W Łodzi knedle jada się z nietypowymi dodatkami. Wiele osób na samą myśli odruchowo się krzywi
Knedle z owocami to dla wielu osób smak lata i beztroskich chwil dzieciństwa. Chociaż kojarzą się ze słodkim obiadem, to w Łodzi podaje się je w zupełnie inny, nietypowy sposób. Nie każdemu to połączenie przypadnie do gustu, ale warto się przekonać.
Knedle z truskawkami to popularne danie w wielu regionach Polski, ale w Łodzi podawane są w wyjątkowo oryginalny sposób. Łączą one w sobie słodki smak truskawek ze słonym smakiem młodej kapusty i kotleta schabowego. Knedle zastępują tutaj ziemniaki, frytki czy kaszę. Brzmi nietypowo, ale takie połączenie znalazło sobie sporą liczbę fanów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego
Knedle po łódzku
Łączenie mięs z owocami to w zasadzie nic nowego - schab ze śliwką czy pizza z ananasem i szynką nie budzą tak dużych kontrowersji, chociaż w przypadku pizzy bywają dość gorące dyskusje. Knedle po łódzku to jednak coś zupełnie innego. Towarzystwo duszonej kapusty i schabowego sprawia, że niejedne osoba na samą myśli o takim obiedzie skrzywi się z niesmakiem. Łodzianie jednak przekonują, że to trio zagra naprawdę nieźle na talerzu.
Knedle z truskawkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 500 g truskawek,
- cukier do smaku,
- masło do polania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Odcedź ziemniaki i odparuj je, aby ostygły i pozbyć się nadmiaru wody.
- Przeciśnij ziemniaki przez prasę lub rozgnieć je tłuczkiem.
- Dodaj mąkę, jajko i sól, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj na grubszy placek.
- Wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki o średnicy około 8 cm.
- Na każdy placuszek nałóż kilka truskawek i posyp cukrem.
- Złóż brzegi placuszka, aby stworzyć knedla.
- Gotuj knedle w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij knedle z wody i odcedź je.
Knedle podaj z duszoną, młodą kapustą i tradycyjnym kotletem schabowym. Smacznego!