Kiedy nie urośnie biszkopt, zrób szarlotkę po królewsku. Nikt nie zatęskni za tortem

W kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Nie oznacza to jednak od razu porażki, a okazję do eksperymentowania. Niewyrośnięty biszkopt stanie się bazą pysznej szarlotki po królewsku. Nikt nie domyśli się, że podczas przygotowywania deseru zaszły pewne zmiany.

Szarlotka królewska - PysznościSzarlotka królewska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Biszkopt jest bazą do wielu ciast, chociaż najbardziej kojarzy się z tortami. Chwila nieuwagi, źle dobrane proporcje i zamiast wysokiego, puszystego ciasta wyjmujemy dość płaski placek, którego przekrojenie na dwie części jest niemal niemożliwe. Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, sięgnij po pyszne rozwiązanie. Jest nim obłędna szarlotka po królewsku na biszkopcie. Zamiast kruszonki zwieńczona jest puszystą pianką. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Szarlotka królewska z biszkoptem i bitą śmietaną

To ciasto jest naprawdę pyszne i aromatyczne, a połączenie kruchego biszkoptu, owocowej masy jabłkowej i śmietanki a'la ptasie mleczko to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie zastąpi klasyczny tort.

Szarlotka po królewsku
Szarlotka po królewsku © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl

Szarlotka królewska idealnie sprawdza się na letnie dni, bo jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oczywiście sprawdzi się tutaj również zwykły biszkopt, nie tylko ten niski i niewyrośnięty.

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • mocna herbata lub sok malinowy.

Masa jabłkowa

  • 1,2 kg jabłek,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 ml wrzątku.

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • galaretka cytrynowa,
  • 150 ml wrzątku,
  • opcjonalnie 30 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.
  2. Do piany dodaj żółtka i lekko zmiksuj.
  3. Do jajecznej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj, aby powstała puszysta masa bez grudek.
  4. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do po pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Jabłka obierz i zetrzyj. Przełóż do garnka i podpraż wraz z dodatkiem cynamonu.
  6. We wrzątku rozpuść galaretki i wlej od razu do gorących jabłek. Wymieszaj.
  7. Odstaw do wystudzenia.
  8. Biszkopt nasącz herbatą lub sokiem malinowym.
  9. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełóż ją na biszkopt. Wstaw na godzinę do lodówki.
  10. Przejdź do przygotowania masy śmietankowej. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  11. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Wlej tężejącą galaretkę. Na koniec dodaj serek homogenizowany i zmiksuj.
  12. Masę wylej na jabłka. Jeśli jest za rzadka, poczekaj chwilę, aż zgęstnieje.
  13. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj startą czekoladą.

Pyszna szarlotka po królewsku jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza