PrzepisDietaPowinieneś jeść codziennie, jeśli chcesz dożyć 100 lat. Dietetycy nie mają wątpliwości

Powinieneś jeść codziennie, jeśli chcesz dożyć 100 lat. Dietetycy nie mają wątpliwości

Rukiew wodna - zdj. ilustracyjne
Rukiew wodna - zdj. ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.02.2024 15:11, aktualizacja: 10.02.2024 20:58

Trudno wskazać jeden jedyny czynnik, który gwarantowałby życie w zdrowiu do magicznej setki. Niemniej badania naukowe mówią wprost, że na długowieczność gigantyczny wpływ ma dieta. W jakie produkty powinna być bogata? Dietetycy polecają jeden szczególnie.

Na długowieczność duży wpływ może mieć dieta bogata w żywność przeciwzapalną. Żywność przeciwzapalna to taka, która zawiera związki zmniejszające stan zapalny w organizmie. Chociaż wszystkie produkty przeciwzapalne są korzystne, jest jeden, który dietetycy szczególnie polecają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żywność przeciwzapalna i jej wpływ na zdrowie

Dr Lina Begdache, dietetyczka i adiunkt w dziedzinie badań nad zdrowiem i dobrym samopoczuciem na Uniwersytecie Stanowym Nowego Jorku twierdzi, że żywność przeciwzapalna jest korzystna dla zdrowia, ponieważ sygnalizuje układowi odpornościowemu, aby wyłączył stan zapalny.

"Wiele z tych pokarmów ma również działanie przeciwutleniające, które jest potrzebne do zniwelowania uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych stanem zapalnym" – wyjaśnia w rozmowie z portalem parade.com.

Susan Bowerman, dyrektorka ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w "Herbalife" wyjaśnia na łamach parade.com, że ​​stany zapalne w organizmie zaostrzyć może spożywanie cukru, soli i wysokoprzetworzonej żywności. Specjalistka dodaje, że produkty te zmieniają skład bakterii jelitowych i powodują stany zapalne wewnątrz komórek.

Ekspertki dodają, że żywność przeciwzapalna jest bogata w związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego, to natomiast zmniejsza ryzyko związanych z nim powszechnych chorób przewlekłych. A to z kolei prowadzi do dłuższego i zdrowszego życia.

Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej
Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej © Pixabay

Jak dożyć 100 lat? Te produkty powinny znaleźć się w twojej diecie

Co można zaliczyć do żywności przeciwzapalnej? To warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, ryby i oliwa z oliwek. Jest jednak pewien produkt, a w zasadzie niewielka grupa produktów, od których warto zacząć wdrażanie żywności przeciwzapalnej do diety.

Susan Bowerman wskazuje, by jeść więcej warzyw liściastych, a nawet zaleca spożywać je codziennie, a zwłaszcza szpinak, jarmuż, rukiew wodną, kapustę włoską i ciemnozielone sałaty. Warzywa te są źródłem dużej ilości fitoskładników, a także beta-karotenu, który w razie potrzeby organizm przekształca w witaminę A. Zawierają również minerały, takie jak wapń, magnez, potas i błonnik, a także są źródłem wody.

Badania naukowe potwierdzają związek pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw liściastych a długowiecznością. Jedno z badań wykazało, że jedzenie od jednej do dwóch porcji warzyw liściastych dziennie spowalnia starzenie się organizmu.

Dr Lina Begdache zaleca też spożywać dwa razy w tygodniu tłuste, dziko żyjące ryby, a oliwę z oliwek traktować jako główny tłuszcz w kuchni. Oprócz priorytetowego traktowania żywności przeciwzapalnej Bowerman wyjaśnia, że ​​każdy, kto chce dożyć 100 lat, powinien zminimalizować spożycie żywności ultraprzetworzonej oraz regularnie ćwiczyć.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także