w tradycyjnej wersji jest bombą kaloryczną. Owszem, przepyszną i wartą grzechu, ale jednak. Jeśli w twoim jadłospisie nie ma miejsca na takie potrawy, ale trudno ci przezwyciężyć ochotę na smakowitość uwielbianej sałatki, koniecznie zapisz ten przepis. Sałatka gyros w lżejszej wersji nie jest gorsza, a być może to połączenie składników bardziej przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Sałatka gyros w wersji fit. Nie pójdzie w boczki

Tak naprawdę niewiele potrzeba, by odchudzić tradycyjną sałatkę gyros. Zamiast smażyć mięso - wrzuć je do piekarnika. Jeśli chcesz, by było miękkie i soczyste, potraktuj je jogurtową marynatą, oczywiście z dodatkiem przyprawy gyros, a dzięki temu zmięknie i nabierze delikatności.

Trudno oprzeć się majonezowej wspaniałości, ale nie tylko na jego bazie można stworzyć smaczny sos. Gęsty jogurt również się sprawdzi, wystarczy dobrze go doprawić. Proponujemy łyżkę oliwy, obowiązkowy czosnek oraz dużo świeżych ziół. To kompozycja doskonała. Jeśli chcesz, by sos był jeszcze bardziej odświeżający, dodaj nieco skórki z otartej cytryny. W tej sałatce to niewątpliwie sos robi robotę.

Zwieńczeniem sałatki gyros w wersji fit jest garść zieleniny. Polecamy potraktować zielone liście przychylniejszym okiem, to jedne z najzdrowszych warzyw świata. Kompozycje wykańczają prażone ziarna słonecznika oraz białe winogrona, dodające całość lekkości i świeżości.

Zamiast smażyć mięso do sałatki gyros, wrzuć je do piekarnika
Zamiast smażyć mięso do sałatki gyros, wrzuć je do piekarnika © Canva | Gala Didebashvili

Odchudzona sałatka gyros. Przepis

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 2 filety z kurczaka + przyprawa gyros + dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • 300 g białego winogrona,
  • garść słonecznika,
  • połowa małej kapusty pekińskiej,
  • biała część pora,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 6 łyżek kukurydzy,
  • garść zieleniny: roszponki, szpinaku, rukwi wodnej, rukoli,
  • sos: garść świeżej mięty, garść świeżego koperku, 5 łyżek gęstego jogurtu, łyżka oliwy, ząbek czosnku,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. 2 łyżki jogurtu wymieszaj z przyprawą gyros (ilość przyprawy zależy od tego, jak wyrazisty smak kurczaka chcesz uzyskać). Następnie zanurz piersi drobiowe w mieszance i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw na kilka chwil, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut (wiele zależy od grubości mięsa). Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i odstaw, by ostygło.
  3. Pomidory pokrój w kostkę, wcześniej możesz pozbawić je skórki. Zrobisz to za pomocą obieraczki z drobnymi ząbkami.
  4. Winogrona przekrój na połówki. Białą część pora pokrój w cienkie półplastry (możesz go sparzyć, jeśli obawiasz się wyrazistego smaku warzywa), ogórki konserwowe pokrój w większą kostkę.
  5. Kapustę pekińską posiekaj, ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
  6. Składniki na sos zblenduj.
  7. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż je do dużej miski. Dodaj kapustę pekińską, kukurydzę, pomidory, pora, ogórki i sos. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
  8. Sałatkę włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp zieleniną, prażonymi pestkami słonecznika i winogronem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej