Ciasto anielskie smakuje jak słodki raj. Idealne na Dzień Mamy

Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami i najwyższy czas, aby zaplanować co wyjątkowego. A jeśli mowa o wyjątkowych pysznościach, to ciasto nazywane anielskim sprawdzi się znakomicie. Nie sposób odmówić kawałka.

Ciasto na Dzień Matki -  PysznościCiasto na Dzień Matki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mamy to prawdziwe mistrzynie domowych ciast i wypieków, ale chociaż tego jednego dnia, w swoje święto, powinny odpocząć od pichcenia. Upieczenie im ciasta to świetny pomysł na prezent na Dzień Mamy, który długo będą wspominały. No i zyskują jeszcze wszyscy wokół - w końcu takim deserem nie sposób się nie podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Ciasto anielskie na Dzień Mamy

Mamy to prawdziwe anioły, które chodzą po ziemi, więc i nazwa ciasta jest adekwatna do okoliczności. Ciasto anielskie, czyli Angel Food Cake to idealny wybór na specjalne okazje. Jasny biszkopt, wykonany wyłącznie z białek jaj, bez dodatku tłuszczu, jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach.

Ciasto anielskie - Pyszności
Ciasto anielskie - Pyszności © Instagram | valentinaprevidi

Jego lekka struktura i delikatny smak wanilii sprawiają, że ciasto to doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak krem waniliowy, owoce świeże lub z puszki, bita śmietana, a nawet czekoladowy sos.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 260 g cukru,
  • 10 białek jaj,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji

  • maliny, truskawki, borówki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj raz z 80 g cukru.
  2. Białka ubij do momentu, aż się spienią. Dodaj sok z cytryny, sól oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna.
  3. Do białek dodaj cukier i ubijaj, aż składniki się połączą.
  4. Do ubitych białek partiami dodawaj mąkę z cukrem i mieszaj przy pomocy szpatułki, aby zachować puszystość masy.
  5. Przełóż ciasto do formy do angel food cake i wyrównaj. Nie smaruj formy tłuszczem ani mąką. Możesz upiec biszkopt również w tradycyjnej tortownicy, a po upieczeniu i wystudzeniu wyciąć środek jak w babce.
  6. Piecz ciasto przez około 40 minut w 170 st. Celsjusza. Po upieczeniu odwróć foremkę do góry dnem, aby ciasto ostygło.
  7. Po wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  8. Ubij mascarpone ze schłodzoną śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  9. Nałóż krem waniliowy na jeden blat ciasta. Dodaj maliny i przykryj drugim blatem.
  10. Oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj pozostałym kremem, świeżymi owocami i białymi perełkami.

Anielskie ciasto na Dzień Mamy jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy