Wycofano ten rodzaj pieczywa. Jego spożycie może doprowadzić nawet do wstrząsu i śmierci

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed spożyciem pieczywa bezglutenowego marki Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa i Bracia Piskorkowie Adam i Antoni. W jednej partii pestek dyni użytych do produkcji pieczywa wykryto obecność orzeszków ziemnych. Spożycie tych produktów może stanowić poważne zagrożenie dla osób uczulonych na te orzeszki.

Wycofano pieczywo, w którym wykryto zanieczyszczeniaWycofano pieczywo, w którym wykryto zanieczyszczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
Marcin Michałowski

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ponownie ostrzega konsumentów przed niebezpiecznym produktem. Tym razem chodzi o konkretną partię pieczywa bezglutenowego, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. GIS informuje, że spożycie tego pieczywa przez osoby uczulone na orzeszki ziemne może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmierci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Jakie produkty zostały wycofane ze sprzedaży?

  • WISO Chleb bezglutenowy 350 g (numery wadliwych partii: 2405290785, 2406061154, 2405231110, 2405170420, 2405070891);
  • BRACIA PISKORKOWIE ADAM I ANTONI Bezglutenowy chleb z pestkami dyni 350 g (numer partii: 2405100611).

Dlaczego te produkty są niebezpieczne?

Osoby uczulone na orzeszki ziemne mogą doświadczyć silnej reakcji alergicznej po ich spożyciu, nawet jeśli ilość alergenu jest niewielka. Objawy alergii na orzeszki ziemne mogą obejmować:

  • świąd jamy ustnej,
  • kichanie,
  • łzawienie oczu,
  • świąd nosa i oczu,
  • pokrzywkę,
  • obrzęk,
  • skurcz krtani,
  • skurcz oskrzeli,
  • zatrzymanie krążenia,
  • wstrząs anafilaktyczny (w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci).

Co zrobić, jeśli kupiłeś wadliwą partię pieczywa?

Jeśli kupiłeś jedną z wycofanych partii pieczywa, nie spożywaj jej! Natychmiast wyrzuć produkt lub zanieś go z powrotem do sklepu, w którym go nabyłeś. Otrzymasz zwrot pieniędzy.

Piekarnia Bezglutenowa Ultraeuropa wycofała ze sprzedaży wszystkie wadliwe partie pieczywa. Producent prowadzi również dochodzenie w celu ustalenia źródła zanieczyszczenia orzeszkami ziemnymi.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do wszystkich konsumentów o zachowanie ostrożności i postępowanie zgodnie z zaleceniami.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis