PoradyJaki jest najlepszy ser na sernik? Jeśli kupujesz gotowy twaróg w kubełku musi spełniać 1 warunek

Jaki jest najlepszy ser na sernik? Jeśli kupujesz gotowy twaróg w kubełku musi spełniać 1 warunek

Najlepszy ser na sernik to trudny wybór. Mamy dla Ciebie kilka wsazówkek, dzięki którym wybierzesz idealny twaróg na ukochany sernik.

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva, Pixabay
Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva, Pixabay
Ewa

26.11.2022 20:27

Przepis na sernik idealny

Wybór idealnego sera na sernik jest kluczowy. To właśnie od niego zależy smak i konsystencja naszego ciasta. Sernik to ulubione ciasto Polaków, z którym konkurować może jedynie szarlotka. Obowiązkowo gości na wszystkich świętach i imprezach, a każda gospodyni ma swój sprawdzony, wielokrotnie odtwarzany przepis. Jedni stawiają na klasykę, inni dodają rodzynki, brzoskwinie i inne owoce. Jedno jest pewne- główną rolę za każdym razem gra ser. Warto poświęcić chwilę i wybrać odpowiedni twaróg, dzięki któremu nasz sernik będzie po prostu idealny.

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva
Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva

Najlepszy ser na sernik

Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie świeżego, wiejskiego twarogu. Jednak jego dostępność jest tak ograniczona, że większość z nas opiera się na sklepowych zamiennikach. Do swojego sernika wybierz twaróg tłusty lub półtłusty. Jego konsystencja powinna być  wilgotna i zwarta, a smak i aromat powinien być łagodny. Wybierając twaróg, pamiętaj o jego dobrym zmieleniu. Nasze mamy i babcie od zawsze powtarzały- miel twaróg minimum 3 razy. Dzięki temu masa będzie idealnie gładka, kremowa, pozbawiona niepożądanych grudek. Mielić twaróg możesz na trzy sposoby: praską do ziemniaków (czasochłonny i męczący proces), maszynką do mielenia mięsa z małymi oczkami lub przy pomocy blendera, co daje najszybszy efekt. Tradycyjnie stawia się jednak na maszynkę, jak przed laty.

Sernik- Pyszności/ źróło: pixabay
Sernik- Pyszności/ źróło: pixabay

Dla swojej wygody możesz również postawić na gotowy, już zmielony serek z wiaderka. Dobry twaróg kubełkowy na sernik powinien mieć gęstą, zbitą konsystencję. Po wyjęciu z wiaderka nie może spłynąć z łyżki i nie powinien zawierać zbyt dużej ilości serwatki. W smaku powinien być delikatnie jogurtowy i niekwaśny. Większość twarogów z wiaderka należy odsączyć przed użyciem. Nie wybieraj tych o obniżonej zawartości tłuszczu. Sprawdź dokładnie skład: w przypadku twarogu sernikowego wystarczy jedynie mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych.

Przepis na tradycyjny sernik z przepisu babci znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie