Połącz buraka z innym składnikiem. Obniżysz ciśnienie i zbijesz wysoki cukier

Burak najczęściej na naszym stole ląduje w postaci głównego składnika na barszcz wigilijny. W ciągu roku sięgamy po niego rzadziej. Niewiele jednak osób wie, że wraz z czosnkiem jest świetnym remedium na zbyt wysoki cukier i ciśnienie. Obydwa warzywa są istną witaminową bombą. Podpowiadamy, w jaki sposób je łączyć.

BurakiBuraki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shama Mariana
Paulina Hermann

Czosnek i burak to połączenie idealne. NIe dość, że świetnie pasują do siebie pod względem smaku, to jeszcze uzupełniają się jakościowo. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, które wspólnie wspierają organizm. Mało tego, takie połączenie wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Czosnek i burak - dlaczego warto je łączyć?

Ten duet świetnie wpływa na trawienie i pracę układu pokarmowego. Czosnek wspiera też funkcjonowanie jelit - jest naturalnym probiotykiem i dostarcza florze bakteryjnej odpowiednich składników odżywczych. Łagodzi też najróżniejsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a szczególnie wzdęcia i zaparcia. Wraz z burakiem oczyszcza wątrobę z toksyn i chroni ją przed pasożytami.

Burak i czosnek świetnie sprawdzają się w walce o wyższą odporność, gdyż działają przeciwbakteryjnie. Mało tego, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają zakrzepicy. Ten duet szczególnie polecany jest osobom z insulinoopornością i cukrzycą, gdyż świetnie reguluje poziom cukru we krwi.

Buraki
Buraki © Pixabay

Nie wszyscy jednak tę mieszankę mogą spożywać. Unikać jej powinny osoby z wrażliwym żołądkiem. Nadmiaru surowego czosnku powinny unikać kobiety w ciąży, a surowe rybaki są niewskazane przy kamicy nerkowej i dnie moczanowej.

W jakich daniach to połączenie się sprawdzi?

Takich dań jest mnóstwo, do najzdrowszych należą:

  • koktajle,
  • zupa krem z buraka,
  • buraczki zasmażane z czosnkiem,
  • zakwas z buraków,
  • sałatki,
  • kiszone buraki,
  • barszcz czerwony.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy