Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce

Łączenie ryby z białym serkiem to przepis na zdrowe śniadanie, który doskonale znali już nasi rodzice i dziadkowie. Rozkoszny, zamiast rozgniatać rybę, wrzuca wszystko do blendera i miksuje na gładką pastę. Podaje z wyrazistym dodatkiem.

Rozkoszny podaje przepis na pastę kanapkową z anchoisRozkoszny podaje przepis na pastę kanapkową z anchois
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Anna Galuhn

Pasta kanapkowa Rozkosznego ma prosty skład, a jednocześnie jest wyrazista i pełna składników odżywczych. W środku znajduje się serek śmietankowy, garść szczypiorku i kilka sardeli, które jako małe rybki morskie są bogate w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca. Anchois mogą zawierać drobne ości, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Razem z witaminą D tworzą pakiet wzmacniający kości.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Przepis na pastę kanapkową z anchois od Rozkosznego

Dodatki są opcjonalne, a sama pasta składa się zaledwie z trzech składników.

Składniki:

  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • kilka sardeli,
  • garść szczypiorku.

Dodatki:

  • 1 por,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • odrobina białego wina lub bulionu,
  • grzanka z chleba na zakwasie,
  • sól morska w płatkach,
  • świeżo mielony pieprz,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Serek śmietankowy zblenduj z kilkoma sardelami, szczypiorkiem, oliwą, odrobiną soli i pieprzu.
  2. Zieloną pastę połóż na grzance z grubej pajdy chleba na zakwasie.
  3. Na patelni z łyżką masła podsmaż pokrojonego w krążki pora. Dodaj ząbek czosnku, podlej białym winem lub bulionem, posyp solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż por będzie miękki.
  4. Krążki wyłóż na pastę z anchois, polej kanapkę oliwą i posyp solą w płatkach.

U Rozkosznego odgrywa główną rolę

Na kanapce Rozkosznego lądują zarumienione plasterki pora i to one odgrywa główną rolę, ale nie musi tak być. W komentarzach pod rolką pojawiają się inne pomysły na dodatki do pasty, takie jak pistacje czy konfitura z czerwonej cebuli.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟