Ulubiony dodatek do chleba mojego dziadka. Przepis pochodzi z niewielkiej dolnośląskiej wsi

W niewielkiej wsi położonej na Przedgórzu Sudeckim wciąż żywa jest tradycja przyrządzania kiełbasy w słoiku. To prawdziwy rarytas, który od dobrych kilku lat widnieje na ministerialnej liście produktów regionalnych.

Kiełbasa w słoiku to przysmak z woj. dolnośląskeigo Kiełbasa w słoiku to przysmak z woj. dolnośląskeigo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego – tak brzmi oficjalna nazwa regionalnego przysmaku z woj. dolnośląskiego – to zmielona, średniorozdrobniona masa z mięsa wieprzowego z widocznymi przyprawami: grubo mielonym pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, otoczona naturalnie wytworzoną galaretką. Przyrządza się ją w słoiku, a jej konsystencja pozwala na łatwe rozsmarowanie na kanapce. Mój dziadek mógłby jadać ją codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego. Regionalny specjał z woj. dolnośląskiego

Wykonanie kiełbasy w słoiku nie jest trudne, a przepis na ten specjał pochodzi z niewielkiej wsi Ubocze, położonej na Przedgórzu Sudeckim w woj. dolnośląskim. Po II wojnie światowej trafili tam polscy repatrianci z terenów dzisiejszej Ukrainy, a razem z nimi pojawiły się różne receptury, m.in. na kiełbasę w słoiku. Specjał przyrządza się podobnie jak tradycyjną kiełbasę, z tym że masa mięsna, zamiast do jelita, trafia do słoików.

Dawniej mięso nakładało się do glinianych garnków, przykrywało tłuszczem i zapiekało w piecu. Specjał ten przyrządzano przy okazji świniobicia, zazwyczaj dwa razy w roku. Tradycja ta jest wciąż żywa. Mieszkańcy Ubocza i okolicznych miejscowości do dzisiaj szykują kiełbasę w słoikach i jadają nie tylko od święta, ale i na co dzień. Produkt jest promowany przez Lokalne Grupy Działania i serwowany podczas lokalnych imprez, kiermaszy, festiwali.

Jak przygotować kiełbasę w słoiku z Ubocza?

Techniką przygotowania słynnej kiełbasy ze słoika z Przedgórza Sudeckiego podzielili się mieszkańcy Ubocza w wywiadzie etnograficznym, którego spis jest udostępniony na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak wynika z instrukcji, mięso z łopatki i szynki wieprzowej należy zmielić razem z boczkiem, a następnie do masy dodaje się wodę (100 ml wody na 1 kg mięsa). Całość należy doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, świeżym czosnkiem oraz zielem angielskim, dobrze wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Na koniec dodaje się skórkę wieprzową, aby na mięsie wytworzyła się galaretka.

Chcąc zachować smak kiełbasy, ale też przechowywać ją bezpiecznie w słoikach bez obaw o zatrucie, mięsne przetwory należy poddać procesowi tyndalizacji, czyli pasteryzacji funkcjonalnej. Ten sposób konserwacji żywności polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-w-sloiku-z-przedgorza-sudeckiego

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa