Połącz buraka z innym składnikiem. Obniżysz ciśnienie i zbijesz wysoki cukier
Burak najczęściej na naszym stole ląduje w postaci głównego składnika na barszcz wigilijny. W ciągu roku sięgamy po niego rzadziej. Niewiele jednak osób wie, że wraz z czosnkiem jest świetnym remedium na zbyt wysoki cukier i ciśnienie. Obydwa warzywa są istną witaminową bombą. Podpowiadamy, w jaki sposób je łączyć.
01.01.2024 | aktual.: 01.01.2024 16:41
Czosnek i burak to połączenie idealne. NIe dość, że świetnie pasują do siebie pod względem smaku, to jeszcze uzupełniają się jakościowo. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, które wspólnie wspierają organizm. Mało tego, takie połączenie wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czosnek i burak - dlaczego warto je łączyć?
Ten duet świetnie wpływa na trawienie i pracę układu pokarmowego. Czosnek wspiera też funkcjonowanie jelit - jest naturalnym probiotykiem i dostarcza florze bakteryjnej odpowiednich składników odżywczych. Łagodzi też najróżniejsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a szczególnie wzdęcia i zaparcia. Wraz z burakiem oczyszcza wątrobę z toksyn i chroni ją przed pasożytami.
Burak i czosnek świetnie sprawdzają się w walce o wyższą odporność, gdyż działają przeciwbakteryjnie. Mało tego, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają zakrzepicy. Ten duet szczególnie polecany jest osobom z insulinoopornością i cukrzycą, gdyż świetnie reguluje poziom cukru we krwi.
Nie wszyscy jednak tę mieszankę mogą spożywać. Unikać jej powinny osoby z wrażliwym żołądkiem. Nadmiaru surowego czosnku powinny unikać kobiety w ciąży, a surowe rybaki są niewskazane przy kamicy nerkowej i dnie moczanowej.
W jakich daniach to połączenie się sprawdzi?
Takich dań jest mnóstwo, do najzdrowszych należą:
- koktajle,
- zupa krem z buraka,
- buraczki zasmażane z czosnkiem,
- zakwas z buraków,
- sałatki,
- kiszone buraki,
- barszcz czerwony.