PrzepisKuchnia polskaW Łodzi knedle jada się z nietypowymi dodatkami. Wiele osób na samą myśli odruchowo się krzywi

W Łodzi knedle jada się z nietypowymi dodatkami. Wiele osób na samą myśli odruchowo się krzywi

Knedle po łódzku - Pyszności
Knedle po łódzku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.04.2024 11:59

Knedle z owocami to dla wielu osób smak lata i beztroskich chwil dzieciństwa. Chociaż kojarzą się ze słodkim obiadem, to w Łodzi podaje się je w zupełnie inny, nietypowy sposób. Nie każdemu to połączenie przypadnie do gustu, ale warto się przekonać.

Knedle z truskawkami to popularne danie w wielu regionach Polski, ale w Łodzi podawane są w wyjątkowo oryginalny sposób. Łączą one w sobie słodki smak truskawek ze słonym smakiem młodej kapusty i kotleta schabowego. Knedle zastępują tutaj ziemniaki, frytki czy kaszę. Brzmi nietypowo, ale takie połączenie znalazło sobie sporą liczbę fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle po łódzku

Łączenie mięs z owocami to w zasadzie nic nowego - schab ze śliwką czy pizza z ananasem i szynką nie budzą tak dużych kontrowersji, chociaż w przypadku pizzy bywają dość gorące dyskusje. Knedle po łódzku to jednak coś zupełnie innego. Towarzystwo duszonej kapusty i schabowego sprawia, że niejedne osoba na samą myśli o takim obiedzie skrzywi się z niesmakiem. Łodzianie jednak przekonują, że to trio zagra naprawdę nieźle na talerzu.

Knedle
Knedle© Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Knedle z truskawkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 500 g truskawek,
  • cukier do smaku,
  • masło do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedź ziemniaki i odparuj je, aby ostygły i pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez prasę lub rozgnieć je tłuczkiem.
  4. Dodaj mąkę, jajko i sól, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek.
  6. Wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki o średnicy około 8 cm.
  7. Na każdy placuszek nałóż kilka truskawek i posyp cukrem.
  8. Złóż brzegi placuszka, aby stworzyć knedla.
  9. Gotuj knedle w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  10. Wyjmij knedle z wody i odcedź je.

Knedle podaj z duszoną, młodą kapustą i tradycyjnym kotletem schabowym. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także