Dodaj do wody, a buraczki nie stracą koloru. Sposób od znajomej kucharki

Dobry kucharz ma patent na wszystko — oczywiście w ramach gotowania. To właśnie dzięki pewnej specjalistce z tej dziedziny dowiedziałem się, co zrobić, żeby gotowane buraczki nie traciły swoje unikalnego, apetycznego koloru. To bardzo proste i uwierz mi na słowo, że tę poradę zapamiętasz sobie do końca życia.

Buraczki pozostaną idealnie purpurowe. Wystarczy prosty trikBuraczki pozostaną idealnie purpurowe. Wystarczy prosty trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Po buraki warto sięgać przede wszystkim jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe (takie jak marchew, pietruszka czy seler) i cebulowe (poza cebulą sprawdza się też czosnek) są wtedy bardzo pomocne dla naszych osłabionych organizmów. Burak, poza dość dużą ilością witamin, minerałów i błonnika, jest też bogatym źródłem antocyjanów, które wykazują się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwbakteryjnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

To właśnie we wspomnianych antocyjanach, a dokładniej jednym z nich — betaninie — leży źródło problemów z utratą koloru buraka. Betanina to potężny, prozdrowotny barwnik, który ma też swoje wady — jest substancją dość delikatną. Proces gotowania (zwłaszcza długiego i na dużej mocy palnika) często sprawia, że betanina się rozpada, a buraki z idealnie purpurowych stają się blade i nieapetyczne. Czy da się temu zapobiec? Jak najbardziej!

Patent na wiecznie czerwone buraki

W kwestiach kulinarnych jak trwoga to do... kucharza. A w tym przypadku do znajomej kucharki. To właśnie ona powiedziała mi, że na blednące podczas gotowania buraki jest sposób. A mówiąc ściślej: kilka sposobów. Każdy z nich zakłada dodanie do gotowanych warzyw prostego i taniego składnika.

Buraczki zawdzięczają swój kolor betaninie, która jest niezwykle zdrowa
Buraczki zawdzięczają swój kolor betaninie, która jest niezwykle zdrowa © canva.com

Najprostszym trikiem na zapobiegnięcie utraty koloru przez buraki jest ugotowanie ich z niewielką ilością cukru. Pół łyżeczki sprawi, że barwa warzyw zostanie zachowana, a danie, które później z nich przyrządzisz, będzie wyglądało niezwykle smakowicie. W sam raz na jesień, prawda?

Cukier możesz też zastąpić sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub octem jabłkowym. Każdy z tych produktów sprawi, że betanina stanie się trwalsza, a buraczki zostaną purpurowe, jakby dopiero zostały wyrwane. Jak to działa? Tego już znajoma kucharka nie powiedziała — w końcu to specjalistka od gotowania, a nie chemii molekularnej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯