Połącz trzy składniki i jedz bez wyrzutów sumienia. Fani kawy będą zachwyceni

Słodkie desery wcale nie muszą być kaloryczne. Wystarczy połączyć kilka składników aby wyczarować lekki deser. Pokochają go wszyscy fani kawy. Keto pianka kawowa to idealna alternatywa dla tradycyjnych deserów, które często są kaloryczne i bogate w cukier. Jej niska zawartość węglowodanów i kalorii sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej, ale również dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie i sylwetkę.

Mus kawowy - PysznościMus kawowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora
Ewa Malinowska

Kawowa keto pianka

Puszysta, delikatna i kawowa - ta pianka zdecydowanie zasługuje na uwagę. Pokochają ją również ci, którzy liczą kalorie i chcą zmniejszyć ich ilość w codziennej diecie, nie rezygnując przy tym z ulubionych deserów.

Mus kawowy - Pyszności
Mus kawowy - Pyszności © Canva | olvas

Ma mniej niż 100 kcal w porcji i nie zawiera prawie żadnych węglowodanów. To idealny wybór dla osób na diecie ketogenicznej, ale nie tylko! Ten banalnie prosty przepis pozwoli Ci w mgnieniu oka wyczarować słodki i aromatyczny deser.

Składniki:

  • 5 g żelatyny,
  • 200 ml zaparzonej kawy,
  • 200 g jogurtu wysokobiałkowego np. typu skyr,
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i rozpuść w niej słodzik. Ostudź ją lekko, ale nie dopuść do całkowitego wystygnięcia.
  2. Do ciepłej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Przelej kawę do miski, dodaj jogurt i całość dokładnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut. Pianka powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
  4. Gotową piankę przełóż do pucharków, wysokich szklanek lub pojemnika.
  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała.
  6. Przed podaniem możesz posypać piankę kawą w proszku, gorzkim kakao lub kawą zbożową.

Jeśli nie zależy ci aż tak mocno na obcięciu kalorii, dodaj do masy 2-3 łyżki mascarpone. Dodanie mascarpone do keto pianki kawowej sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kremowy i pyszny. Chociaż kaloryczność deseru wzrośnie, nie będzie to znaczący wzrost w porównaniu do tradycyjnych deserów pełnych cukru i tłuszczu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy