Robię ten sernik na wszystkie święta. Szwagierka nie je żadnego innego

Sernik to zdecydowanie król imprezowych i świątecznych ciast. Pojawia się na wielkanocnym stole, wjeżdża jako deser po bożonarodzeniowych pierogach, a i na urodzinach każdy chętnie sięga po kawałek. Moim popisowym przepisem jest sernik z brzoskwiniami, który przygotowuję niestandardowo, bo bez użycia twarogu.

Sernik z brzoskwiniami na serku skyr - PysznościSernik z brzoskwiniami na serku skyr - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | harashchenkoalexandra
Ewa Malinowska

Kiedy pierwszy raz podałam go moim bliskim, narzekali, że "jak to tak, sernik bez sera?". Po spróbowaniu pierwszego kawałka od razu zmienili zdanie, a moja szwagierka przy każdej okazji prosi, aby upiec ten sernik. Wcale się nie dziwię, bo kremowa masa na bazie skandynawskiego serka skyr przypadnie do gustu niemal każdemu. Na dodatek przepis jest tak prosty i szybki, że przygotowanie tego deseru jest dla mnie czystą przyjemnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Sernik z brzoskwiniami na skyrze

Skyr przypomina w smaku jogurt naturalny, ale jest bardzo gęsty jak grecki i nieco bardziej śmietankowy w smaku. Ma w sobie bardzo dużo białka, wapnia oraz witamin z grupy B. W sklepach znaleźć można różne warianty smakowe, które świetnie sprawdzą się do wszelakich deserów. W moim serniku stawiam na skyr waniliowy, który świetnie komponuje się z owocami.

Sernik z brzoskwiniami - Pyszności
Sernik z brzoskwiniami - Pyszności © Canva | harashchenkoalexandra

Sernik jest puszysty i przepyszny. Niech jednak nie zmyli cię używanie skyra - daleko mu do sernika na zimno, bo ciasto piecze się normalnie w piekarniku. Jest jednak lżejsze i delikatniejsze niż klasyczny sernik.

Składniki:

  • 600 g skyra waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 budynie waniliowe z cukrem,
  • brzoskwinie z puszki,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielam od żółtego i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Do żółtek dodaję serki skyr, budynie oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.
  3. Do serowej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
  4. Powstałą masę przelewam do niedużej formy do pieczenia, wyłożonej papierem.
  5. Na wierzchu układam cząstki brzoskwiń z puszki.
  6. Wstawiam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 35 minut, aż masa będzie lekko zarumieniona i ścięta.

Gdy ciasto przestygnie, kroję je na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany