Barszcz czerwony last minute. Zrobisz go bez gotowania

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu. Najczęściej na świątecznym stole ląduje barszcz na zakwasie, a co powiecie na barszcz bez gotowania? Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ma piękny rubinowy kolor i głęboki smak.

Barszcz czerwony bez gotowaniaBarszcz czerwony bez gotowania
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Ugotowanie wigilijnego barszczu to nie lada wyzwanie. Mamy dla was jednak znacznie prostsze rozwiązanie. Pyszny i aromatyczny barszczyk bez gotowania.

- Przepis na czerwony barszcz bez gotowania dostałam od jednej z przyjaciółek. Nie wymaga (jak sama nazwa mówi) długiego gotowania ani żadnych dodatków mięsnych. Jedyne, co trzeba ugotować to buraczki, choć zamiast tego polecam je upiec. Ten barszcz można przygotować od razu w większej ilości, a następnie zapasteryzować w słoikach lub butelkach - mówi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicookig".

Na blogu znajdziecie również przepis na aromatyczny sos grzybowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Przepis na czerwony barszcz bez gotowania

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraczków – najlepsza jest odmiana niedużych i podłużnych,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 większe ząbki czosnku.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 proc. (możesz zamienić go na ocet jabłkowy),
  • 2 średnie liście laurowe,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • opcjonalnie 1 goździk.

Jak zrobić czerwony barszcz bez gotowania – krok po kroku

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie.
  2. Alternatywnie, buraki możesz przyrządzić w piekarniku. Ten sposób jest moim ulubionym, ponieważ po upieczeniu buraki stają się bardziej słodkie. Jak to zrobić? Po dokładnym wyszorowaniu ułóż buraki w naczyniu lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je drugim arkuszem papieru do pieczenia. Możesz również dodatkowo przykryć naczynie pokrywką. Chodzi o to, aby buraki nie wyschły i nie spiekły się podczas pieczenia. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni Celsjusza i piecz buraki przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdź, czy są już miękkie. Możesz to zrobić za pomocą patyka do szaszłyka. Jeśli buraki nie są jeszcze miękkie, dopiecz je – patyczek powinien bez problemu wchodzić w buraka.
  3. Podczas gdy buraki się gotują (lub pieką), przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy - liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Następnie dolej ocet, zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Po ugotowaniu lub upieczeniu wystudź buraki i obierz je ze skórki.
  5. Mała wskazówka: z ciepłych buraków skórkę zdejmuje się łatwiej, ponieważ praktycznie sama odchodzi. Możesz to robić dłońmi, a noża użyć tylko do odcięcia końcówek.
  6. Następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę i czosnek. Buraki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przełóż je do szklanego lub emaliowanego naczynia, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie wymieszaj wszystko razem. Na koniec wlej przestudzoną zalewę, ponownie wymieszaj, przykryj naczynie i odstaw na około 24 godziny.
  7. Po upływie 24 godzin przecedź wszystko przez sito. Barszcz przelej do słoików lub butelek.
  8. Z pozostałych buraczków możesz przyrządzić sałatkę do obiadu. To również doskonały początek do przygotowania zupy buraczkowej, zarówno zabielanej, jak i bez zabielania.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy