Z trzech składników robię deser lekki i puszysty jak piórko. O niebo lepszy niż ptasie mleczko ze sklepu

Tak puszysty deser z tak pysznym wykończeniem zasługuje na odrobinę uwagi. Ten przepis warto mieć w zanadrzu - uratuje cię przed brakiem pomysłu na poczęstunek dla gości. Potrzebujesz tylko trzech składników. Zakupy pójdą więc szybko, a przygotowanie deseru to bułka z masłem.

Deser à la ptasie mleczko Deser à la ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ten rodzaj deseru, za którym przepadamy dosłownie wszyscy. To też część naszej słodkiej kultury - od pokoleń przecież zajadamy się ptasim mleczkiem. Jeszcze lepiej jednak deser ten smakuje przygotowany samodzielnie. Lekka pianka otoczona słodką czekoladą jest dokładnie tym, czego szukasz. Zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Prosty deser. Puszyste pianki lepsze niż ptasie mleczko

Przygotowanie lekkich pianek nie powinno sprawić nikomu trudności, nawet kulinarnym laikom. Jeśli więc powątpiewasz w swoje umiejętności, ale chcesz ugościć bliskich czymś, co z pewnością podbije ich podniebienia, postaw na ten piankowy deser. Przypomina nieco kultowe ptasie mleczko, ale w tej wersji jest absolutnie nie do pobicia.

Bazą tego prostego deseru jest mleko skondensowane. Najlepiej wybrać produkt niesłodzony, gdyż sporo słodyczy znajdziemy w czekoladzie oraz w galaretce (tutaj również możesz postawić na wersję bezcukrową). My polecamy galaretkę gruszkową, - po pierwsze jest przezroczysta, a więc biały kolor pianki zostanie nienaruszony, poza tym ma na tyle delikatny smak, że nie powinna popsuć kompozycji. Zamiast gruszkowej możesz też wybrać galaretkę winogronową czy cytrusową.

Domowe ptasie mleczko. Przepis na prosty deser

Składniki:

  • 250 ml zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego.
  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej,
  • 80 g czekolady.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie odstaw na bok, by galaretka stężała.
  2. Mleko skondensowane ubijaj, aż nabierze lżejszej, piankowej konsystencji.
  3. Do mleka dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj całość dokładnie. Gotową mieszaninę wlej do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw masę na kilka godzin do lodówki.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Gotową piankę pokrój na kawałki, a następnie oblej każdy kawałek czekoladą.
  6. Deser włóż do lodówki na noc.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥