Blenduję warzywo z serkiem wiejskim i wypełniam jajka. Co roku teściowa się nimi zajada
Im bliżej Wielkanocy, tym większym powodzeniem cieszą się jajka. Chociaż pod różną postacią goszczą na stole przez cały rok, to właśnie w okresie tych wiosennych świąt grają pierwsze skrzypce. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się jednak nie tylko na Wielkanoc. Są tak smaczne, że moi bliscy domagają się ich znacznie częściej niż raz w roku.
01.03.2024 10:16
Faszerowane jajka to naprawdę bardzo prosta sprawa - ot, wystarczy ugotować je na twardo i wypełnić prostą masą. Najpopularniejsze są po prostu wymieszane z majonezem żółtka lub pieczarki, ale w moim domu prawdziwą furorę robią jajka faszerowane pastą z brokuła oraz serka wiejskiego. Jest zielono, lekko i przede wszystkim przepysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka faszerowane z brokułem - prosty przepis na Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wiele osób już zastanawia się, co podać tego dnia swoim bliskim. Moją sprawdzoną propozycją są faszerowane jajka, którymi zajadać się będzie nawet wybredna teściowa. Jajka faszerowane brokułem prezentują się niezwykle apetycznie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.
Przygotowanie jajek faszerowanych brokułem jest bardzo proste i szybkie. Są też zdrowsze niż klasyczne jajka z majonezem, bo bazę stanowi tam serek wiejski.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g serka wiejskiego,
- brokuł,
- szczypiorek,
- koperek,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- szczypta soli,
- słodka papryka mielona.
Sposób przygotowania:
- Do garnka nalewam wodę, dodaję sól i doprowadzam do wrzenia.
- Do gotującej się wody wkładam jajka i gotuję je na twardo przez 6-7 minut.
- Brokuła dzielę na różyczki i gotuję do miękkości.
- Ugotowany brokuł drobno kroję.
- Po ugotowaniu wyjmuję jajka z wody, studzę je i obieram.
- Następnie każde jajko przekrawam na pół w pionie.
- Wydrążam żółtka z połówek jajek i rozgniatam je widelcem.
- Do rozgniecionych żółtek dodaję serek wiejski, brokuł, posiekany koperek oraz szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
- Doprawiam do smaku odrobiną słodkiej papryki.
- Gotową masą faszeruję środki jajek.
Jeśli masa jest dla ciebie za mało gęsta, możesz dorzucić do niej łyżkę majonezu. Smacznego!