Zamiast smażyć na patelni, nadziewam i zapiekam. Rodzina woli od jajek w majonezie
Faszerowane pieczarki to jedno z zapomnianych dań, którymi zajadaliśmy się jakieś 20 lat temu. Nie masz pomysłu na świąteczne jajka? Zastąp je prostą potrawą, która skradnie serce domowników.
23.03.2024 10:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Faszerowane pieczarki to jedna z tych sentymentalnych potraw. Czasy jej świetności przypadały pod koniec lat 90. kiedy serwowano je na obiad, kolacje czy jako ciepłą przystawkę na imprezę. To proste, smaczne i sycące danie, które doskonale odnajdzie się na wielkanocnym stole. Przygotowanie zajmie ci mniej niż ugotowanie jajek. Poznaj przepis na najlepsze pieczarki faszerowane, a na stale wpiszą się w świąteczne menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane pieczarki — zapomniany hit lat 90.
Pieczarki to bardzo wdzięczny i aromatyczny grzyb, które doskonale komponuje się serem, mięsem czy innymi warzywami. Surowe mają delikatny, wręcz neutralny smak. Smażenie wydobywa z nich to co, najlepsze — pieczarki są pełne umami. To tzw. piąty smak, który można porównać do smaku mięsa. Pieczarki można piec, smażyć, dusić i gotować. W każdym wydaniu smakują równie dobrze.
Pod koniec lat 90. faszerowane pieczarki były jedną z najpopularniejszych przystawek, która często gościła na polskich stołach. Tak jak większość potraw z tamtego okresu zostały wyparte przez nowe, "wyrafinowane dania". Nadal szukasz pomysłu na wielkanocne menu? Faszerowane pieczarki doskonale odnajdą się na świątecznym stole. Tradycja nakazuje, aby znalazło się na nim jak najwięcej mięsa i tak też jest w tym przepisie. Gotowe pieczarki posypuje się ciągnącym serem i wkłada się je do piekarnika na kilka minut, aby warzywo stało się przyjemnie rumiane. Poznaj prosty przepis, który zastąpi ci oklepane jajka w majonezie.
Faszerowane pieczarki — przepis
Składniki:
- 12 dużych pieczarek (np. Portobello),
- 350 g mięsa mielonego (dowolnego),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g sera żółtego,
- 4 łyżki masła,
- papryka wędzona,
- papryka słodka,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: rzeżucha do dekoracji.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i podsmaż na patelni z niewielką ilością masła. Kiedy stanie się rumiana, dodaj mięso i czosnek. Całość dopraw przyprawami.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.C., grzanie góra-dół.
- Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pozbądź się nóżek i blaszki. Posiekaj je drobno i dodaj je do przygotowanego wcześniej farszu.
- Tak przygotowane pieczarki podsmaż na patelni z niewielkim dodatkiem masła. Smaż je z obu stron przez 2-3 minuty.
- Posmażone pieczarki umieść w naczyniu żaroodpornym. Środek wypełnij farszem i posyp hojną ilością sera.
- Piecz w piekarniku przez 20-30 minut, aż ser całkowicie się roztopi, a pieczarki będą miękkie.
- Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.