Nie dodaję cukru, a wszyscy się zajadają. Nikt się nie domyśli
Szarlotka to jeden z deserów, który zdecydowanie znajduje się na podium najpopularniejszych i przy tym również najbardziej lubianych ciast. W moim repertuarze pojawia się również w nieco odchudzonej wersji, bez dodatku cukru.
20.05.2024 14:41
Deser powinien być słodki - z tym z pewnością zgodzi się wiele osób. Są jednak sposoby, aby osłodzić życie, obniżając jednocześnie kaloryczność dania. Ta szarlotka jest idealnym kompromisem dla łasuchów i osób na diecie. Smakuje przy tym tak dobrze, że żadna strona nie będzie narzekała, a i nikt się nie zorientuje, że zrezygnowałeś z dodatku cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka bez cukru
Jest pyszna, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i nie dodaje się do niej cukru. Zamiast tego w przepisie pojawia się erytrytol, który okrzyknięto nawet "najzdrowszym cukrem świata". Ma nieco niższą słodycz niż cukier. Oznacza to, że aby uzyskać ten sam poziom słodkości w potrawie lub napoju, należy go użyć w nieco większej ilości.
Ta pyszna szarlotka błyskawicznie znika z talerzyków. Nikt nie domyśli się nawet, że brakuje w niej cukru, bo zdecydowanie nikt nie będzie narzekał na brak smaku.
Składniki:
Ciasto
- 2 kg jabłek np. jonagold,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 średnie jajko,
- 90 g erytrytolu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo
- 2 łyżki cynamonu
- cukier puder lub zmielony erytrytol do oprószenia (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, erytrytol, jajko oraz proszek do pieczenia.
- Zagnieć składniki w kruche ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 25 minut.
- Po tym czasie pokrój ciasto w plastry. Wyłóż kawałkami ciasta spód natłuszczonej wcześniej tortownicy, tworząc też ranty. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę.
- Jabłka obierz, zetrzyj i upraż z cynamonem. Nie rób tego na tłuszczu, możesz dodać odrobiny wody, jeśli jabłka przywierają. Wybierając słodką odmianę owoców, nie ma konieczności dodawania ekstra porcji cukru lub słodzika.
- Na przygotowany wcześniej spód wyłóż masę jabłkową. Dodaj pozostałe ciasto, tworząc kruszonkę.
- Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Gotowe ciasto kroję na porcje, gdy przestygnie. Smacznego!