PrzepisSernikNajsmaczniejszy sernik na Wielkanoc. Trzymaj się prostych zasad, a nie opadnie i wyjdzie kremowy

Najsmaczniejszy sernik na Wielkanoc. Trzymaj się prostych zasad, a nie opadnie i wyjdzie kremowy

Sernik na Wielkanoc - Pyszności
Sernik na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | TeresaKasprzycka
27.02.2024 08:15, aktualizacja: 08.03.2024 10:00

Sernik to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wielkanocą gości obok babek i mazurków, ale często znika jako pierwszy. Ten przepis na sernik sprawi, że już nigdy nie upieczesz go w inny sposób.

Sernik to król świątecznych ciast. Odgrywa ważną rolę na wielkanocnym stole, gdy po żurku, kiełbasach i jajku nachodzi ochota na coś słodkiego. Z tym przepisem nie musisz martwić się opadania, zakalców ani kruszenia - dzięki odpowiednim proporcjom sernik ma po prostu idealną konsystencję i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik na Wielkanoc - jak zrobić?

Wielkanoc to czas radości i celebrowania, a na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Jak zrobić ten idealny, kremowy i puszysty, który zachwyci wszystkich gości? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Wybierz dobrej jakości twaróg. Jeśli mielisz go samodzielnie, zrób to kilkukrotnie, aby jego konsystencja była gładka. Użyj jajek w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. To ona nada sernikowi lekkości i puszystości.

Idealny sernik
Idealny sernik © Adobe Stock

Piecz sernik w temperaturze 170-180 st. Celsjusza. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć gwałtownego spadku temperatury i opadnięcia ciasta. Równomierne wypieczenie i zapobieganie pękaniu ciasta zapewni pieczenie w kąpieli wodnej.

Najlepszy sernik na Wielkanoc

Ten przepis na sernik świetnie sprawdzi się nie tylko w czasie Wielkanocy. Idealnie puszysty, pełen smaku i aromatu sernik to deser na każdą okazję.

Składniki:

Spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1–2 łyżki śmietany,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera,
  • 200 g cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny,
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć kruchy spód.
  2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyłóż ciastem prostokątną blaszkę.
  4. Zmiksuj ser z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem, skórką cytrynową i aromatem waniliowym.
  5. W jednej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
  6. W drugiej misce ubij kremówkę na bitą śmietanę.
  7. Delikatnie dodaj obie puszyste masy do masy serowej i wymieszaj przy pomocy łyżki.
  8. Wyłóż masę serową na ciasto.
  9. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny.
  10. Jeśli sernik za mocno się rumieni, przykryj go folią błyszczącą stroną do środka.
  11. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także