Zapomnij o nadzieniu z pieczarkami czy szczypiorkiem. Na Wielkanoc podaj jajka faszerowane bekonem

Jeżeli klasyczne przepisy na jajka faszerowane zaczynają cię już nudzić, to koniecznie zwróć uwagę na poniższą propozycję. Delikatność farszu, który jest też pełen chrupiących elementów, a także jego atrakcyjny kolor i niepowtarzalny smak, mówią same za siebie.

Jajka faszerowane bekonemJajka faszerowane bekonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka faszerowane na Wielkanoc to nie tylko przysmak, którym możesz poczęstować gości i domowników. To także swoisty element dekoracyjny, który dodaje uroku świątecznemu stołowi. Dlatego warto zadbać o to, aby zachwycić wszystkich nie tylko smakiem tej przekąski, ale także jej niebanalnym wyglądem. Oba te aspekty gwarantują jajka faszerowane bekonem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Jaki farsz przygotować?

Jeśli mowa o farszu do wielkanocnych jajek, mamy wiele różnych opcji: jajka faszerowane warzywami i serkiem, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szynką, jajka faszerowane guacamole czy sałatką jarzynową, chrzanową lub po tatarsku. Niektóre wersje są fit, inne są typowo świąteczne, a jeszcze inne są przeznaczone dla osób na specjalnych dietach.

Jeśli jednak twoim celem jest zaskoczenie gości i prezentacja im czegoś, z czym prawdopodobnie jeszcze nie mieli do czynienia, to wypróbuj przepis na jajka faszerowane bekonem. Potrzebujesz tylko kilku składników: boczku, sera, jogurtu i kilku szczypt przypraw. Dodatek natki pietruszki lub szczypiorku sprawi, że całość nabierze lekkości wiosennych kolorów.

Jajka faszerowane bekonem
Jajka faszerowane bekonem © Adobe Stock

Jajka faszerowane bekonem. Przepis

Składniki:

  • 6 jajka ugotowane na twardo,
  • 90 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 40 g sera z niebieską pleśnią,
  • 9 plastrów wędzonego boczku,
  • sól i pieprz,
  • wędzona papryka mielona,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kotkę, aż będzie chrupiący. Gotowy boczek odstaw do wystudzenia.
  2. Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój ostrożnie na pół i wyjmij żółtka.
  3. Żółtka wymieszaj z ostudzonym boczkiem, jogurtem, dodaj pokruszony ser z pleśnią. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem oraz wędzoną papryką.
  4. Gotowym farszem wypełnij wgłębienia w białkach.
  5. Gotowe jajka faszerowane udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  6. Wierzch jajek można udekorować chrupiącymi kawałkami boczku.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥