Nazywają je gruzińskimi snickersami. Na urlopie jadłam je codziennie

W Gruzji wiszą niemal na każdym straganie z ulicznym jedzeniem i stają się obowiązkowym punktem gastronomicznych podróży. Chociaż mogą wyglądać dość nietypowo, warto skusić się na ten deser.

Gruzińskie churchele - PysznościGruzińskie churchele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czurczchela, znana również jako churchkhela, to tradycyjny gruziński przysmak, który zachwyca prostotą i pysznym smakiem. Wykonany z naturalnych składników, stanowi idealną propozycję dla miłośników słodkości i zdrowych przekąsek. Warto również zaznaczyć, że zdecydowanie nie jest to deser z kategorii "dobry, nie za słodki". Nie bez powodu nazywa się go gruzińskim Snickersem, chociaż zdarza się, że spotkać w nim można lekko kwaśną nutę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Gruziński deser z winogron

Sprzedawana jest na lokalnych targowiskach, w ulicznych straganach, a nawet w eleganckich sklepach z pamiątkami. To idealny prezent dla rodziny i przyjaciół, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego i typowego dla Gruzji i wspaniała pamiątka z podróży. Nie musisz jednak odpalać wyszukiwarki lotów i szukać najbliższego połączenia do Tbilisi, aby spróbować tego deseru.

Czurczhela - Pyszności
Czurczhela - Pyszności © Pixabay | goosyphoto

Gruziński deser możesz odtworzyć w swoim domu. Nie ma tutaj żadnych specjalnie wymyślnych składników, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Bazą jest sok z winogron, który możesz kupić gotowy (najlepiej ze 100 proc. owoców) lub przygotować samemu. Sprawdzą się tutaj zarówno jasne, jak i ciemne winogrona.

Składniki:

  • 2-3 litry soku z winogron,
  • ok. 1 szklanka mąki kukurydzianej na każdy litr soku,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Na grubą nić zakończoną supłem nawlecz ćwiartki orzechów włoskich.
  2. Świeżo wyciśnięty sok z dojrzałych winogron oddziel od skórek i pestek.
  3. Powoli odparowuj sok na małym ogniu, aż jego objętość zmniejszy się o około 10-20 proc. Im bardziej go odparujesz, tym słodszy będzie.
  4. Odstaw na kilka godzin.
  5. Podgrzej powoli zagęszczony sok.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz konsystencję kisielu.
  7. Zanurz nawleczone orzechy w masie winogronowej.
  8. Starannie "wciśnij" masę między orzechy za pomocą drewnianej łyżki.
  9. Powiesić czurczchelę na pętelkach w przewiewnym miejscu.
  10. Suszy, aż osiągnie odpowiednią twardość.

Przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Suszenie powinno zająć przynajmniej dobę, a najlepiej nawet cały tydzień. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥