Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku
Chcesz zaskoczyć całą rodzinę w te święta czymś wyjątkowym? Szukasz ciekawej inspiracji, która sprawi, że wręcz zaniemówią z wrażenia? Mam coś, co na pewno umożliwi ci takie efekty!
24.03.2024 08:02
Choć rodzima kuchnia obfituje w wiele smacznych i sprawdzonych przepisów z wielkanocnym akcentem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu urozmaicić świąteczne menu. I świetnie w tej roli spisze się oryginalna terrina z jajkiem w roli głównej. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby zakochać się w niej od pierwszego spojrzenia.
Oczywiście fenomenalny wygląd to tylko połowa sukcesu. Oprócz prawdziwej uczty dla oka możesz liczyć również na niezwykłą kombinację smakową, w której nie zabraknie kolorowych i smacznych warzyw, kremowej śmietanki oraz aromatycznego bulionu domowej roboty. W takim wydaniu przepis wywodzący się wprost z kuchni francuskiej zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ogromnym plusem całej receptury jest również fakt, że wystarczy połączyć składniki i wstawić je do lodówki. Nic nie trzeba piec, ani smażyć, a co za tym idzie, będziesz miał więcej czasu na przygotowanie innych potraw wielkanocnych. Czy to nie idealne rozwiązanie?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kolorowa terrina na zimno w wielkanocnym wydaniu prezentuje się fenomenalnie. Zaś w środku czeka na ciebie smaczna niespodzianka
Składniki:
- 400 ml bulionu,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- 20 g żelatyny,
- 300 g ugotowanej mieszanki jarzynowej,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad wielkanocnym przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. Łączę go z żelatyną w proszku i po dokładnym wymieszaniu odstawiam na bok.
Krok 2. Następnie przy pomocy robota kuchennego ubijam na sztywno śmietankę. Po chwili do miski cienkim strumieniem zaczynać wlewać bulion z dodatkiem żelatyny. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej.
Krok 3. Jako kolejny składnik do miski trafia mieszanka ugotowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn. Na koniec mieszam dokładnie wszystkie produkty, aby powstała idealna kombinacja smakowa.
Krok 4. Podłużną formę do pieczenia zabezpieczam przy pomocy folii spożywczej. Następnie rozprowadzam w naczyniu pierwszą warstwę z mieszanki na bazie śmietanki.
Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo do formy trafiają teraz obrane i ugotowane na twardo jajka. Układam je na środku w pionowym rzędzie przez całą długość naczynia.
Krok 6. Tak przygotowane jajka przykrywam kolejną warstwą mieszanki, wypełniając jednocześnie formę po brzegi. Danie trafia na koniec do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 7. Gotową terrinę przekładam na półmisek i dekoruję ją przy pomocy kiełków, rzodkiewek oraz świeżego koperku. I to wszystko, smacznego!