Wrzucam do sosu chrzanowego dodatkowe warzywo. Znacznie poprawia jego smak i kolor

Pomiędzy salaterką z sałatką a półmiskiem wypełnionym wędlinami postaw ten fantastyczny sos chrzanowy z burakiem. To świetny dodatek do mięs czy jajek oraz - dzięki intensywnej barwie - doskonała dekoracja wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Sos chrzanowy z burakiem Sos chrzanowy z burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie masz pomysłu na finezyjny dodatek do mięs i jajek na Wielkanoc? Przygotuj sos chrzanowy z burakiem. Jest prosty i oszczędny, ale o niezwykle bogatym smaku. A dzięki obecności buraka nabiera wspaniałej i kuszącej barwy, Tak przygotowany sos z pewnością będzie się wyróżniał na wielkanocnym stole, wśród dekoracji utrzymanych w stonowanych kolorach. Ponadto sama obecność chrzanu ma znaczenie nie tylko symboliczne, ale też zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Sos chrzanowy z burakiem. Nowa odsłona klasycznego specjału

Sos chrzanowy to niemalże obowiązkowy element wielkanocnego menu. Pasuje do wędlin, kiełbas, jajek, ale też sprawdza się jako przyprawa sałatki. Uniwersalność to jeden z wielu atutów specjału. Chrzan korzystanie działa na układ trawienny, a więc w święta, kiedy pozwalamy sobie na więcej, będzie jak znalazł.

Dodatek buraka jest dość nietypowy w przypadku sosu chrzanowego, ale nie oznacza to, że to nietrafiony pomysł. Przeciwnie - skutki tej kombinacji są wyłącznie pozytywne. Sam sos nabiera dodatkowych walorów smakowych, bardziej kremowej konsystencji oraz - co widoczne gołym okiem - szalenie atrakcyjnego koloru.

Do przygotowania sosu potrzebujesz ugotowanego buraka. Miej jednak na względzie, że lepiej jest dobrze wyszorować warzywo, niż je obrać. Wtedy zachowa więcej smaku i witamin. Dobrym pomysłem jest też upieczenie buraka. Dobrze oczyszczoną bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości.

Sos chrzanowy z burakiem
Sos chrzanowy z burakiem © Adobe Stock

Sos chrzanowy z burakiem. Przepis

Składniki:

  • 1 ugotowany/pieczony burak,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie odciśnij nadmiar soku.
  2. Chrzan wymieszaj z jogurtem greckim i tartym burakiem, dodaj przyprawy do smaku.
  3. Całość udekoruj szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej