Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Łączenie ryby z białym serkiem to przepis na zdrowe śniadanie, który doskonale znali już nasi rodzice i dziadkowie. Rozkoszny, zamiast rozgniatać rybę, wrzuca wszystko do blendera i miksuje na gładką pastę. Podaje z wyrazistym dodatkiem.
Pasta kanapkowa Rozkosznego ma prosty skład, a jednocześnie jest wyrazista i pełna składników odżywczych. W środku znajduje się serek śmietankowy, garść szczypiorku i kilka sardeli, które jako małe rybki morskie są bogate w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca. Anchois mogą zawierać drobne ości, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Razem z witaminą D tworzą pakiet wzmacniający kości.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Przepis na pastę kanapkową z anchois od Rozkosznego
Dodatki są opcjonalne, a sama pasta składa się zaledwie z trzech składników.
Składniki:
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- kilka sardeli,
- garść szczypiorku.
Dodatki:
- 1 por,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- odrobina białego wina lub bulionu,
- grzanka z chleba na zakwasie,
- sól morska w płatkach,
- świeżo mielony pieprz,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Serek śmietankowy zblenduj z kilkoma sardelami, szczypiorkiem, oliwą, odrobiną soli i pieprzu.
- Zieloną pastę połóż na grzance z grubej pajdy chleba na zakwasie.
- Na patelni z łyżką masła podsmaż pokrojonego w krążki pora. Dodaj ząbek czosnku, podlej białym winem lub bulionem, posyp solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż por będzie miękki.
- Krążki wyłóż na pastę z anchois, polej kanapkę oliwą i posyp solą w płatkach.
U Rozkosznego odgrywa główną rolę
Na kanapce Rozkosznego lądują zarumienione plasterki pora i to one odgrywa główną rolę, ale nie musi tak być. W komentarzach pod rolką pojawiają się inne pomysły na dodatki do pasty, takie jak pistacje czy konfitura z czerwonej cebuli.