Najlepsze buraczki na zimę. Smakują genialnie dzięki sprytnej metodzie

Buraczki w słoiku to sałatka, której absolutnie nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Uwielbiam wracać do niej zimą i cieszyć się burakami. Moim sekretem jest odpowiednia zalewa, która nie dominuje smaku i nie jest zbyt octowa. Moja cała rodzina uwielbia ten przepis.

Buraczki w słoiku- PysznościBuraczki w słoiku- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Buraczki w słoiku to świetny patent na szybką sałatkę do obiadu. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy nie wiem, na jaki dodatek postawić. Warto przygotować większy zapas tych słoików, bo schodzą po prostu błyskawicznie. Moim sekretem jest wcześniejsze upieczenie buraków. Dzięki temu wydobywam z nich więcej smaku, stają się słodsze i po prostu przepyszne. Nie sięgam również po ocet. Jego charakterystyczny smak często dominuje delikatniejsze buraki, a i niejedno dziecko kręci nosem na octowe sałatki. Te buraczki to przepis, który przekona do zjedzenia nawet niejadki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Buraczki na zimę bez octu

Składniki:

  • ok. 3 kg podłużnych buraków,
  • 500 g cebuli,
  • kilka jabłek (opcjonalnie),
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 płaskie łyżki cukru.


Buraczki w słoiku- Pyszności
Buraczki w słoiku- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie szoruję lub obieram i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut. Przy pomocy wykałaczki sprawdzam, czy są już miękkie. Jeśli nie, to dorzucam dodatkowe minuty pieczenia.
  2. Upieczone buraki odwijam ostrożnie z folii i odstawiam do wystudzenia.
  3. Cebulę oraz jabłka ścieram na tarce o średnich oczkach.
  4. Ostudzone buraki ścieram na dużych oczkach i dorzucam do jabłek oraz cebuli. Dodaję wodę, kwasek cytrynowy i przyprawiam do smaku solą oraz cukrem. Odstawiam na kilka godzin.
  5. Przekładam do słoików i szczelnie zakręcam.
  6. Garnek wykładam ściereczką i wlewam wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Nie może ona dotykać pokrywki.
  7. Gotuję słoiki na wolnym ogniu przez 10 minut od zagotowania. Odstawiam do wystudzenia.
Sałatka z buraków- Pyszności
Sałatka z buraków- Pyszności © Canva

Słoiki przechowuję w suchym i chłodnym miejscu. Takie buraczki to świetny dodatek do pieczonych mięs, gulaszów czy klasycznych kotletów mielonych. Zalewa jest delikatna i nie dominuje smaku buraków. Smak przetworów możesz podkręcić, dodając podczas przygotowywania przeciśnięty przez praskę czosnek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej