Barszcz czerwony last minute. Zrobisz go bez gotowania

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu. Najczęściej na świątecznym stole ląduje barszcz na zakwasie, a co powiecie na barszcz bez gotowania? Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ma piękny rubinowy kolor i głęboki smak.

Barszcz czerwony bez gotowaniaBarszcz czerwony bez gotowania
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Ugotowanie wigilijnego barszczu to nie lada wyzwanie. Mamy dla was jednak znacznie prostsze rozwiązanie. Pyszny i aromatyczny barszczyk bez gotowania.

- Przepis na czerwony barszcz bez gotowania dostałam od jednej z przyjaciółek. Nie wymaga (jak sama nazwa mówi) długiego gotowania ani żadnych dodatków mięsnych. Jedyne, co trzeba ugotować to buraczki, choć zamiast tego polecam je upiec. Ten barszcz można przygotować od razu w większej ilości, a następnie zapasteryzować w słoikach lub butelkach - mówi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicookig".

Na blogu znajdziecie również przepis na aromatyczny sos grzybowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Przepis na czerwony barszcz bez gotowania

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraczków – najlepsza jest odmiana niedużych i podłużnych,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 większe ząbki czosnku.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 proc. (możesz zamienić go na ocet jabłkowy),
  • 2 średnie liście laurowe,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • opcjonalnie 1 goździk.

Jak zrobić czerwony barszcz bez gotowania – krok po kroku

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie.
  2. Alternatywnie, buraki możesz przyrządzić w piekarniku. Ten sposób jest moim ulubionym, ponieważ po upieczeniu buraki stają się bardziej słodkie. Jak to zrobić? Po dokładnym wyszorowaniu ułóż buraki w naczyniu lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je drugim arkuszem papieru do pieczenia. Możesz również dodatkowo przykryć naczynie pokrywką. Chodzi o to, aby buraki nie wyschły i nie spiekły się podczas pieczenia. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni Celsjusza i piecz buraki przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdź, czy są już miękkie. Możesz to zrobić za pomocą patyka do szaszłyka. Jeśli buraki nie są jeszcze miękkie, dopiecz je – patyczek powinien bez problemu wchodzić w buraka.
  3. Podczas gdy buraki się gotują (lub pieką), przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy - liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Następnie dolej ocet, zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Po ugotowaniu lub upieczeniu wystudź buraki i obierz je ze skórki.
  5. Mała wskazówka: z ciepłych buraków skórkę zdejmuje się łatwiej, ponieważ praktycznie sama odchodzi. Możesz to robić dłońmi, a noża użyć tylko do odcięcia końcówek.
  6. Następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę i czosnek. Buraki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przełóż je do szklanego lub emaliowanego naczynia, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie wymieszaj wszystko razem. Na koniec wlej przestudzoną zalewę, ponownie wymieszaj, przykryj naczynie i odstaw na około 24 godziny.
  7. Po upływie 24 godzin przecedź wszystko przez sito. Barszcz przelej do słoików lub butelek.
  8. Z pozostałych buraczków możesz przyrządzić sałatkę do obiadu. To również doskonały początek do przygotowania zupy buraczkowej, zarówno zabielanej, jak i bez zabielania.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki