Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych

Tuż obok schabowego, to właśnie kotlet mielony króluje na talerzach wielu Polaków. Soczysty i mięsisty, stanowi element tradycyjnego, polskiego obiadu. Postanowiłam go jednak nieco urozmaicić, dlatego do mięsa dorzuciłam dodatek, na który dzieci często wzdrygają się z obrzydzenia.

Kotlety mielone z dodatkiem koperku smakują genialnieKotlety mielone z dodatkiem koperku smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Kotlety mielone są świetną bazą do eksperymentów kulinarnych i urozmaicenia ich smaku wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzają się pieczarki, cebulka czy ser, ale równie dobrze smak dopełniają świeże zioła, a szczególnie koperek.

Chociaż wiele osób, a w szczególności dzieci, może krzywić się na samą myśl o tym produkcie, to połączenie naprawdę nie zawodzi. Drobno posiekany koperek nie przeszkadza w jedzeniu, a jedynie podkręca smak kotletów. Naprawdę warto spróbować.

Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo

Kotlety mielone z koperkiem

Jednym z kluczowych składników, które zapewniają kotletom należytą soczystość, jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdza się mieszanka wieprzowo-wołowa, która daje idealną równowagę między smakiem a teksturą.

Dodanie koperku do kotletów mielonych znacząco wzbogaca ich smak, wprowadzając świeży, lekko słodkawy aromat, który świetnie komponuje się z mięsem. I przez to kotlety stają się delikatniejsze i smaczniejsze. Dodatkowo koperek zawiera naturalne olejki eteryczne, które mogą wspomagać trawienie, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczniejsze, ale też lepiej strawione.

Przepis na kotlety mielone z koperkiem

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wołowiny bez kości,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szczypty papryki słodkiej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso wieprzowe i wołowe, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Umyj i osusz również koperek. Następnie drobno go posiekaj.
  3. Mięso zmiel w maszynce razem z obraną cebulą oraz czosnkiem.
  4. Przełóż do dużej miski.
  5. Wbij jajko, dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką; wyrabiaj ręką kilka minut. Jeśli masa wyjdzie zbyt luźna, dodaj trochę bułki tartej.
  6. Zwilż dłonie wodą i formuj kotlety o równej wielkości.
  7. Obtocz każdy w bułce tartej.
  8. Rozgrzej smalec na średnim ogniu i układaj kotlety na patelni.
  9. Smaż do zrumienienia jednej strony, obróć i dosmaż drugą stronę.
  10. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟