Jajka na Wielkanoc. Ten przepis sprawi, że wszystkich zachwycisz
Nie masz pomysłu na jajka na Wielkanoc? Faszerowane trącą nudą? Przygotuj więc jajka w skorupce, ale dość nietypowej, bo mocno serowej. Podaj je z sosem chrzanowym lub mocno wiosenną pastą z zielonego groszu, a skradniesz podniebienia wszystkich.
27.02.2024 12:43
Czy to jajka faszerowane, czy pasta jajeczna - trudno żeby na wielkanocnym stole nie pojawiły się potrawy na bazie jajek. Jeśli więc szukasz inspiracji na jajka na Wielkanoc, dobrze trafiłeś. Ta propozycja wbije cię w fotel. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka na Wielkanoc w chrupiącej skorupce. Przepis
Zamiast tradycyjnych faszerowanych, podaj jajka otulone serową skorupką. Przygotowanie ich w takiej wersji jest banalnie proste, a z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Jajka na Wielkanoc w chrupiącej skorupce podaj obok ulubionego sosu, np. chrzanowego, łososiowego dipu czy wiosennej warzywnej pasty. Poniżej znajdziesz kilka propozycji.
Składniki:
- 10 jajek,
- 100 ml mleka,
- 100 g żółtego sera w kawałku,
- 5 łyżek bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
- 8 jajek ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
- Dwa surowe jajka rozkłócić ze szczyptą soli i 0,5 szklanki mleka. Starty ser żółty wymieszać z bułką tartą. Ugotowane jajka zanurzać kolejno w jajku wymieszanym z mlekiem i w bułce tartej z serem.
- W rondelku rozgrzać olej i smażyć w nim panierowane jajka na złoty kolor. Usmażone jajka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- W rondelku rozgrzać olej i smażyć w nim panierowane jajka na złoty kolor. Usmażone jajka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z czym podać jajka na Wielkanoc? Propozycje dodatków
Jajka na Wielkanoc w chrupiącej panierce możesz podać obok wiosennej świeżej pasty z zielonego groszku. W jednej z najprostszych wersji wystarczy wymieszać ugotowany do miękkości i ostudzony groszek z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i serkiem mascarpone. Tak przygotowana pasta zachwyci nie tylko kolorem, ale też smakiem i kremową konsystencją. Pastę z zielonego groszku możesz przyrządzić też, blendując groszek z odrobiną wody i oliwy (dla uzyskania konsystencji pasty) z dodatkiem soku z cytryny i skórki z otartej cytryny oraz czosnkiem, świeżą miętą i bazylią. Taką kompozycją zachwycisz wszystkich gości.
Ciekawym rozwiązaniem może być przygotowanie bardzo łatwej pasty z pieczonych warzyw. Paprykę i bakłażana wystarczy dobrze upiec, do miękkości, i obrać ze skóry. Tak przygotowane warzywa zblenduj z dodatkiem czosnki i sera fety wymieszanego z twarogiem. Całość posyp sporą ilością posiekanej natki pietruszki.
Do jajek na Wielkanoc w serowej skorupce możesz też przygotować pyszny sos chrzanowy, jogurtowy, paprykowy lub pomidorowy. Świetnie sprawdzi się również farsz łososiowy. Łosia wędzonego drobno posiekaj, dodaj odrobinę szczypiorku, koperku, a także nieco świeżego czosnku oraz soli i pieprzu. Całość wymieszaj z majonezem.