Zamiast smażyć na patelni, nadziewam i zapiekam. Rodzina woli od jajek w majonezie

Faszerowane pieczarki to jedno z zapomnianych dań, którymi zajadaliśmy się jakieś 20 lat temu. Nie masz pomysłu na świąteczne jajka? Zastąp je prostą potrawą, która skradnie serce domowników.

Faszerowane pieczarki.Faszerowane pieczarki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JiriD

Faszerowane pieczarki to jedna z tych sentymentalnych potraw. Czasy jej świetności przypadały pod koniec lat 90. kiedy serwowano je na obiad, kolacje czy jako ciepłą przystawkę na imprezę. To proste, smaczne i sycące danie, które doskonale odnajdzie się na wielkanocnym stole. Przygotowanie zajmie ci mniej niż ugotowanie jajek. Poznaj przepis na najlepsze pieczarki faszerowane, a na stale wpiszą się w świąteczne menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Faszerowane pieczarki — zapomniany hit lat 90.

Pieczarki to bardzo wdzięczny i aromatyczny grzyb, które doskonale komponuje się serem, mięsem czy innymi warzywami. Surowe mają delikatny, wręcz neutralny smak. Smażenie wydobywa z nich to co, najlepsze — pieczarki są pełne umami. To tzw. piąty smak, który można porównać do smaku mięsa. Pieczarki można piec, smażyć, dusić i gotować. W każdym wydaniu smakują równie dobrze.

Pod koniec lat 90. faszerowane pieczarki były jedną z najpopularniejszych przystawek, która często gościła na polskich stołach. Tak jak większość potraw z tamtego okresu zostały wyparte przez nowe, "wyrafinowane dania". Nadal szukasz pomysłu na wielkanocne menu? Faszerowane pieczarki doskonale odnajdą się na świątecznym stole. Tradycja nakazuje, aby znalazło się na nim jak najwięcej mięsa i tak też jest w tym przepisie. Gotowe pieczarki posypuje się ciągnącym serem i wkłada się je do piekarnika na kilka minut, aby warzywo stało się przyjemnie rumiane. Poznaj prosty przepis, który zastąpi ci oklepane jajka w majonezie.

Faszerowane pieczarki — przepis

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek (np. Portobello),
  • 350 g mięsa mielonego (dowolnego),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g sera żółtego,
  • 4 łyżki masła,
  • papryka wędzona,
  • papryka słodka,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: rzeżucha do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i podsmaż na patelni z niewielką ilością masła. Kiedy stanie się rumiana, dodaj mięso i czosnek. Całość dopraw przyprawami.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C., grzanie góra-dół.
  3. Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pozbądź się nóżek i blaszki. Posiekaj je drobno i dodaj je do przygotowanego wcześniej farszu.
  4. Tak przygotowane pieczarki podsmaż na patelni z niewielkim dodatkiem masła. Smaż je z obu stron przez 2-3 minuty.
  5. Posmażone pieczarki umieść w naczyniu żaroodpornym. Środek wypełnij farszem i posyp hojną ilością sera.
  6. Piecz w piekarniku przez 20-30 minut, aż ser całkowicie się roztopi, a pieczarki będą miękkie.
  7. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom