Nie dodaję cukru, a wszyscy się zajadają. Nikt się nie domyśli

Szarlotka to jeden z deserów, który zdecydowanie znajduje się na podium najpopularniejszych i przy tym również najbardziej lubianych ciast. W moim repertuarze pojawia się również w nieco odchudzonej wersji, bez dodatku cukru.

Szarlotka dla jednej osoby. Idealny przepisSzarlotka dla jednej osoby. Idealny przepis
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Deser powinien być słodki - z tym z pewnością zgodzi się wiele osób. Są jednak sposoby, aby osłodzić życie, obniżając jednocześnie kaloryczność dania. Ta szarlotka jest idealnym kompromisem dla łasuchów i osób na diecie. Smakuje przy tym tak dobrze, że żadna strona nie będzie narzekała, a i nikt się nie zorientuje, że zrezygnowałeś z dodatku cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Szarlotka bez cukru

Jest pyszna, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i nie dodaje się do niej cukru. Zamiast tego w przepisie pojawia się erytrytol, który okrzyknięto nawet "najzdrowszym cukrem świata". Ma nieco niższą słodycz niż cukier. Oznacza to, że aby uzyskać ten sam poziom słodkości w potrawie lub napoju, należy go użyć w nieco większej ilości.

Tradycyjna szarlotka to ulubione ciasto Polaków
Tradycyjna szarlotka to ulubione ciasto Polaków © Getty Images | 4u4me

Ta pyszna szarlotka błyskawicznie znika z talerzyków. Nikt nie domyśli się nawet, że brakuje w niej cukru, bo zdecydowanie nikt nie będzie narzekał na brak smaku.

Składniki:

Ciasto

  • 2 kg jabłek np. jonagold,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 średnie jajko,
  • 90 g erytrytolu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo

  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier puder lub zmielony erytrytol do oprószenia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, erytrytol, jajko oraz proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć składniki w kruche ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 25 minut.
  3. Po tym czasie pokrój ciasto w plastry. Wyłóż kawałkami ciasta spód natłuszczonej wcześniej tortownicy, tworząc też ranty. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę.
  4. Jabłka obierz, zetrzyj i upraż z cynamonem. Nie rób tego na tłuszczu, możesz dodać odrobiny wody, jeśli jabłka przywierają. Wybierając słodką odmianę owoców, nie ma konieczności dodawania ekstra porcji cukru lub słodzika.
  5. Na przygotowany wcześniej spód wyłóż masę jabłkową. Dodaj pozostałe ciasto, tworząc kruszonkę.
  6. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Gotowe ciasto kroję na porcje, gdy przestygnie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują