Nie dodaję cukru, a wszyscy się zajadają. Nikt się nie domyśli

Szarlotka to jeden z deserów, który zdecydowanie znajduje się na podium najpopularniejszych i przy tym również najbardziej lubianych ciast. W moim repertuarze pojawia się również w nieco odchudzonej wersji, bez dodatku cukru.

Szarlotka dla jednej osoby. Idealny przepisSzarlotka dla jednej osoby. Idealny przepis
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Deser powinien być słodki - z tym z pewnością zgodzi się wiele osób. Są jednak sposoby, aby osłodzić życie, obniżając jednocześnie kaloryczność dania. Ta szarlotka jest idealnym kompromisem dla łasuchów i osób na diecie. Smakuje przy tym tak dobrze, że żadna strona nie będzie narzekała, a i nikt się nie zorientuje, że zrezygnowałeś z dodatku cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Szarlotka bez cukru

Jest pyszna, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i nie dodaje się do niej cukru. Zamiast tego w przepisie pojawia się erytrytol, który okrzyknięto nawet "najzdrowszym cukrem świata". Ma nieco niższą słodycz niż cukier. Oznacza to, że aby uzyskać ten sam poziom słodkości w potrawie lub napoju, należy go użyć w nieco większej ilości.

Tradycyjna szarlotka to ulubione ciasto Polaków
Tradycyjna szarlotka to ulubione ciasto Polaków © Getty Images | 4u4me

Ta pyszna szarlotka błyskawicznie znika z talerzyków. Nikt nie domyśli się nawet, że brakuje w niej cukru, bo zdecydowanie nikt nie będzie narzekał na brak smaku.

Składniki:

Ciasto

  • 2 kg jabłek np. jonagold,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 średnie jajko,
  • 90 g erytrytolu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo

  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier puder lub zmielony erytrytol do oprószenia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, erytrytol, jajko oraz proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć składniki w kruche ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 25 minut.
  3. Po tym czasie pokrój ciasto w plastry. Wyłóż kawałkami ciasta spód natłuszczonej wcześniej tortownicy, tworząc też ranty. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę.
  4. Jabłka obierz, zetrzyj i upraż z cynamonem. Nie rób tego na tłuszczu, możesz dodać odrobiny wody, jeśli jabłka przywierają. Wybierając słodką odmianę owoców, nie ma konieczności dodawania ekstra porcji cukru lub słodzika.
  5. Na przygotowany wcześniej spód wyłóż masę jabłkową. Dodaj pozostałe ciasto, tworząc kruszonkę.
  6. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Gotowe ciasto kroję na porcje, gdy przestygnie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy