Błyskawiczny sos do makaronu. Zrobisz go w zaledwie 5 minut z pysznego warzywa

To skrajna rzadkość, by sos do makaronu powstawał równie szybko, co gotowanie klusek. Z tym przepisem jest to możliwe, a warzywne "pesto", które za moment poznasz, to smak i zdrowie w jednej recepturze. Oto pomysł na ekspresowy obiad, za który podziękuje ci i organizm, i kubki smakowe!

Smaczny i zdrowy sos do makaronu przygotujesz w kilka minutSmaczny i zdrowy sos do makaronu przygotujesz w kilka minut
Źródło zdjęć: © Canva | VeselovaElena

Sosy do makaronu bardzo często oznaczają potężną dawkę kalorii i uczucia ciężkości po ich zjedzeniu. Śmietanowe i serowe dressingi nadają kluskom wspaniałego smaku, ale po pierwsze — ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, a po drugie — raczej nie wpisują się one w dietę odchudzającą. Oczywiście nie mielibyśmy serca do tego, żeby zachęcać do zupełnego z nich zrezygnowania (za bardzo kochamy klasyczne włoskie pasty, żeby to zrobić), ale proponujemy ci pewną alternatywę. Do jej zastosowania użyjemy nietypowego dla tego dania warzywa. Buraka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser

Przygotowany z buraka sos do makaronu okazuje się pomysłem nie tylko zdrowym (żelazo, witamina C, kwas foliowy i oczywiście niezastąpiona betanina), ale również bardzo smacznym. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, ale musisz mieć już ugotowane buraki. Całą resztę załatwi blender. Powodzenia!

Buraczany sos do makaronu

Składniki:

  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 4 łyżki oleju lnianego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.
Sos do makaronu z buraków połącz z ulubionymi kluskami
Sos do makaronu z buraków połącz z ulubionymi kluskami © Canva | ildipapp

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przypominamy, by do gotujących się buraków dodać odrobinę octu jabłkowego, cukru lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu warzywa nie stracą swojego unikalnego koloru, a sos do makaronu będzie pięknie wyglądał.
  2. Ugotowane buraki pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku oraz olej lniany (ewentualnie możesz go zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek). Całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby twój buraczany sos do makaronu był trochę rzadszy, dodaj jeszcze trochę tłuszczu roślinnego.
  3. Tak przygotowane "pesto" wymieszaj z ugotowanym makaronem. Doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem