PrzepisWielkanocWielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Tego rarytasu nie może zabraknąć na świątecznym stole
Tego rarytasu nie może zabraknąć na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

24.03.2024 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz zaskoczyć całą rodzinę w te święta czymś wyjątkowym? Szukasz ciekawej inspiracji, która sprawi, że wręcz zaniemówią z wrażenia? Mam coś, co na pewno umożliwi ci takie efekty!

Choć rodzima kuchnia obfituje w wiele smacznych i sprawdzonych przepisów z wielkanocnym akcentem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu urozmaicić świąteczne menu. I świetnie w tej roli spisze się oryginalna terrina z jajkiem w roli głównej. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby zakochać się w niej od pierwszego spojrzenia.

Oczywiście fenomenalny wygląd to tylko połowa sukcesu. Oprócz prawdziwej uczty dla oka możesz liczyć również na niezwykłą kombinację smakową, w której nie zabraknie kolorowych i smacznych warzyw, kremowej śmietanki oraz aromatycznego bulionu domowej roboty. W takim wydaniu przepis wywodzący się wprost z kuchni francuskiej zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ogromnym plusem całej receptury jest również fakt, że wystarczy połączyć składniki i wstawić je do lodówki. Nic nie trzeba piec, ani smażyć, a co za tym idzie, będziesz miał więcej czasu na przygotowanie innych potraw wielkanocnych. Czy to nie idealne rozwiązanie?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa terrina na zimno w wielkanocnym wydaniu prezentuje się fenomenalnie. Zaś w środku czeka na ciebie smaczna niespodzianka

Składniki:

  • 400 ml bulionu,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 20 g żelatyny,
  • 300 g ugotowanej mieszanki jarzynowej,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad wielkanocnym przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. Łączę go z żelatyną w proszku i po dokładnym wymieszaniu odstawiam na bok. 

Najpierw przygotowuję bulion domowej roboty z dodatkiem żelatyny
Najpierw przygotowuję bulion domowej roboty z dodatkiem żelatyny© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przy pomocy robota kuchennego ubijam na sztywno śmietankę. Po chwili do miski cienkim strumieniem zaczynać wlewać bulion z dodatkiem żelatyny. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej

Następnie łączę śmietankę z bulionem i żelatyną
Następnie łączę śmietankę z bulionem i żelatyną© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejny składnik do miski trafia mieszanka ugotowanychpokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn. Na koniec mieszam dokładnie wszystkie produkty, aby powstała idealna kombinacja smakowa.  

Do mieszanki trafia też mieszanka jarzynowa
Do mieszanki trafia też mieszanka jarzynowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Podłużną formę do pieczenia zabezpieczam przy pomocy folii spożywczej. Następnie rozprowadzam w naczyniu pierwszą warstwę z mieszanki na bazie śmietanki. 

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo do formy trafiają teraz obraneugotowane na twardo jajka. Układam je na środku w pionowym rzędzie przez całą długość naczynia. 

Do formy wkładam ugotowane na twardo jajka
Do formy wkładam ugotowane na twardo jajka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane jajka przykrywam kolejną warstwą mieszanki, wypełniając jednocześnie formę po brzegi. Danie trafia na koniec do lodówki do całkowitego stężenia.

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową terrinę przekładam na półmisek i dekoruję ją przy pomocy kiełków, rzodkiewek oraz świeżego koperku. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl