PrzepisCiastaCiasto anielskie smakuje jak słodki raj. Idealne na Dzień Mamy

Ciasto anielskie smakuje jak słodki raj. Idealne na Dzień Mamy

Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami i najwyższy czas, aby zaplanować co wyjątkowego. A jeśli mowa o wyjątkowych pysznościach, to ciasto nazywane anielskim sprawdzi się znakomicie. Nie sposób odmówić kawałka.

Ciasto na Dzień Matki -  Pyszności
Ciasto na Dzień Matki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 09:47

Mamy to prawdziwe mistrzynie domowych ciast i wypieków, ale chociaż tego jednego dnia, w swoje święto, powinny odpocząć od pichcenia. Upieczenie im ciasta to świetny pomysł na prezent na Dzień Mamy, który długo będą wspominały. No i zyskują jeszcze wszyscy wokół - w końcu takim deserem nie sposób się nie podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielskie na Dzień Mamy

Mamy to prawdziwe anioły, które chodzą po ziemi, więc i nazwa ciasta jest adekwatna do okoliczności. Ciasto anielskie, czyli Angel Food Cake to idealny wybór na specjalne okazje. Jasny biszkopt, wykonany wyłącznie z białek jaj, bez dodatku tłuszczu, jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach.

Ciasto anielskie - Pyszności
Ciasto anielskie - Pyszności© Instagram | valentinaprevidi

Jego lekka struktura i delikatny smak wanilii sprawiają, że ciasto to doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak krem waniliowy, owoce świeże lub z puszki, bita śmietana, a nawet czekoladowy sos.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 260 g cukru,
  • 10 białek jaj,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji

  • maliny, truskawki, borówki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj raz z 80 g cukru.
  2. Białka ubij do momentu, aż się spienią. Dodaj sok z cytryny, sól oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna.
  3. Do białek dodaj cukier i ubijaj, aż składniki się połączą.
  4. Do ubitych białek partiami dodawaj mąkę z cukrem i mieszaj przy pomocy szpatułki, aby zachować puszystość masy.
  5. Przełóż ciasto do formy do angel food cake i wyrównaj. Nie smaruj formy tłuszczem ani mąką. Możesz upiec biszkopt również w tradycyjnej tortownicy, a po upieczeniu i wystudzeniu wyciąć środek jak w babce.
  6. Piecz ciasto przez około 40 minut w 170 st. Celsjusza. Po upieczeniu odwróć foremkę do góry dnem, aby ciasto ostygło.
  7. Po wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  8. Ubij mascarpone ze schłodzoną śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  9. Nałóż krem waniliowy na jeden blat ciasta. Dodaj maliny i przykryj drugim blatem.
  10. Oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj pozostałym kremem, świeżymi owocami i białymi perełkami.

Anielskie ciasto na Dzień Mamy jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisdzień mamyciasto
Wybrane dla Ciebie