Znajomy cukiernik zdradził mi przepis na najlepszy sernik. Teraz wszyscy zachwycają się spodem mojego ciasta

Sernik przygotowywałem już wiele razy, ale zawsze czułem, że czegoś w nim brakuje. Postanowiłem więc uzyskać poradę od najlepszego znanego mi specjalisty. Poprosiłem znajomego cukiernika o jego przepis i się nie zawiodłem. Teraz mój sernik naprawdę jest najwyższych lotów!

Sernik według przepisu cukiernika. Najlepszy!Sernik według przepisu cukiernika. Najlepszy!
Źródło zdjęć: © Canva | ola_p

Sernik to w teorii ciasto podstawowe i bardzo proste. W praktyce, jak się okazuje, rządzi się on mnóstwem różnych praw i prawideł, bez których znajomości wypiek nie wychodzi taki, jaki powinien. Tak też było w przypadku ciasta, które wypiekałem w domu. Niby było dobre i wszyscy jedli mój sernik ze smakiem — ale jakoś tak bez zachwytu. Niby wszystko było w porządku, ale brakowało trochę wilgotności ciasta i kruchości spodu. Po prostu musiałem coś z tym zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowa deska pyszności, czyli najlepsze kęski dla dwojga

Poproszony przeze mnie o pomoc cukiernik najpierw dał mi krótki wykład na temat obecności rodzynek w serniku (z czym totalnie się zgodziłem), a następnie zaskoczył dwiema wskazówkami. Po pierwsze, według niego do tego ciasta doskonale pasują brzoskwinie. Po drugie, sernik marzeń to taki, w którym czuć kakao. Nie miałem wyjścia i musiałem temu przyklasnąć. Po upieczeniu ciasta zrozumiałem, że to, co mówił cukiernik, było prawdziwe. Zresztą sam zobacz.

Sernik z kakao i brzoskwiniami

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Masa twarogowa:

  • 500 g zmielonego półtłustego twarogu,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • puszka brzoskwiń w zalewie.

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła.
Sernik wykonuję z półtłustego twarogu
Sernik wykonuję z półtłustego twarogu © Canva | Teleginatania

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od góry. Mąkę przesiewam, łącze z kakao, cukrem i szczyptą soli. Dodaje posiekane zimne masło i ekstrakt waniliowy. Wbijam jajko. Zagniatam ciasto, zabezpieczam je folią i wstawiam do lodówki.
  2. Teraz wykonuję masę twarogową. Miksuję twaróg, mascarpone, cukier, jajka i mąkę. Ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny dorzucam na sam koniec, mieszam szpatułką.
  3. Kruszonka to już prościzna. Łączę mąkę, kakao, cukier i posiekane masło. Kruszę palcami, żeby powstały charakterystyczne grudy.
  4. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowuję i przekładam na spód (i boki) formy. Wykładam część brzoskwiń i wylewam na nie masę twarogową. Teraz układam resztę owoców i posypuję kruszonką.
  5. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Studzę w wyłączonym piekarniku. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe