Kiedy nie urośnie biszkopt, zrób szarlotkę po królewsku. Nikt nie zatęskni za tortem

W kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Nie oznacza to jednak od razu porażki, a okazję do eksperymentowania. Niewyrośnięty biszkopt stanie się bazą pysznej szarlotki po królewsku. Nikt nie domyśli się, że podczas przygotowywania deseru zaszły pewne zmiany.

Szarlotka królewska - PysznościSzarlotka królewska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biszkopt jest bazą do wielu ciast, chociaż najbardziej kojarzy się z tortami. Chwila nieuwagi, źle dobrane proporcje i zamiast wysokiego, puszystego ciasta wyjmujemy dość płaski placek, którego przekrojenie na dwie części jest niemal niemożliwe. Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, sięgnij po pyszne rozwiązanie. Jest nim obłędna szarlotka po królewsku na biszkopcie. Zamiast kruszonki zwieńczona jest puszystą pianką. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Szarlotka królewska z biszkoptem i bitą śmietaną

To ciasto jest naprawdę pyszne i aromatyczne, a połączenie kruchego biszkoptu, owocowej masy jabłkowej i śmietanki a'la ptasie mleczko to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie zastąpi klasyczny tort.

Szarlotka po królewsku
Szarlotka po królewsku © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl

Szarlotka królewska idealnie sprawdza się na letnie dni, bo jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oczywiście sprawdzi się tutaj również zwykły biszkopt, nie tylko ten niski i niewyrośnięty.

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • mocna herbata lub sok malinowy.

Masa jabłkowa

  • 1,2 kg jabłek,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 ml wrzątku.

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • galaretka cytrynowa,
  • 150 ml wrzątku,
  • opcjonalnie 30 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.
  2. Do piany dodaj żółtka i lekko zmiksuj.
  3. Do jajecznej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj, aby powstała puszysta masa bez grudek.
  4. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do po pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Jabłka obierz i zetrzyj. Przełóż do garnka i podpraż wraz z dodatkiem cynamonu.
  6. We wrzątku rozpuść galaretki i wlej od razu do gorących jabłek. Wymieszaj.
  7. Odstaw do wystudzenia.
  8. Biszkopt nasącz herbatą lub sokiem malinowym.
  9. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełóż ją na biszkopt. Wstaw na godzinę do lodówki.
  10. Przejdź do przygotowania masy śmietankowej. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  11. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Wlej tężejącą galaretkę. Na koniec dodaj serek homogenizowany i zmiksuj.
  12. Masę wylej na jabłka. Jeśli jest za rzadka, poczekaj chwilę, aż zgęstnieje.
  13. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj startą czekoladą.

Pyszna szarlotka po królewsku jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku