Sałatka wielkanocna, którą zrobisz w 15 minut. Przed jej zrobieniem musisz jednak pamiętać o jednej rzeczy
Sałatka wielkanocna z porem jest pełna kolorów i intensywnych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli tylko pozwolisz swojej wyobraźni wziąć górę, możesz udekorować ją w taki sposób, że z pewnością zaskoczy nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także niecodziennym wyglądem.
29.02.2024 17:31
Sałatka wielkanocna z porem jest świeża, pełna smaku i kolorów. Łączy w sobie chrupkość warzyw, słodycz kukurydzy i lekko kwaśny smak bardzo prostego sosu. Zanim jednak przystąpisz do wymieszania składników, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Bez tego sałatka może okazać się niejadalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szykujesz sałatkę z porem? O tym pamiętaj
Wśród wielu różnych sałatek na Wielkanoc, te z jajkiem zdecydowanie wiodą prym. Jajko jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu i doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Można je znaleźć nie tylko w tradycyjnej jarzynowej sałatce czy typowo jajecznej, ale także w sałatce z tuńczykiem i krakersami czy z selerem naciowym. Poniżej znajdziesz kolejną propozycję na sałatkę na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.
Ważnym składnikiem tej wielkanocnej sałatki jest por. Warzywo to cechuje intensywny smak i aromat, które wspaniale współgrają z innymi dodatkami tej kompozycji, niemniej - mogą wymagać lekkiego złagodzenia. Dlatego też pokrojonego już pora dobrze jest sparzyć (podobnie jak cebulę). Dzięki temu warzywo nabierze łagodniejszych nut, będzie również łatwiej trawione. Kawałeczki pora wystarczy przelać wrzątkiem.
Sałatka wielkanocna z porem. Przepis
Składniki:
- 5 jajek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 80-100 g żółtego sera,
- 2 gałązki selera naciowego z liśćmi,
- 200 g świeżego ogórka,
- 10 cm białej części pora,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18-proc.,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę (jedno możesz zostawić do dekoracji).
- Ogórka, seler naciowy i ser pokrój w kostkę i wymieszaj z jajkami.
- Pora pokrój w półkrążki, a następnie przelej wrzątkiem. Odsączonego dodaj do pozostałych składników.
- Kukurydzę odcedź, dodaj do sałatki.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj sól i pieprz.
- Wszystkie składniki połącz. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami i pokrojonym jajkiem.