Nazywają je gruzińskimi snickersami. Na urlopie jadłam je codziennie

W Gruzji wiszą niemal na każdym straganie z ulicznym jedzeniem i stają się obowiązkowym punktem gastronomicznych podróży. Chociaż mogą wyglądać dość nietypowo, warto skusić się na ten deser.

Gruzińskie churchele - PysznościGruzińskie churchele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czurczchela, znana również jako churchkhela, to tradycyjny gruziński przysmak, który zachwyca prostotą i pysznym smakiem. Wykonany z naturalnych składników, stanowi idealną propozycję dla miłośników słodkości i zdrowych przekąsek. Warto również zaznaczyć, że zdecydowanie nie jest to deser z kategorii "dobry, nie za słodki". Nie bez powodu nazywa się go gruzińskim Snickersem, chociaż zdarza się, że spotkać w nim można lekko kwaśną nutę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Gruziński deser z winogron

Sprzedawana jest na lokalnych targowiskach, w ulicznych straganach, a nawet w eleganckich sklepach z pamiątkami. To idealny prezent dla rodziny i przyjaciół, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego i typowego dla Gruzji i wspaniała pamiątka z podróży. Nie musisz jednak odpalać wyszukiwarki lotów i szukać najbliższego połączenia do Tbilisi, aby spróbować tego deseru.

Czurczhela - Pyszności
Czurczhela - Pyszności © Pixabay | goosyphoto

Gruziński deser możesz odtworzyć w swoim domu. Nie ma tutaj żadnych specjalnie wymyślnych składników, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Bazą jest sok z winogron, który możesz kupić gotowy (najlepiej ze 100 proc. owoców) lub przygotować samemu. Sprawdzą się tutaj zarówno jasne, jak i ciemne winogrona.

Składniki:

  • 2-3 litry soku z winogron,
  • ok. 1 szklanka mąki kukurydzianej na każdy litr soku,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Na grubą nić zakończoną supłem nawlecz ćwiartki orzechów włoskich.
  2. Świeżo wyciśnięty sok z dojrzałych winogron oddziel od skórek i pestek.
  3. Powoli odparowuj sok na małym ogniu, aż jego objętość zmniejszy się o około 10-20 proc. Im bardziej go odparujesz, tym słodszy będzie.
  4. Odstaw na kilka godzin.
  5. Podgrzej powoli zagęszczony sok.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz konsystencję kisielu.
  7. Zanurz nawleczone orzechy w masie winogronowej.
  8. Starannie "wciśnij" masę między orzechy za pomocą drewnianej łyżki.
  9. Powiesić czurczchelę na pętelkach w przewiewnym miejscu.
  10. Suszy, aż osiągnie odpowiednią twardość.

Przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Suszenie powinno zająć przynajmniej dobę, a najlepiej nawet cały tydzień. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej