Robię ten sernik na wszystkie święta. Szwagierka nie je żadnego innego
20.02.2024 07:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sernik to zdecydowanie król imprezowych i świątecznych ciast. Pojawia się na wielkanocnym stole, wjeżdża jako deser po bożonarodzeniowych pierogach, a i na urodzinach każdy chętnie sięga po kawałek. Moim popisowym przepisem jest sernik z brzoskwiniami, który przygotowuję niestandardowo, bo bez użycia twarogu.
Kiedy pierwszy raz podałam go moim bliskim, narzekali, że "jak to tak, sernik bez sera?". Po spróbowaniu pierwszego kawałka od razu zmienili zdanie, a moja szwagierka przy każdej okazji prosi, aby upiec ten sernik. Wcale się nie dziwię, bo kremowa masa na bazie skandynawskiego serka skyr przypadnie do gustu niemal każdemu. Na dodatek przepis jest tak prosty i szybki, że przygotowanie tego deseru jest dla mnie czystą przyjemnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z brzoskwiniami na skyrze
Skyr przypomina w smaku jogurt naturalny, ale jest bardzo gęsty jak grecki i nieco bardziej śmietankowy w smaku. Ma w sobie bardzo dużo białka, wapnia oraz witamin z grupy B. W sklepach znaleźć można różne warianty smakowe, które świetnie sprawdzą się do wszelakich deserów. W moim serniku stawiam na skyr waniliowy, który świetnie komponuje się z owocami.
Sernik jest puszysty i przepyszny. Niech jednak nie zmyli cię używanie skyra - daleko mu do sernika na zimno, bo ciasto piecze się normalnie w piekarniku. Jest jednak lżejsze i delikatniejsze niż klasyczny sernik.
Składniki:
- 600 g skyra waniliowego,
- 3 jajka,
- 2 budynie waniliowe z cukrem,
- brzoskwinie z puszki,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielam od żółtego i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Do żółtek dodaję serki skyr, budynie oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.
- Do serowej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
- Powstałą masę przelewam do niedużej formy do pieczenia, wyłożonej papierem.
- Na wierzchu układam cząstki brzoskwiń z puszki.
- Wstawiam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 35 minut, aż masa będzie lekko zarumieniona i ścięta.
Gdy ciasto przestygnie, kroję je na kawałki. Smacznego!