Dodaj do wody, a buraczki nie stracą koloru. Sposób od znajomej kucharki

Dobry kucharz ma patent na wszystko — oczywiście w ramach gotowania. To właśnie dzięki pewnej specjalistce z tej dziedziny dowiedziałem się, co zrobić, żeby gotowane buraczki nie traciły swoje unikalnego, apetycznego koloru. To bardzo proste i uwierz mi na słowo, że tę poradę zapamiętasz sobie do końca życia.

Buraczki pozostaną idealnie purpurowe. Wystarczy prosty trikBuraczki pozostaną idealnie purpurowe. Wystarczy prosty trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Po buraki warto sięgać przede wszystkim jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe (takie jak marchew, pietruszka czy seler) i cebulowe (poza cebulą sprawdza się też czosnek) są wtedy bardzo pomocne dla naszych osłabionych organizmów. Burak, poza dość dużą ilością witamin, minerałów i błonnika, jest też bogatym źródłem antocyjanów, które wykazują się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwbakteryjnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

To właśnie we wspomnianych antocyjanach, a dokładniej jednym z nich — betaninie — leży źródło problemów z utratą koloru buraka. Betanina to potężny, prozdrowotny barwnik, który ma też swoje wady — jest substancją dość delikatną. Proces gotowania (zwłaszcza długiego i na dużej mocy palnika) często sprawia, że betanina się rozpada, a buraki z idealnie purpurowych stają się blade i nieapetyczne. Czy da się temu zapobiec? Jak najbardziej!

Patent na wiecznie czerwone buraki

W kwestiach kulinarnych jak trwoga to do... kucharza. A w tym przypadku do znajomej kucharki. To właśnie ona powiedziała mi, że na blednące podczas gotowania buraki jest sposób. A mówiąc ściślej: kilka sposobów. Każdy z nich zakłada dodanie do gotowanych warzyw prostego i taniego składnika.

Buraczki zawdzięczają swój kolor betaninie, która jest niezwykle zdrowa
Buraczki zawdzięczają swój kolor betaninie, która jest niezwykle zdrowa © canva.com

Najprostszym trikiem na zapobiegnięcie utraty koloru przez buraki jest ugotowanie ich z niewielką ilością cukru. Pół łyżeczki sprawi, że barwa warzyw zostanie zachowana, a danie, które później z nich przyrządzisz, będzie wyglądało niezwykle smakowicie. W sam raz na jesień, prawda?

Cukier możesz też zastąpić sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub octem jabłkowym. Każdy z tych produktów sprawi, że betanina stanie się trwalsza, a buraczki zostaną purpurowe, jakby dopiero zostały wyrwane. Jak to działa? Tego już znajoma kucharka nie powiedziała — w końcu to specjalistka od gotowania, a nie chemii molekularnej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej