Tylko jogurt i 3 składniki. W mig mam deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko - uwielbiane przez pokolenia, rozpływające się w ustach połączenie delikatnej pianki i aksamitnej czekolady. Choć sklepowe półki uginają się od gotowych propozycji, nic nie dorównuje smakowi domowego deseru. Dziś przedstawiamy przepis na ptasie mleczko z jogurtem skyr - lżejsze, puszyste jak chmurka i zaskakująco proste w przygotowaniu.

Tylko 3 składniki i serek. W mig mam deser puszysty jak chmurkaTylko 3 składniki i serek. W mig mam deser puszysty jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ptasie mleczko - słodka klasyka, która od lat króluje na polskich stołach. Delikatne pianki otulone czekoladą rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Ale czy wiesz, że możesz stworzyć swój własny, lekki deser w zaciszu domowym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Ptasie mleczko - sekret tkwi w skyrze

Skyr to naturalny, gęsty i bogaty w białko jogurt, który idealnie sprawdza się jako baza domowych deserów. W połączeniu z cukrem i żelatyną tworzy puszystą piankę, niczym nie ustępującą sklepowym odpowiednikom.

3 składniki i odrobina magii - przepis na domowe ptasie mleczko

Do przygotowania ptasiego mleczka z serkiem skyr potrzebujesz zaledwie 3 składników:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • żelatyna,
  • 3 łyżki cukru.

Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy.

Przygotowanie prostsze niż myślisz:

  1. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie, lekko podgrzej i odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do ubitego skyru dodaj ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do pojemnika lub na blaszkę, wyrównaj i włóż do lodówki do stężenia.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Stężałą masę pokrój na kawałki, polej czekoladą i ponownie włóż do lodówki do zastygnięcia.

Deser idealny na każdą okazję

Domowe ptasie mleczko z jogurtem skyr to idealny deser na każdą okazję. Puszyste, lekkie i pyszne z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. A jego prostota wykonania sprawia, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom