Nazywają je gruzińskimi snickersami. Na urlopie jadłam je codziennie
W Gruzji wiszą niemal na każdym straganie z ulicznym jedzeniem i stają się obowiązkowym punktem gastronomicznych podróży. Chociaż mogą wyglądać dość nietypowo, warto skusić się na ten deser.
22.05.2024 | aktual.: 22.05.2024 11:17
Czurczchela, znana również jako churchkhela, to tradycyjny gruziński przysmak, który zachwyca prostotą i pysznym smakiem. Wykonany z naturalnych składników, stanowi idealną propozycję dla miłośników słodkości i zdrowych przekąsek. Warto również zaznaczyć, że zdecydowanie nie jest to deser z kategorii "dobry, nie za słodki". Nie bez powodu nazywa się go gruzińskim Snickersem, chociaż zdarza się, że spotkać w nim można lekko kwaśną nutę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gruziński deser z winogron
Sprzedawana jest na lokalnych targowiskach, w ulicznych straganach, a nawet w eleganckich sklepach z pamiątkami. To idealny prezent dla rodziny i przyjaciół, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego i typowego dla Gruzji i wspaniała pamiątka z podróży. Nie musisz jednak odpalać wyszukiwarki lotów i szukać najbliższego połączenia do Tbilisi, aby spróbować tego deseru.
Gruziński deser możesz odtworzyć w swoim domu. Nie ma tutaj żadnych specjalnie wymyślnych składników, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Bazą jest sok z winogron, który możesz kupić gotowy (najlepiej ze 100 proc. owoców) lub przygotować samemu. Sprawdzą się tutaj zarówno jasne, jak i ciemne winogrona.
Składniki:
- 2-3 litry soku z winogron,
- ok. 1 szklanka mąki kukurydzianej na każdy litr soku,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Na grubą nić zakończoną supłem nawlecz ćwiartki orzechów włoskich.
- Świeżo wyciśnięty sok z dojrzałych winogron oddziel od skórek i pestek.
- Powoli odparowuj sok na małym ogniu, aż jego objętość zmniejszy się o około 10-20 proc. Im bardziej go odparujesz, tym słodszy będzie.
- Odstaw na kilka godzin.
- Podgrzej powoli zagęszczony sok.
- Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz konsystencję kisielu.
- Zanurz nawleczone orzechy w masie winogronowej.
- Starannie "wciśnij" masę między orzechy za pomocą drewnianej łyżki.
- Powiesić czurczchelę na pętelkach w przewiewnym miejscu.
- Suszy, aż osiągnie odpowiednią twardość.
Przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Suszenie powinno zająć przynajmniej dobę, a najlepiej nawet cały tydzień. Smacznego!