PrzepisBoże NarodzenieBarszcz czerwony last minute. Zrobisz go bez gotowania
Barszcz czerwony last minute. Zrobisz go bez gotowania
Barszcz czerwony bez gotowania
Źródło zdjęć: © Daylicooking21.12.2023 15:41
Trudno sobie wyobrazić tradycyjną wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu. Najczęściej na świątecznym stole ląduje barszcz na zakwasie, a co powiecie na barszcz bez gotowania? Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ma piękny rubinowy kolor i głęboki smak.
Ugotowanie wigilijnego barszczu to nie lada wyzwanie. Mamy dla was jednak znacznie prostsze rozwiązanie. Pyszny i aromatyczny barszczyk bez gotowania.
- Przepis na czerwony barszcz bez gotowania dostałam od jednej z przyjaciółek. Nie wymaga (jak sama nazwa mówi) długiego gotowania ani żadnych dodatków mięsnych. Jedyne, co trzeba ugotować to buraczki, choć zamiast tego polecam je upiec. Ten barszcz można przygotować od razu w większej ilości, a następnie zapasteryzować w słoikach lub butelkach - mówi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicookig".
Na blogu znajdziecie również przepis na aromatyczny sos grzybowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na czerwony barszcz bez gotowania
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraczków – najlepsza jest odmiana niedużych i podłużnych,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 większe ząbki czosnku.
Zalewa:
- 1 szklanka wody,
- 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 proc. (możesz zamienić go na ocet jabłkowy),
- 2 średnie liście laurowe,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżki soli,
- opcjonalnie 1 goździk.
Jak zrobić czerwony barszcz bez gotowania – krok po kroku
- Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie.
- Alternatywnie, buraki możesz przyrządzić w piekarniku. Ten sposób jest moim ulubionym, ponieważ po upieczeniu buraki stają się bardziej słodkie. Jak to zrobić? Po dokładnym wyszorowaniu ułóż buraki w naczyniu lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je drugim arkuszem papieru do pieczenia. Możesz również dodatkowo przykryć naczynie pokrywką. Chodzi o to, aby buraki nie wyschły i nie spiekły się podczas pieczenia. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni Celsjusza i piecz buraki przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdź, czy są już miękkie. Możesz to zrobić za pomocą patyka do szaszłyka. Jeśli buraki nie są jeszcze miękkie, dopiecz je – patyczek powinien bez problemu wchodzić w buraka.
- Podczas gdy buraki się gotują (lub pieką), przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy - liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Następnie dolej ocet, zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Po ugotowaniu lub upieczeniu wystudź buraki i obierz je ze skórki.
- Mała wskazówka: z ciepłych buraków skórkę zdejmuje się łatwiej, ponieważ praktycznie sama odchodzi. Możesz to robić dłońmi, a noża użyć tylko do odcięcia końcówek.
- Następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę i czosnek. Buraki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przełóż je do szklanego lub emaliowanego naczynia, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie wymieszaj wszystko razem. Na koniec wlej przestudzoną zalewę, ponownie wymieszaj, przykryj naczynie i odstaw na około 24 godziny.
- Po upływie 24 godzin przecedź wszystko przez sito. Barszcz przelej do słoików lub butelek.
- Z pozostałych buraczków możesz przyrządzić sałatkę do obiadu. To również doskonały początek do przygotowania zupy buraczkowej, zarówno zabielanej, jak i bez zabielania.