Najsmaczniejszy sernik na Wielkanoc. Trzymaj się prostych zasad, a nie opadnie i wyjdzie kremowy
Sernik to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wielkanocą gości obok babek i mazurków, ale często znika jako pierwszy. Ten przepis na sernik sprawi, że już nigdy nie upieczesz go w inny sposób.
27.02.2024 | aktual.: 08.03.2024 10:00
Sernik to król świątecznych ciast. Odgrywa ważną rolę na wielkanocnym stole, gdy po żurku, kiełbasach i jajku nachodzi ochota na coś słodkiego. Z tym przepisem nie musisz martwić się opadania, zakalców ani kruszenia - dzięki odpowiednim proporcjom sernik ma po prostu idealną konsystencję i smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik na Wielkanoc - jak zrobić?
Wielkanoc to czas radości i celebrowania, a na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Jak zrobić ten idealny, kremowy i puszysty, który zachwyci wszystkich gości? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
Wybierz dobrej jakości twaróg. Jeśli mielisz go samodzielnie, zrób to kilkukrotnie, aby jego konsystencja była gładka. Użyj jajek w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. To ona nada sernikowi lekkości i puszystości.
Piecz sernik w temperaturze 170-180 st. Celsjusza. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć gwałtownego spadku temperatury i opadnięcia ciasta. Równomierne wypieczenie i zapobieganie pękaniu ciasta zapewni pieczenie w kąpieli wodnej.
Najlepszy sernik na Wielkanoc
Ten przepis na sernik świetnie sprawdzi się nie tylko w czasie Wielkanocy. Idealnie puszysty, pełen smaku i aromatu sernik to deser na każdą okazję.
Składniki:
Spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 1–2 łyżki śmietany,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera,
- 200 g cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 4 jajka,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny,
- aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć kruchy spód.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie wyłóż ciastem prostokątną blaszkę.
- Zmiksuj ser z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem, skórką cytrynową i aromatem waniliowym.
- W jednej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
- W drugiej misce ubij kremówkę na bitą śmietanę.
- Delikatnie dodaj obie puszyste masy do masy serowej i wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Wyłóż masę serową na ciasto.
- Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny.
- Jeśli sernik za mocno się rumieni, przykryj go folią błyszczącą stroną do środka.
- Po upieczeniu zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!