Lekka sałatka gyros na wiosenne posiadówki. Taka nie pójdzie w biodra
Lżejsza wersja nie zawsze oznacza wersję mniej smaczną. Odchudzenie sałatki gyros nie jest takie trudne, rzecz tkwi w nadaniu jej smaku. Z tym przepisem nie musisz zaprzątać sobie tym głowy. Obawiaj się raczej eksplozji, prawdziwej eksplozji smaków.
18.04.2024 14:38
Nie ma co ukrywać - sałatka gyros w tradycyjnej wersji jest bombą kaloryczną. Owszem, przepyszną i wartą grzechu, ale jednak. Jeśli w twoim jadłospisie nie ma miejsca na takie potrawy, ale trudno ci przezwyciężyć ochotę na smakowitość uwielbianej sałatki, koniecznie zapisz ten przepis. Sałatka gyros w lżejszej wersji nie jest gorsza, a być może to połączenie składników bardziej przypadnie ci do gustu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka gyros w wersji fit. Nie pójdzie w boczki
Tak naprawdę niewiele potrzeba, by odchudzić tradycyjną sałatkę gyros. Zamiast smażyć mięso - wrzuć je do piekarnika. Jeśli chcesz, by było miękkie i soczyste, potraktuj je jogurtową marynatą, oczywiście z dodatkiem przyprawy gyros, a dzięki temu zmięknie i nabierze delikatności.
Trudno oprzeć się majonezowej wspaniałości, ale nie tylko na jego bazie można stworzyć smaczny sos. Gęsty jogurt również się sprawdzi, wystarczy dobrze go doprawić. Proponujemy łyżkę oliwy, obowiązkowy czosnek oraz dużo świeżych ziół. To kompozycja doskonała. Jeśli chcesz, by sos był jeszcze bardziej odświeżający, dodaj nieco skórki z otartej cytryny. W tej sałatce to niewątpliwie sos robi robotę.
Zwieńczeniem sałatki gyros w wersji fit jest garść zieleniny. Polecamy potraktować zielone liście przychylniejszym okiem, to jedne z najzdrowszych warzyw świata. Kompozycje wykańczają prażone ziarna słonecznika oraz białe winogrona, dodające całość lekkości i świeżości.
Odchudzona sałatka gyros. Przepis
Składniki:
- 4 pomidory,
- 2 filety z kurczaka + przyprawa gyros + dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- 300 g białego winogrona,
- garść słonecznika,
- połowa małej kapusty pekińskiej,
- biała część pora,
- 4 ogórki konserwowe,
- 6 łyżek kukurydzy,
- garść zieleniny: roszponki, szpinaku, rukwi wodnej, rukoli,
- sos: garść świeżej mięty, garść świeżego koperku, 5 łyżek gęstego jogurtu, łyżka oliwy, ząbek czosnku,
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie:
- 2 łyżki jogurtu wymieszaj z przyprawą gyros (ilość przyprawy zależy od tego, jak wyrazisty smak kurczaka chcesz uzyskać). Następnie zanurz piersi drobiowe w mieszance i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw na kilka chwil, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut (wiele zależy od grubości mięsa). Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i odstaw, by ostygło.
- Pomidory pokrój w kostkę, wcześniej możesz pozbawić je skórki. Zrobisz to za pomocą obieraczki z drobnymi ząbkami.
- Winogrona przekrój na połówki. Białą część pora pokrój w cienkie półplastry (możesz go sparzyć, jeśli obawiasz się wyrazistego smaku warzywa), ogórki konserwowe pokrój w większą kostkę.
- Kapustę pekińską posiekaj, ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.
- Składniki na sos zblenduj.
- Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż je do dużej miski. Dodaj kapustę pekińską, kukurydzę, pomidory, pora, ogórki i sos. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp zieleniną, prażonymi pestkami słonecznika i winogronem.