Wrzucam do sosu chrzanowego dodatkowe warzywo. Znacznie poprawia jego smak i kolor
Pomiędzy salaterką z sałatką a półmiskiem wypełnionym wędlinami postaw ten fantastyczny sos chrzanowy z burakiem. To świetny dodatek do mięs czy jajek oraz - dzięki intensywnej barwie - doskonała dekoracja wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.
24.03.2024 18:51
Nie masz pomysłu na finezyjny dodatek do mięs i jajek na Wielkanoc? Przygotuj sos chrzanowy z burakiem. Jest prosty i oszczędny, ale o niezwykle bogatym smaku. A dzięki obecności buraka nabiera wspaniałej i kuszącej barwy, Tak przygotowany sos z pewnością będzie się wyróżniał na wielkanocnym stole, wśród dekoracji utrzymanych w stonowanych kolorach. Ponadto sama obecność chrzanu ma znaczenie nie tylko symboliczne, ale też zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sos chrzanowy z burakiem. Nowa odsłona klasycznego specjału
Sos chrzanowy to niemalże obowiązkowy element wielkanocnego menu. Pasuje do wędlin, kiełbas, jajek, ale też sprawdza się jako przyprawa sałatki. Uniwersalność to jeden z wielu atutów specjału. Chrzan korzystanie działa na układ trawienny, a więc w święta, kiedy pozwalamy sobie na więcej, będzie jak znalazł.
Dodatek buraka jest dość nietypowy w przypadku sosu chrzanowego, ale nie oznacza to, że to nietrafiony pomysł. Przeciwnie - skutki tej kombinacji są wyłącznie pozytywne. Sam sos nabiera dodatkowych walorów smakowych, bardziej kremowej konsystencji oraz - co widoczne gołym okiem - szalenie atrakcyjnego koloru.
Do przygotowania sosu potrzebujesz ugotowanego buraka. Miej jednak na względzie, że lepiej jest dobrze wyszorować warzywo, niż je obrać. Wtedy zachowa więcej smaku i witamin. Dobrym pomysłem jest też upieczenie buraka. Dobrze oczyszczoną bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości.
Sos chrzanowy z burakiem. Przepis
Składniki:
- 1 ugotowany/pieczony burak,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 łyżki chrzanu,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.
Wykonanie:
- Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie odciśnij nadmiar soku.
- Chrzan wymieszaj z jogurtem greckim i tartym burakiem, dodaj przyprawy do smaku.
- Całość udekoruj szczypiorkiem lub rzeżuchą.