Blenduję warzywo z serkiem wiejskim i wypełniam jajka. Co roku teściowa się nimi zajada

Im bliżej Wielkanocy, tym większym powodzeniem cieszą się jajka. Chociaż pod różną postacią goszczą na stole przez cały rok, to właśnie w okresie tych wiosennych świąt grają pierwsze skrzypce. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się jednak nie tylko na Wielkanoc. Są tak smaczne, że moi bliscy domagają się ich znacznie częściej niż raz w roku.

Jajka faszerowane - PysznościJajka faszerowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Faszerowane jajka to naprawdę bardzo prosta sprawa - ot, wystarczy ugotować je na twardo i wypełnić prostą masą. Najpopularniejsze są po prostu wymieszane z majonezem żółtka lub pieczarki, ale w moim domu prawdziwą furorę robią jajka faszerowane pastą z brokuła oraz serka wiejskiego. Jest zielono, lekko i przede wszystkim przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Jajka faszerowane z brokułem - prosty przepis na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wiele osób już zastanawia się, co podać tego dnia swoim bliskim. Moją sprawdzoną propozycją są faszerowane jajka, którymi zajadać się będzie nawet wybredna teściowa. Jajka faszerowane brokułem prezentują się niezwykle apetycznie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Faszerowane jajka
Faszerowane jajka © Adobe Stock

Przygotowanie jajek faszerowanych brokułem jest bardzo proste i szybkie. Są też zdrowsze niż klasyczne jajka z majonezem, bo bazę stanowi tam serek wiejski.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • brokuł,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta soli,
  • słodka papryka mielona.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka nalewam wodę, dodaję sól i doprowadzam do wrzenia.
  2. Do gotującej się wody wkładam jajka i gotuję je na twardo przez 6-7 minut.
  3. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję do miękkości.
  4. Ugotowany brokuł drobno kroję.
  5. Po ugotowaniu wyjmuję jajka z wody, studzę je i obieram.
  6. Następnie każde jajko przekrawam na pół w pionie.
  7. Wydrążam żółtka z połówek jajek i rozgniatam je widelcem.
  8. Do rozgniecionych żółtek dodaję serek wiejski, brokuł, posiekany koperek oraz szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
  9. Doprawiam do smaku odrobiną słodkiej papryki.
  10. Gotową masą faszeruję środki jajek.

Jeśli masa jest dla ciebie za mało gęsta, możesz dorzucić do niej łyżkę majonezu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej