Nazywana najzdrowszym warzywem świata. Wspomaga pracę jelit i odmładza

Rukiew wodna (zwana też rzeżuchą wodną) została uznana za najzdrowsze warzywo świata przez Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC). Wygrała spośród kilkudziesięciu roślin jadalnych przebadanych pod względem zawartości i gęstości składników odżywczych. Czym zatem wyróżnia się na tle innych warzyw?

Rukiew wodna została uznana za najzdrowsze warzywo świataRukiew wodna została uznana za najzdrowsze warzywo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rukiew wodna ma lekko gorzki, orzeźwiający smak. Zwykle spożywa się ją na surowo, jednak zblanszowana traci gorycz. Rukiew można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach w formie świeżych liści, suszu lub proszku. Łatwo dostępne są nasiona rukwi, a uprawiać ją można doniczce na parapecie. I naprawdę warto mieć ją w zanadrzu, ponieważ warzywo to może poszczycić się wieloma zdrowotnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Rukiew wodna - właściwości zdrowotne

Rukiew wodną stosuje się od dawna. W medycynie ludowej zasłynęła jako remedium na zaparcia, zaburzenia pracy wątroby, kaszel, a współczesna fitoterapia zaleca ją na ukojenie nerwów. Ponadto jest wyjątkowo bogata w dwa składniki odżywcze – witaminę C i witaminę K. Witamina C pozytywnie wpływa na odporność organizmu, a także odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu, wchłanianiu żelaza, metabolizmie białek i obronie antyoksydacyjnej. Witamina K natomiast przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.

Naukowców z Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) wskazali, że rukiew wodna, ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, ma najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto posiada 17 różnych składników odżywczych, które wykazują lecznicze właściwości. Rukiew wodna wspomaga pracę jelit poprzez regulację przemiany materii, oczyszcza krew oraz zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Posiada również zastosowanie pielęgncyjne - wyrównuje koloryt skóry i spłyca zmarszczki, a także poprawia stan włosów i paznokci.

Rukiew wodną warto dodać do sałatki czy kanapek
Rukiew wodną warto dodać do sałatki czy kanapek © Pixabay

Najzdrowsze warzywo świata. Dlaczego warto jeść rukiew wodną?

Wymienione składniki odżywcze wraz z fitochemikaliami (związkami roślinnymi) zawartymi w rukwi wodnej sprawiają, że jest ona korzystna w leczeniu różnych schorzeń, takich jak rak, cukrzyca i choroby układu krążenia. Przykładem może być badanie, które wykazało, że spożywanie 85 gramów surowej rukwi wodnej dziennie przez osiem tygodni redukuje uszkodzenia DNA i zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie, co z kolei wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na raka. Naukowcy przypisują te wyniki przeciwutleniaczom zawartym w zielonych liściach rukwi.

Badania na zwierzętach pokazują zaś, że suplementacja ekstraktem z rukwi wodnej obniża poziom cholesterolu LDL ("złego") i trójglicerydów. Szczegółowa metaanaliza wykazała, że ​​regularne spożywanie zielonych warzyw liściastych zmniejsza częstość występowania chorób układu krążenia. W innym badaniu oceniono natomiast wpływ rukwi wodnej, dołączonej do posiłku o średniej zawartości tłuszczu (40 proc. kalorii z tłuszczu), na poziom cukru we krwi u zdrowych mężczyzn. Naukowcy wykazali, że obecność 100 gramów rukwi wodnej w posiłku obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie