PrzepisWielkanocZapomnij o nadzieniu z pieczarkami czy szczypiorkiem. Na Wielkanoc podaj jajka faszerowane bekonem

Zapomnij o nadzieniu z pieczarkami czy szczypiorkiem. Na Wielkanoc podaj jajka faszerowane bekonem

Jajka faszerowane bekonem
Jajka faszerowane bekonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.03.2024 15:02

Jeżeli klasyczne przepisy na jajka faszerowane zaczynają cię już nudzić, to koniecznie zwróć uwagę na poniższą propozycję. Delikatność farszu, który jest też pełen chrupiących elementów, a także jego atrakcyjny kolor i niepowtarzalny smak, mówią same za siebie.

Jajka faszerowane na Wielkanoc to nie tylko przysmak, którym możesz poczęstować gości i domowników. To także swoisty element dekoracyjny, który dodaje uroku świątecznemu stołowi. Dlatego warto zadbać o to, aby zachwycić wszystkich nie tylko smakiem tej przekąski, ale także jej niebanalnym wyglądem. Oba te aspekty gwarantują jajka faszerowane bekonem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Jaki farsz przygotować?

Jeśli mowa o farszu do wielkanocnych jajek, mamy wiele różnych opcji: jajka faszerowane warzywami i serkiem, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szynką, jajka faszerowane guacamole czy sałatką jarzynową, chrzanową lub po tatarsku. Niektóre wersje są fit, inne są typowo świąteczne, a jeszcze inne są przeznaczone dla osób na specjalnych dietach.

Jeśli jednak twoim celem jest zaskoczenie gości i prezentacja im czegoś, z czym prawdopodobnie jeszcze nie mieli do czynienia, to wypróbuj przepis na jajka faszerowane bekonem. Potrzebujesz tylko kilku składników: boczku, sera, jogurtu i kilku szczypt przypraw. Dodatek natki pietruszki lub szczypiorku sprawi, że całość nabierze lekkości wiosennych kolorów.

Jajka faszerowane bekonem
Jajka faszerowane bekonem© Adobe Stock

Jajka faszerowane bekonem. Przepis

Składniki:

  • 6 jajka ugotowane na twardo,
  • 90 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 40 g sera z niebieską pleśnią,
  • 9 plastrów wędzonego boczku,
  • sól i pieprz,
  • wędzona papryka mielona,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kotkę, aż będzie chrupiący. Gotowy boczek odstaw do wystudzenia.
  2. Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój ostrożnie na pół i wyjmij żółtka.
  3. Żółtka wymieszaj z ostudzonym boczkiem, jogurtem, dodaj pokruszony ser z pleśnią. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem oraz wędzoną papryką.
  4. Gotowym farszem wypełnij wgłębienia w białkach.
  5. Gotowe jajka faszerowane udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  6. Wierzch jajek można udekorować chrupiącymi kawałkami boczku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także