Jajka na Wielkanoc. Ten przepis sprawi, że wszystkich zachwycisz

Nie masz pomysłu na jajka na Wielkanoc? Faszerowane trącą nudą? Przygotuj więc jajka w skorupce, ale dość nietypowej, bo mocno serowej. Podaj je z sosem chrzanowym lub mocno wiosenną pastą z zielonego groszu, a skradniesz podniebienia wszystkich.

Jajka na Wielkanoc w serowej skorupce Jajka na Wielkanoc w serowej skorupce
Źródło zdjęć: © Pyszności

Czy to jajka faszerowane, czy pasta jajeczna - trudno żeby na wielkanocnym stole nie pojawiły się potrawy na bazie jajek. Jeśli więc szukasz inspiracji na jajka na Wielkanoc, dobrze trafiłeś. Ta propozycja wbije cię w fotel. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Jajka na Wielkanoc w chrupiącej skorupce. Przepis

Zamiast tradycyjnych faszerowanych, podaj jajka otulone serową skorupką. Przygotowanie ich w takiej wersji jest banalnie proste, a z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Jajka na Wielkanoc w chrupiącej skorupce podaj obok ulubionego sosu, np. chrzanowego, łososiowego dipu czy wiosennej warzywnej pasty. Poniżej znajdziesz kilka propozycji.

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

  1. 8 jajek ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
  2. Dwa surowe jajka rozkłócić ze szczyptą soli i 0,5 szklanki mleka. Starty ser żółty wymieszać z bułką tartą. Ugotowane jajka zanurzać kolejno w jajku wymieszanym z mlekiem i w bułce tartej z serem.
  3. W rondelku rozgrzać olej i smażyć w nim panierowane jajka na złoty kolor. Usmażone jajka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. W rondelku rozgrzać olej i smażyć w nim panierowane jajka na złoty kolor. Usmażone jajka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jajka na Wielkanoc w serowej skorupce
Jajka na Wielkanoc w serowej skorupce © Pyszności

Z czym podać jajka na Wielkanoc? Propozycje dodatków

Jajka na Wielkanoc w chrupiącej panierce możesz podać obok wiosennej świeżej pasty z zielonego groszku. W jednej z najprostszych wersji wystarczy wymieszać ugotowany do miękkości i ostudzony groszek z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i serkiem mascarpone. Tak przygotowana pasta zachwyci nie tylko kolorem, ale też smakiem i kremową konsystencją. Pastę z zielonego groszku możesz przyrządzić też, blendując groszek z odrobiną wody i oliwy (dla uzyskania konsystencji pasty) z dodatkiem soku z cytryny i skórki z otartej cytryny oraz czosnkiem, świeżą miętą i bazylią. Taką kompozycją zachwycisz wszystkich gości.

Ciekawym rozwiązaniem może być przygotowanie bardzo łatwej pasty z pieczonych warzyw. Paprykę i bakłażana wystarczy dobrze upiec, do miękkości, i obrać ze skóry. Tak przygotowane warzywa zblenduj z dodatkiem czosnki i sera fety wymieszanego z twarogiem. Całość posyp sporą ilością posiekanej natki pietruszki.

Do jajek na Wielkanoc w serowej skorupce możesz też przygotować pyszny sos chrzanowy, jogurtowy, paprykowy lub pomidorowy. Świetnie sprawdzi się również farsz łososiowy. Łosia wędzonego drobno posiekaj, dodaj odrobinę szczypiorku, koperku, a także nieco świeżego czosnku oraz soli i pieprzu. Całość wymieszaj z majonezem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej