Ciasto anielskie smakuje jak słodki raj. Idealne na Dzień Mamy
Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami i najwyższy czas, aby zaplanować co wyjątkowego. A jeśli mowa o wyjątkowych pysznościach, to ciasto nazywane anielskim sprawdzi się znakomicie. Nie sposób odmówić kawałka.
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 09:47
Mamy to prawdziwe mistrzynie domowych ciast i wypieków, ale chociaż tego jednego dnia, w swoje święto, powinny odpocząć od pichcenia. Upieczenie im ciasta to świetny pomysł na prezent na Dzień Mamy, który długo będą wspominały. No i zyskują jeszcze wszyscy wokół - w końcu takim deserem nie sposób się nie podzielić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto anielskie na Dzień Mamy
Mamy to prawdziwe anioły, które chodzą po ziemi, więc i nazwa ciasta jest adekwatna do okoliczności. Ciasto anielskie, czyli Angel Food Cake to idealny wybór na specjalne okazje. Jasny biszkopt, wykonany wyłącznie z białek jaj, bez dodatku tłuszczu, jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach.
Jego lekka struktura i delikatny smak wanilii sprawiają, że ciasto to doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak krem waniliowy, owoce świeże lub z puszki, bita śmietana, a nawet czekoladowy sos.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 260 g cukru,
- 10 białek jaj,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 szczypty soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji
- maliny, truskawki, borówki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj raz z 80 g cukru.
- Białka ubij do momentu, aż się spienią. Dodaj sok z cytryny, sól oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna.
- Do białek dodaj cukier i ubijaj, aż składniki się połączą.
- Do ubitych białek partiami dodawaj mąkę z cukrem i mieszaj przy pomocy szpatułki, aby zachować puszystość masy.
- Przełóż ciasto do formy do angel food cake i wyrównaj. Nie smaruj formy tłuszczem ani mąką. Możesz upiec biszkopt również w tradycyjnej tortownicy, a po upieczeniu i wystudzeniu wyciąć środek jak w babce.
- Piecz ciasto przez około 40 minut w 170 st. Celsjusza. Po upieczeniu odwróć foremkę do góry dnem, aby ciasto ostygło.
- Po wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
- Ubij mascarpone ze schłodzoną śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Nałóż krem waniliowy na jeden blat ciasta. Dodaj maliny i przykryj drugim blatem.
- Oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj pozostałym kremem, świeżymi owocami i białymi perełkami.
Anielskie ciasto na Dzień Mamy jest już gotowe. Smacznego!