Ta owsianka smakuje jak popularny batonik. Możesz ją jeść bez wyrzutów sumienia

Owsianka w ciągu ostatnich lat zrobiła niebywałą karierę. Spróbowało jej na śniadanie na pewno większość z nas, jednak nigdy nie była taka sama. To małe danie na bazie płatków owsianych da się przygotować na mnóstwo sposobów. Ale żeby owsianka smakowała jak czekoladowy batonik? Wypróbuj nas przepis.

Ta owsianka smakuje jak deser!Ta owsianka smakuje jak deser!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Owsianka owsiance nierówna. Takie proste danie, a można je zrobić na tysiące sposobów. Dlatego chyba nigdy się nie znudzi. Owsianka na słodko, w smaku przypominającą znany baton na pewno przekona tych, którzy są trochę sceptycznie do niej nastawieni.

Na słodko i wytrawnie

Zacznijmy od tego, że do przygotowania owsianki mamy do dyspozycji trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Różnią się stopniem rozdrobnienia. Gotujemy je na mleku, napoju roślinnym lub wodzie. Zawsze warto dodać do niej szczyptę soli, bo wtedy nie jest mdła. Ilość dodatków do owsianki jest ogromna, od słodkich po wytrawne. Były już modne owsianki nocne, o smaku budyniowym, a także przypominające w smaku znane słodycze. Pisaliśmy już o owsiance dla fanów batonika Kinder Bueno, a teraz czas na kolejną inspirację z półki ze słodyczami. Oto owsianka przypominająca Snickersa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Orzeszki i czekolada

Z czym kojarzą się Snickersy? Oczywiście z czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Te dwa składniki również świetnie pasują do owsianki. W ten sposób bardzo szybko powstanie pyszna alternatywa dla batonika. Taka owsianka mimo kalorycznych dodatków, jak orzeszki, czekolada, syrop klonowy czy masło orzechowe, wciąż jest lepszym wyborem na śniadanie niż słodycz ze sklepu. W dodatku taki posiłek będzie sycący i pozwoli zachować energię na wiele godzin. Nawet nie trzeba dodawać, że przygotujesz go ekspresowo.

Trochę masła

Warto pamietać, by masło orzechowe do takiej owsianki dokładać na końcu. Nie powinno się go gotować czy podgrzewać. Wybieraj takie masła orzechowe, które mają w składzie tylko orzechy i olej. To kaloryczny składnik, wiec lepiej nie przesadzać z jego ilością. Masło orzechowe jest jednak cenne dla zdrowia, podobnie jak orzeszki ziemne, bo zawiera dużo kwasów oleinowych. Mają one wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Chronią więc przed chorobami układu krążenia. To duża porcja odżywczych substancji dla mózgu, takich jak: roślinne białko, potas, magnez, błonnik i witamina E. Dają uczucie sytości na długo.

Przepis na owsiankę a la Snickers

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka napoju roślinnego orzechowego (np. z orzechów laskowych, migdałowych), mleka lub wody,
  • garść prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych),
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • kilka kostek czekolady, najlepiej gorzkiej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj płyn, w którym będziesz przygotowywać owsiankę. Dodaj płatki owsiane i szczyptę soli, a następnie gotuj aż zmiękną. Gotuj do momentu, aż będą miały odpowiednią dla ciebie konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj syrop klonowy.
  2. Gdy wolisz owsiankę na zimno, zalej płatki wybranym płynem na kwadrans.
  3. Przygotowane płatki owsiane wymieszaj z masłem orzechowym, posyp uprażonymi orzeszkami i wiórkami czekolady.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej