Tylko jogurt i 3 składniki. W mig mam deser puszysty jak chmurka
25.03.2024 16:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ptasie mleczko - uwielbiane przez pokolenia, rozpływające się w ustach połączenie delikatnej pianki i aksamitnej czekolady. Choć sklepowe półki uginają się od gotowych propozycji, nic nie dorównuje smakowi domowego deseru. Dziś przedstawiamy przepis na ptasie mleczko z jogurtem skyr - lżejsze, puszyste jak chmurka i zaskakująco proste w przygotowaniu.
Ptasie mleczko - słodka klasyka, która od lat króluje na polskich stołach. Delikatne pianki otulone czekoladą rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Ale czy wiesz, że możesz stworzyć swój własny, lekki deser w zaciszu domowym?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ptasie mleczko - sekret tkwi w skyrze
Skyr to naturalny, gęsty i bogaty w białko jogurt, który idealnie sprawdza się jako baza domowych deserów. W połączeniu z cukrem i żelatyną tworzy puszystą piankę, niczym nie ustępującą sklepowym odpowiednikom.
3 składniki i odrobina magii - przepis na domowe ptasie mleczko
Do przygotowania ptasiego mleczka z serkiem skyr potrzebujesz zaledwie 3 składników:
- 150 g skyru naturalnego,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- żelatyna,
- 3 łyżki cukru.
Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy.
Przygotowanie prostsze niż myślisz:
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie, lekko podgrzej i odstaw do ostudzenia.
- Skyr ubij z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę.
- Do ubitego skyru dodaj ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do pojemnika lub na blaszkę, wyrównaj i włóż do lodówki do stężenia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Stężałą masę pokrój na kawałki, polej czekoladą i ponownie włóż do lodówki do zastygnięcia.
Deser idealny na każdą okazję
Domowe ptasie mleczko z jogurtem skyr to idealny deser na każdą okazję. Puszyste, lekkie i pyszne z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. A jego prostota wykonania sprawia, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.