Powinieneś jeść codziennie, jeśli chcesz dożyć 100 lat. Dietetycy nie mają wątpliwości

Trudno wskazać jeden jedyny czynnik, który gwarantowałby życie w zdrowiu do magicznej setki. Niemniej badania naukowe mówią wprost, że na długowieczność gigantyczny wpływ ma dieta. W jakie produkty powinna być bogata? Dietetycy polecają jeden szczególnie.

Rukiew wodna Rukiew wodna - zdj. ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na długowieczność duży wpływ może mieć dieta bogata w żywność przeciwzapalną. Żywność przeciwzapalna to taka, która zawiera związki zmniejszające stan zapalny w organizmie. Chociaż wszystkie produkty przeciwzapalne są korzystne, jest jeden, który dietetycy szczególnie polecają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Żywność przeciwzapalna i jej wpływ na zdrowie

Dr Lina Begdache, dietetyczka i adiunkt w dziedzinie badań nad zdrowiem i dobrym samopoczuciem na Uniwersytecie Stanowym Nowego Jorku twierdzi, że żywność przeciwzapalna jest korzystna dla zdrowia, ponieważ sygnalizuje układowi odpornościowemu, aby wyłączył stan zapalny.

"Wiele z tych pokarmów ma również działanie przeciwutleniające, które jest potrzebne do zniwelowania uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych stanem zapalnym" – wyjaśnia w rozmowie z portalem parade.com.

Susan Bowerman, dyrektorka ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w "Herbalife" wyjaśnia na łamach parade.com, że ​​stany zapalne w organizmie zaostrzyć może spożywanie cukru, soli i wysokoprzetworzonej żywności. Specjalistka dodaje, że produkty te zmieniają skład bakterii jelitowych i powodują stany zapalne wewnątrz komórek.

Ekspertki dodają, że żywność przeciwzapalna jest bogata w związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego, to natomiast zmniejsza ryzyko związanych z nim powszechnych chorób przewlekłych. A to z kolei prowadzi do dłuższego i zdrowszego życia.

Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej
Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej © Pixabay

Jak dożyć 100 lat? Te produkty powinny znaleźć się w twojej diecie

Co można zaliczyć do żywności przeciwzapalnej? To warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, ryby i oliwa z oliwek. Jest jednak pewien produkt, a w zasadzie niewielka grupa produktów, od których warto zacząć wdrażanie żywności przeciwzapalnej do diety.

Susan Bowerman wskazuje, by jeść więcej warzyw liściastych, a nawet zaleca spożywać je codziennie, a zwłaszcza szpinak, jarmuż, rukiew wodną, kapustę włoską i ciemnozielone sałaty. Warzywa te są źródłem dużej ilości fitoskładników, a także beta-karotenu, który w razie potrzeby organizm przekształca w witaminę A. Zawierają również minerały, takie jak wapń, magnez, potas i błonnik, a także są źródłem wody.

Badania naukowe potwierdzają związek pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw liściastych a długowiecznością. Jedno z badań wykazało, że jedzenie od jednej do dwóch porcji warzyw liściastych dziennie spowalnia starzenie się organizmu.

Dr Lina Begdache zaleca też spożywać dwa razy w tygodniu tłuste, dziko żyjące ryby, a oliwę z oliwek traktować jako główny tłuszcz w kuchni. Oprócz priorytetowego traktowania żywności przeciwzapalnej Bowerman wyjaśnia, że ​​każdy, kto chce dożyć 100 lat, powinien zminimalizować spożycie żywności ultraprzetworzonej oraz regularnie ćwiczyć.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości