PoradyWrzucam do sosu chrzanowego dodatkowe warzywo. Znacznie poprawia jego smak i kolor

Wrzucam do sosu chrzanowego dodatkowe warzywo. Znacznie poprawia jego smak i kolor

Sos chrzanowy z burakiem
Sos chrzanowy z burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.03.2024 18:51

Pomiędzy salaterką z sałatką a półmiskiem wypełnionym wędlinami postaw ten fantastyczny sos chrzanowy z burakiem. To świetny dodatek do mięs czy jajek oraz - dzięki intensywnej barwie - doskonała dekoracja wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Nie masz pomysłu na finezyjny dodatek do mięs i jajek na Wielkanoc? Przygotuj sos chrzanowy z burakiem. Jest prosty i oszczędny, ale o niezwykle bogatym smaku. A dzięki obecności buraka nabiera wspaniałej i kuszącej barwy, Tak przygotowany sos z pewnością będzie się wyróżniał na wielkanocnym stole, wśród dekoracji utrzymanych w stonowanych kolorach. Ponadto sama obecność chrzanu ma znaczenie nie tylko symboliczne, ale też zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos chrzanowy z burakiem. Nowa odsłona klasycznego specjału

Sos chrzanowy to niemalże obowiązkowy element wielkanocnego menu. Pasuje do wędlin, kiełbas, jajek, ale też sprawdza się jako przyprawa sałatki. Uniwersalność to jeden z wielu atutów specjału. Chrzan korzystanie działa na układ trawienny, a więc w święta, kiedy pozwalamy sobie na więcej, będzie jak znalazł.

Dodatek buraka jest dość nietypowy w przypadku sosu chrzanowego, ale nie oznacza to, że to nietrafiony pomysł. Przeciwnie - skutki tej kombinacji są wyłącznie pozytywne. Sam sos nabiera dodatkowych walorów smakowych, bardziej kremowej konsystencji oraz - co widoczne gołym okiem - szalenie atrakcyjnego koloru.

Do przygotowania sosu potrzebujesz ugotowanego buraka. Miej jednak na względzie, że lepiej jest dobrze wyszorować warzywo, niż je obrać. Wtedy zachowa więcej smaku i witamin. Dobrym pomysłem jest też upieczenie buraka. Dobrze oczyszczoną bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości.

Sos chrzanowy z burakiem
Sos chrzanowy z burakiem © Adobe Stock

Sos chrzanowy z burakiem. Przepis

Składniki:

  • 1 ugotowany/pieczony burak,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie odciśnij nadmiar soku.
  2. Chrzan wymieszaj z jogurtem greckim i tartym burakiem, dodaj przyprawy do smaku.
  3. Całość udekoruj szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także