PrzepisDeseryZ trzech składników robię deser lekki i puszysty jak piórko. O niebo lepszy niż ptasie mleczko ze sklepu

Z trzech składników robię deser lekki i puszysty jak piórko. O niebo lepszy niż ptasie mleczko ze sklepu

Deser à la ptasie mleczko
Deser à la ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.04.2024 14:39

Tak puszysty deser z tak pysznym wykończeniem zasługuje na odrobinę uwagi. Ten przepis warto mieć w zanadrzu - uratuje cię przed brakiem pomysłu na poczęstunek dla gości. Potrzebujesz tylko trzech składników. Zakupy pójdą więc szybko, a przygotowanie deseru to bułka z masłem.

To ten rodzaj deseru, za którym przepadamy dosłownie wszyscy. To też część naszej słodkiej kultury - od pokoleń przecież zajadamy się ptasim mleczkiem. Jeszcze lepiej jednak deser ten smakuje przygotowany samodzielnie. Lekka pianka otoczona słodką czekoladą jest dokładnie tym, czego szukasz. Zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty deser. Puszyste pianki lepsze niż ptasie mleczko

Przygotowanie lekkich pianek nie powinno sprawić nikomu trudności, nawet kulinarnym laikom. Jeśli więc powątpiewasz w swoje umiejętności, ale chcesz ugościć bliskich czymś, co z pewnością podbije ich podniebienia, postaw na ten piankowy deser. Przypomina nieco kultowe ptasie mleczko, ale w tej wersji jest absolutnie nie do pobicia.

Bazą tego prostego deseru jest mleko skondensowane. Najlepiej wybrać produkt niesłodzony, gdyż sporo słodyczy znajdziemy w czekoladzie oraz w galaretce (tutaj również możesz postawić na wersję bezcukrową). My polecamy galaretkę gruszkową, - po pierwsze jest przezroczysta, a więc biały kolor pianki zostanie nienaruszony, poza tym ma na tyle delikatny smak, że nie powinna popsuć kompozycji. Zamiast gruszkowej możesz też wybrać galaretkę winogronową czy cytrusową.

Domowe ptasie mleczko. Przepis na prosty deser

Składniki:

  • 250 ml zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego.
  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej,
  • 80 g czekolady.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie odstaw na bok, by galaretka stężała.
  2. Mleko skondensowane ubijaj, aż nabierze lżejszej, piankowej konsystencji.
  3. Do mleka dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj całość dokładnie. Gotową mieszaninę wlej do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw masę na kilka godzin do lodówki.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Gotową piankę pokrój na kawałki, a następnie oblej każdy kawałek czekoladą.
  6. Deser włóż do lodówki na noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także