Kiedy nie urośnie biszkopt, zrób szarlotkę po królewsku. Nikt nie zatęskni za tortem
W kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Nie oznacza to jednak od razu porażki, a okazję do eksperymentowania. Niewyrośnięty biszkopt stanie się bazą pysznej szarlotki po królewsku. Nikt nie domyśli się, że podczas przygotowywania deseru zaszły pewne zmiany.
13.05.2024 11:07
Biszkopt jest bazą do wielu ciast, chociaż najbardziej kojarzy się z tortami. Chwila nieuwagi, źle dobrane proporcje i zamiast wysokiego, puszystego ciasta wyjmujemy dość płaski placek, którego przekrojenie na dwie części jest niemal niemożliwe. Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, sięgnij po pyszne rozwiązanie. Jest nim obłędna szarlotka po królewsku na biszkopcie. Zamiast kruszonki zwieńczona jest puszystą pianką. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka królewska z biszkoptem i bitą śmietaną
To ciasto jest naprawdę pyszne i aromatyczne, a połączenie kruchego biszkoptu, owocowej masy jabłkowej i śmietanki a'la ptasie mleczko to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie zastąpi klasyczny tort.
Szarlotka królewska idealnie sprawdza się na letnie dni, bo jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oczywiście sprawdzi się tutaj również zwykły biszkopt, nie tylko ten niski i niewyrośnięty.
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- mocna herbata lub sok malinowy.
Masa jabłkowa
- 1,2 kg jabłek,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200 ml wrzątku.
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 mały serek homogenizowany waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- galaretka cytrynowa,
- 150 ml wrzątku,
- opcjonalnie 30 g czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.
- Do piany dodaj żółtka i lekko zmiksuj.
- Do jajecznej masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj, aby powstała puszysta masa bez grudek.
- Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do po pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Jabłka obierz i zetrzyj. Przełóż do garnka i podpraż wraz z dodatkiem cynamonu.
- We wrzątku rozpuść galaretki i wlej od razu do gorących jabłek. Wymieszaj.
- Odstaw do wystudzenia.
- Biszkopt nasącz herbatą lub sokiem malinowym.
- Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełóż ją na biszkopt. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Przejdź do przygotowania masy śmietankowej. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Wlej tężejącą galaretkę. Na koniec dodaj serek homogenizowany i zmiksuj.
- Masę wylej na jabłka. Jeśli jest za rzadka, poczekaj chwilę, aż zgęstnieje.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj startą czekoladą.
Pyszna szarlotka po królewsku jest już gotowa. Smacznego!