Na Wielkanoc robię całe wiadro ćwikły z przepisu babci Alinki. Wszyscy chwalą i biorą na wynos

Ćwikła z chrzanem to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ten tradycyjny przysmak doskonale komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, potrawami mięsnymi i wędlinami. W mojej rodzinie to uwielbiany specjał. Rokrocznie przyrządzam kilka porcji więcej, bo wiem, że zawsze ktoś będzie chciał odrobinę ćwikły na wynos. Sekret tkwi w przepisie.

Sprawdź przepis na idealną ćwikłę z chrzanemSprawdź przepis na idealną ćwikłę z chrzanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć ćwikła jest najczęściej kojarzona z okresem świąt wielkanocnych, to jednak chętnie sięgamy po nią przez cały rok. Świeża lub marynowana, stanowi smaczny dodatek do wielu potraw i przekąsek na zimno. Najlepiej smakuje, gdy połączymy ją z chrzanem startym własnoręcznie. Koniecznie wypróbuj mój ulubiony przepis na ćwikłę babci Alinki. Nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc. Ta domowej roboty smakuje najlepiej

Najpopularniejsza wersja ćwikły powstaje z ugotowanych buraków doprawionych chrzanem, cukrem, octem, solą i pieprzem. Czasami dodaje się również kminek, jabłka, czerwone wytrawne wino, goździki i natkę pietruszki. Ten przysmak doskonale współgra z gotowanymi jajkami, wędlinami i białą kiełbasą, a także jako dodatek do mięsnych dań obiadowych. Świeżą ćwikłę z chrzanem najczęściej serwujemy podczas świąt wielkanocnych, niemniej wiele osób przyrządza też buraczki do słoików.

Chcąc wzmocnić smak tradycyjnej ćwikły, warto rozważyć dodanie do niej soku z cytryny (to również doskonały zamiennik octu). Ten niewielki dodatek może pomóc zrównoważyć smak potrawy, szczególnie kiedy przypadkowo dosypiesz za dużo cukru. Warto również pamiętać, że sok z cytryny ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, które mogą przyczynić się do utrzymania świeżości potrawy i zapobiec jej psuciu się.

Ćwikła to sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych
Ćwikła to sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych © Pixabay

Domowa ćwikła z chrzanem. Przepis

Składniki:

  • 50 g startego chrzanu,
  • 3 buraki,
  • 20 g cukru pudru,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj, a następnie wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Gotowe buraki ostudź, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do buraków dodaj sok z cytryny, cukier puder, chrzan, pieprz oraz sól. Wymieszaj całość, a następnie odstaw do lodówki.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę