Sałatka wielkanocna, którą zrobisz w 15 minut. Przed jej zrobieniem musisz jednak pamiętać o jednej rzeczy

Sałatka wielkanocna z porem jest pełna kolorów i intensywnych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli tylko pozwolisz swojej wyobraźni wziąć górę, możesz udekorować ją w taki sposób, że z pewnością zaskoczy nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także niecodziennym wyglądem.

Sałatka wielkanocna Sałatka wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka wielkanocna z porem jest świeża, pełna smaku i kolorów. Łączy w sobie chrupkość warzyw, słodycz kukurydzy i lekko kwaśny smak bardzo prostego sosu. Zanim jednak przystąpisz do wymieszania składników, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Bez tego sałatka może okazać się niejadalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Szykujesz sałatkę z porem? O tym pamiętaj

Wśród wielu różnych sałatek na Wielkanoc, te z jajkiem zdecydowanie wiodą prym. Jajko jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu i doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Można je znaleźć nie tylko w tradycyjnej jarzynowej sałatce czy typowo jajecznej, ale także w sałatce z tuńczykiem i krakersami czy z selerem naciowym. Poniżej znajdziesz kolejną propozycję na sałatkę na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

Ważnym składnikiem tej wielkanocnej sałatki jest por. Warzywo to cechuje intensywny smak i aromat, które wspaniale współgrają z innymi dodatkami tej kompozycji, niemniej - mogą wymagać lekkiego złagodzenia. Dlatego też pokrojonego już pora dobrze jest sparzyć (podobnie jak cebulę). Dzięki temu warzywo nabierze łagodniejszych nut, będzie również łatwiej trawione. Kawałeczki pora wystarczy przelać wrzątkiem.

Pamiętaj, by wcześniej sparzyć pora
Pamiętaj, by wcześniej sparzyć pora © Pixabay

Sałatka wielkanocna z porem. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 80-100 g żółtego sera,
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi,
  • 200 g świeżego ogórka,
  • 10 cm białej części pora,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18-proc.,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę (jedno możesz zostawić do dekoracji).
  2. Ogórka, seler naciowy i ser pokrój w kostkę i wymieszaj z jajkami.
  3. Pora pokrój w półkrążki, a następnie przelej wrzątkiem. Odsączonego dodaj do pozostałych składników.
  4. Kukurydzę odcedź, dodaj do sałatki.
  5. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj sól i pieprz.
  6. Wszystkie składniki połącz. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami i pokrojonym jajkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej