Wycofano ten rodzaj pieczywa. Jego spożycie może doprowadzić nawet do wstrząsu i śmierci

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed spożyciem pieczywa bezglutenowego marki Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa i Bracia Piskorkowie Adam i Antoni. W jednej partii pestek dyni użytych do produkcji pieczywa wykryto obecność orzeszków ziemnych. Spożycie tych produktów może stanowić poważne zagrożenie dla osób uczulonych na te orzeszki.

Wycofano pieczywo, w którym wykryto zanieczyszczeniaWycofano pieczywo, w którym wykryto zanieczyszczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
Marcin Michałowski

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ponownie ostrzega konsumentów przed niebezpiecznym produktem. Tym razem chodzi o konkretną partię pieczywa bezglutenowego, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. GIS informuje, że spożycie tego pieczywa przez osoby uczulone na orzeszki ziemne może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmierci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Jakie produkty zostały wycofane ze sprzedaży?

  • WISO Chleb bezglutenowy 350 g (numery wadliwych partii: 2405290785, 2406061154, 2405231110, 2405170420, 2405070891);
  • BRACIA PISKORKOWIE ADAM I ANTONI Bezglutenowy chleb z pestkami dyni 350 g (numer partii: 2405100611).

Dlaczego te produkty są niebezpieczne?

Osoby uczulone na orzeszki ziemne mogą doświadczyć silnej reakcji alergicznej po ich spożyciu, nawet jeśli ilość alergenu jest niewielka. Objawy alergii na orzeszki ziemne mogą obejmować:

  • świąd jamy ustnej,
  • kichanie,
  • łzawienie oczu,
  • świąd nosa i oczu,
  • pokrzywkę,
  • obrzęk,
  • skurcz krtani,
  • skurcz oskrzeli,
  • zatrzymanie krążenia,
  • wstrząs anafilaktyczny (w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci).

Co zrobić, jeśli kupiłeś wadliwą partię pieczywa?

Jeśli kupiłeś jedną z wycofanych partii pieczywa, nie spożywaj jej! Natychmiast wyrzuć produkt lub zanieś go z powrotem do sklepu, w którym go nabyłeś. Otrzymasz zwrot pieniędzy.

Piekarnia Bezglutenowa Ultraeuropa wycofała ze sprzedaży wszystkie wadliwe partie pieczywa. Producent prowadzi również dochodzenie w celu ustalenia źródła zanieczyszczenia orzeszkami ziemnymi.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do wszystkich konsumentów o zachowanie ostrożności i postępowanie zgodnie z zaleceniami.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi