Dokładnie sprawdź skład, zanim kupisz. Inaczej zapłacisz krocie za podróbkę

Anchois to nie tylko ryba zamknięta w puszce, to coś znacznie więcej – wyjątkowy składnik, który potrafi dodać charakteru każdemu daniu, w którym się znajdzie. Ale skąd pochodzi prawdziwe anchois i jak je rozpoznać, by nie nadziać się na podróbkę?

Jak rozpoznać prawdziwe anchois?Jak rozpoznać prawdziwe anchois?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anchois to produkt z wyższej półki, a świadomi tego konsumenci są gotowi zapłacić za nie więcej. Niestety producenci wykorzystują ten fakt, pakując do puszek i słoików ryby, które z prawdziwym anchois nie mają wiele wspólnego. A to wszystko pod parasolem unijnych rozporządzeń. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czekoladowych babeczkach czeka słodka niespodzianka. Nikt się jej nie oprze

Czym jest anchois?

Anchois to nic innego jak filety z sardeli, które zostały zamarynowane w soli. Sardele zaś to małe ryby, które zamieszkują wody Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego oraz Morza Śródziemnego. Nie powinniśmy mylić ich z sardynkami, mimo że obie odmiany są do siebie nieco podobne. Sardele są jednak mniejsze, mają zwężający się korpus, duże oczy i pysk wysunięty do przodu. Sardynki natomiast są większe, mają bardziej krępe ciało i jaśniejszy kolor.

Anchois było znane już w starożytności, jednak w tamtym czasie było produktem spożywanym przez biedotę. Dopiero z biegiem czasu produkt ten zyskał na prestiżu i stał się czymś wykwintnym i drogim. Sardele są obecnie jednymi z najmniej zanieczyszczonych przez metale ciężkie ryb, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane nawet przez kobiety w ciąży i karmiące piersią jako doskonałe źródło wartościowych kwasów omega-3.

Anchois świetnie podkręci smak wielu potraw
Anchois świetnie podkręci smak wielu potraw © Canva | Julia Filirovska

Prawdziwe anchois, czyli jakie? Nie daj się nabrać

Anchois najwyższej jakości pochodzi z sardeli. Ryby te są natychmiast przekazywane do przerobienia po złowieniu. Pierwszym etapem procesu jest odcinanie głów, usuwanie wnętrzności i dokładne czyszczenie ryb. Po tym sardele są układane w dużych beczkach, tworząc warstwy, które są następnie przekładane solą. W ten sposób beczka jest wypełniana aż do pełna.

Kolejnym krokiem jest dociskanie sardeli w beczce. Dzięki temu ryby są w stanie jak najlepiej wchłonąć sól. W ten sposób ryby muszą dojrzewać od 3 do 9 miesięcy. Po upływie tego czasu sardele są wyjmowane z beczek i filetowane. Następnie umieszczane są w puszkach lub słoikach i zalewane wysokiej jakości oliwą z oliwek. W ten sposób przygotowane anchois jest transportowane do sklepów, skąd trafia do naszych kuchni.

Co jednak interesujące, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, do produkcji anchois mogą być wykorzystywane nie tylko sardele. Okazuje się, że dopuszczalne są również sardynki, szproty, a nawet śledzie. Jeśli jednak zależy nam na zakupie prawdziwego anchois, powinniśmy poszukiwać tego, które zostało zrobione na bazie sardeli. Niestety nie zawsze na opakowaniu znajdziemy polską nazwę, dlatego warto pamiętać, że łacińska nazwa sardeli to Engraulis encrasicolus.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥