Powinieneś jeść codziennie, jeśli chcesz dożyć 100 lat. Dietetycy nie mają wątpliwości

Trudno wskazać jeden jedyny czynnik, który gwarantowałby życie w zdrowiu do magicznej setki. Niemniej badania naukowe mówią wprost, że na długowieczność gigantyczny wpływ ma dieta. W jakie produkty powinna być bogata? Dietetycy polecają jeden szczególnie.

Rukiew wodna Rukiew wodna - zdj. ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na długowieczność duży wpływ może mieć dieta bogata w żywność przeciwzapalną. Żywność przeciwzapalna to taka, która zawiera związki zmniejszające stan zapalny w organizmie. Chociaż wszystkie produkty przeciwzapalne są korzystne, jest jeden, który dietetycy szczególnie polecają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Żywność przeciwzapalna i jej wpływ na zdrowie

Dr Lina Begdache, dietetyczka i adiunkt w dziedzinie badań nad zdrowiem i dobrym samopoczuciem na Uniwersytecie Stanowym Nowego Jorku twierdzi, że żywność przeciwzapalna jest korzystna dla zdrowia, ponieważ sygnalizuje układowi odpornościowemu, aby wyłączył stan zapalny.

"Wiele z tych pokarmów ma również działanie przeciwutleniające, które jest potrzebne do zniwelowania uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych stanem zapalnym" – wyjaśnia w rozmowie z portalem parade.com.

Susan Bowerman, dyrektorka ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w "Herbalife" wyjaśnia na łamach parade.com, że ​​stany zapalne w organizmie zaostrzyć może spożywanie cukru, soli i wysokoprzetworzonej żywności. Specjalistka dodaje, że produkty te zmieniają skład bakterii jelitowych i powodują stany zapalne wewnątrz komórek.

Ekspertki dodają, że żywność przeciwzapalna jest bogata w związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego, to natomiast zmniejsza ryzyko związanych z nim powszechnych chorób przewlekłych. A to z kolei prowadzi do dłuższego i zdrowszego życia.

Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej
Warzywa należą do żywności przeciwzapalnej © Pixabay

Jak dożyć 100 lat? Te produkty powinny znaleźć się w twojej diecie

Co można zaliczyć do żywności przeciwzapalnej? To warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, ryby i oliwa z oliwek. Jest jednak pewien produkt, a w zasadzie niewielka grupa produktów, od których warto zacząć wdrażanie żywności przeciwzapalnej do diety.

Susan Bowerman wskazuje, by jeść więcej warzyw liściastych, a nawet zaleca spożywać je codziennie, a zwłaszcza szpinak, jarmuż, rukiew wodną, kapustę włoską i ciemnozielone sałaty. Warzywa te są źródłem dużej ilości fitoskładników, a także beta-karotenu, który w razie potrzeby organizm przekształca w witaminę A. Zawierają również minerały, takie jak wapń, magnez, potas i błonnik, a także są źródłem wody.

Badania naukowe potwierdzają związek pomiędzy regularnym spożywaniem warzyw liściastych a długowiecznością. Jedno z badań wykazało, że jedzenie od jednej do dwóch porcji warzyw liściastych dziennie spowalnia starzenie się organizmu.

Dr Lina Begdache zaleca też spożywać dwa razy w tygodniu tłuste, dziko żyjące ryby, a oliwę z oliwek traktować jako główny tłuszcz w kuchni. Oprócz priorytetowego traktowania żywności przeciwzapalnej Bowerman wyjaśnia, że ​​każdy, kto chce dożyć 100 lat, powinien zminimalizować spożycie żywności ultraprzetworzonej oraz regularnie ćwiczyć.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟