PrzepisSałatkiNajlepsze buraczki na zimę. Smakują genialnie dzięki sprytnej metodzie

Najlepsze buraczki na zimę. Smakują genialnie dzięki sprytnej metodzie

Buraczki w słoiku- Pyszności
Buraczki w słoiku- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

18.09.2023 08:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Buraczki w słoiku to sałatka, której absolutnie nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Uwielbiam wracać do niej zimą i cieszyć się burakami. Moim sekretem jest odpowiednia zalewa, która nie dominuje smaku i nie jest zbyt octowa. Moja cała rodzina uwielbia ten przepis.

Buraczki w słoiku to świetny patent na szybką sałatkę do obiadu. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy nie wiem, na jaki dodatek postawić. Warto przygotować większy zapas tych słoików, bo schodzą po prostu błyskawicznie. Moim sekretem jest wcześniejsze upieczenie buraków. Dzięki temu wydobywam z nich więcej smaku, stają się słodsze i po prostu przepyszne. Nie sięgam również po ocet. Jego charakterystyczny smak często dominuje delikatniejsze buraki, a i niejedno dziecko kręci nosem na octowe sałatki. Te buraczki to przepis, który przekona do zjedzenia nawet niejadki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Buraczki na zimę bez octu

Składniki:

  • ok. 3 kg podłużnych buraków,
  • 500 g cebuli,
  • kilka jabłek (opcjonalnie),
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 płaskie łyżki cukru.


Buraczki w słoiku- Pyszności
Buraczki w słoiku- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie szoruję lub obieram i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut. Przy pomocy wykałaczki sprawdzam, czy są już miękkie. Jeśli nie, to dorzucam dodatkowe minuty pieczenia.
  2. Upieczone buraki odwijam ostrożnie z folii i odstawiam do wystudzenia.
  3. Cebulę oraz jabłka ścieram na tarce o średnich oczkach.
  4. Ostudzone buraki ścieram na dużych oczkach i dorzucam do jabłek oraz cebuli. Dodaję wodę, kwasek cytrynowy i przyprawiam do smaku solą oraz cukrem. Odstawiam na kilka godzin.
  5. Przekładam do słoików i szczelnie zakręcam.
  6. Garnek wykładam ściereczką i wlewam wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Nie może ona dotykać pokrywki.
  7. Gotuję słoiki na wolnym ogniu przez 10 minut od zagotowania. Odstawiam do wystudzenia.
Sałatka z buraków- Pyszności
Sałatka z buraków- Pyszności© Canva

Słoiki przechowuję w suchym i chłodnym miejscu. Takie buraczki to świetny dodatek do pieczonych mięs, gulaszów czy klasycznych kotletów mielonych. Zalewa jest delikatna i nie dominuje smaku buraków. Smak przetworów możesz podkręcić, dodając podczas przygotowywania przeciśnięty przez praskę czosnek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także