Polacy jedzą na potęgę, a inne kraje zakazują. Ta ryba zawiera trujące substancje

Ryby maślane to jedne z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych na rynku. Lekarze i dietetycy apelują o to, by zawsze dwa razy przemyśleć zamówienie tego "specjału" w restauracji. Mimo to nadal zbyt mocno kusi nas ich dobry smak. Z jakim ryzykiem się to wiąże?

Ryby maślane - dobrze smakują, ale także obciążają organizm i prowadzą do licznych zatrućRyby maślane - dobrze smakują, ale także obciążają organizm i prowadzą do licznych zatruć
Źródło zdjęć: © Canva | hanusst

Rybie mięso to bardzo korzystny wybór posiłku. Wodne stworzenia wyjątkowo dobrze wpływają na ludzki organizm, dlatego spożywanie ich dwa razy w tygodniu to, według specjalistów, doskonały sposób na pozostanie w dobrej formie zdrowotnej. Od tej zasady istnieje jednak kilka ustępstw. Są bowiem takie gatunki ryb, które bardziej nam szkodzą, niż pomagają. I nie chodzi tu wcale o słynną japońską, trującą rybę fugu, lecz o ryby maślane, sprzedawane z rozmachem w restauracjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Ryby maślane — smaczne niebezpieczeństwo

Jednego rybom maślanym nie można odmówić: są naprawdę smaczne. Problem polega na tym, że jest to posiłek, za który potem możemy zapłacić znacznie więcej, niż tylko to, co podczas regulowania rachunku. Dlaczego? Diabeł tkwi w szczegółach, a te — w mikroelementach ryb maślanych.

Istnieją dwa gatunki ryb maślanych sprzedawane na polskim rynku: eskolarkostropak. Oba są tytułowane po prostu "rybą maślaną" i oba są równie niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Przyczyną tego zjawiska są szkodliwe woski, z którymi nasz układ pokarmowy nie jest w stanie sobie ot tak poradzić. Według niektórych danych nawet co piąty konsument ryb maślanych skończy z zatruciem. Warto zwrócić uwagę już na pierwsze objawy.

Ryby maślane — zatrucie

Już 3 godziny po zjedzeniu ryby maślanej mogą nas spotkać pierwsze konsekwencje tej decyzji. Ostra, nieustępliwa biegunka powinna być ostrzeżeniem. Nie tylko przed tym, by uzbroić się w elektrolity i inne środki wzmacniające podczas biegunki, ale także przed tym, że być może jest to dopiero początek przykrych skutków zjedzenia maślanego przysmaku.

Po biegunce może przyjść pogorszenie stanu zdrowia. Często dochodzi do mocnych zawrotów i bólu głowy, spuchniętego języka i wysypki. W skrajnych przypadkach czekają nas problemy z oddychaniem. Ten stan zwykle mija po 24 godzinach, ale sam chyba przyznasz, że lepiej go unikać.

Surowe ryby maślane w sushi to najgorsze, co można zamówić
Surowe ryby maślane w sushi to najgorsze, co można zamówić © Canva | ShyMan

Jak zapobiegać zatrucia rybą maślaną? Najprostszy sposób pewnie już znasz (po prostu nie jedz tych gatunków ryb), ale jeśli już musisz to zrobić, to błagam — nie stawiaj na surowe ryby maślane sprzedawane w niektórych restauracjach sushi. To już naprawdę istny hardcore dla organizmu, o czym wiedzieli przedstawiciele państw takich jak Włochy czy Japonia. Te kraje zakazały sprzedaży szkodliwych ryb maślanych. Może my, jako Polska, też powinniśmy to przemyśleć?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci