PrzepisSernikNajsmaczniejszy sernik na Wielkanoc. Trzymaj się prostych zasad, a nie opadnie i wyjdzie kremowy

Najsmaczniejszy sernik na Wielkanoc. Trzymaj się prostych zasad, a nie opadnie i wyjdzie kremowy

Sernik to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wielkanocą gości obok babek i mazurków, ale często znika jako pierwszy. Ten przepis na sernik sprawi, że już nigdy nie upieczesz go w inny sposób.

Sernik na Wielkanoc - Pyszności
Sernik na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | TeresaKasprzycka

27.02.2024 | aktual.: 08.03.2024 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik to król świątecznych ciast. Odgrywa ważną rolę na wielkanocnym stole, gdy po żurku, kiełbasach i jajku nachodzi ochota na coś słodkiego. Z tym przepisem nie musisz martwić się opadania, zakalców ani kruszenia - dzięki odpowiednim proporcjom sernik ma po prostu idealną konsystencję i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik na Wielkanoc - jak zrobić?

Wielkanoc to czas radości i celebrowania, a na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Jak zrobić ten idealny, kremowy i puszysty, który zachwyci wszystkich gości? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Wybierz dobrej jakości twaróg. Jeśli mielisz go samodzielnie, zrób to kilkukrotnie, aby jego konsystencja była gładka. Użyj jajek w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. To ona nada sernikowi lekkości i puszystości.

Idealny sernik
Idealny sernik © Adobe Stock

Piecz sernik w temperaturze 170-180 st. Celsjusza. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć gwałtownego spadku temperatury i opadnięcia ciasta. Równomierne wypieczenie i zapobieganie pękaniu ciasta zapewni pieczenie w kąpieli wodnej.

Najlepszy sernik na Wielkanoc

Ten przepis na sernik świetnie sprawdzi się nie tylko w czasie Wielkanocy. Idealnie puszysty, pełen smaku i aromatu sernik to deser na każdą okazję.

Składniki:

Spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1–2 łyżki śmietany,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera,
  • 200 g cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny,
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć kruchy spód.
  2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyłóż ciastem prostokątną blaszkę.
  4. Zmiksuj ser z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem, skórką cytrynową i aromatem waniliowym.
  5. W jednej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
  6. W drugiej misce ubij kremówkę na bitą śmietanę.
  7. Delikatnie dodaj obie puszyste masy do masy serowej i wymieszaj przy pomocy łyżki.
  8. Wyłóż masę serową na ciasto.
  9. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny.
  10. Jeśli sernik za mocno się rumieni, przykryj go folią błyszczącą stroną do środka.
  11. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswielkanocsernik