Wrzucam do sosu chrzanowego dodatkowe warzywo. Znacznie poprawia jego smak i kolor
Pomiędzy salaterką z sałatką a półmiskiem wypełnionym wędlinami postaw ten fantastyczny sos chrzanowy z burakiem. To świetny dodatek do mięs czy jajek oraz - dzięki intensywnej barwie - doskonała dekoracja wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Nie masz pomysłu na finezyjny dodatek do mięs i jajek na Wielkanoc? Przygotuj sos chrzanowy z burakiem. Jest prosty i oszczędny, ale o niezwykle bogatym smaku. A dzięki obecności buraka nabiera wspaniałej i kuszącej barwy, Tak przygotowany sos z pewnością będzie się wyróżniał na wielkanocnym stole, wśród dekoracji utrzymanych w stonowanych kolorach. Ponadto sama obecność chrzanu ma znaczenie nie tylko symboliczne, ale też zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko
Sos chrzanowy z burakiem. Nowa odsłona klasycznego specjału
Sos chrzanowy to niemalże obowiązkowy element wielkanocnego menu. Pasuje do wędlin, kiełbas, jajek, ale też sprawdza się jako przyprawa sałatki. Uniwersalność to jeden z wielu atutów specjału. Chrzan korzystanie działa na układ trawienny, a więc w święta, kiedy pozwalamy sobie na więcej, będzie jak znalazł.
Dodatek buraka jest dość nietypowy w przypadku sosu chrzanowego, ale nie oznacza to, że to nietrafiony pomysł. Przeciwnie - skutki tej kombinacji są wyłącznie pozytywne. Sam sos nabiera dodatkowych walorów smakowych, bardziej kremowej konsystencji oraz - co widoczne gołym okiem - szalenie atrakcyjnego koloru.
Do przygotowania sosu potrzebujesz ugotowanego buraka. Miej jednak na względzie, że lepiej jest dobrze wyszorować warzywo, niż je obrać. Wtedy zachowa więcej smaku i witamin. Dobrym pomysłem jest też upieczenie buraka. Dobrze oczyszczoną bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości.
Sos chrzanowy z burakiem. Przepis
Składniki:
- 1 ugotowany/pieczony burak,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 łyżki chrzanu,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.
Wykonanie:
- Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie odciśnij nadmiar soku.
- Chrzan wymieszaj z jogurtem greckim i tartym burakiem, dodaj przyprawy do smaku.
- Całość udekoruj szczypiorkiem lub rzeżuchą.