Weź ten jogurt i sól. Tyle wystarczy, żeby zrobić pyszny, domowy ser

Prosty i tani ser z jogurtu greckiego to przepis, który przygotujesz w swojej kuchni bez specjalnych sprzętów Idealny na kanapki i grzanki.

Ser labneh w miseczceSer z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva
Ewa

Domowy ser, który smakuje lepiej niż serek śmietankowy ze sklepu i do tego przygotujesz go z prostych i dostępnych składników? Odpowiedź jest prosta- labneh. Popularny jest głównie w krajach arabskich i wywodzi się z Libanu, ale dużą popularność zdobył również w Grecji. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, jednak uczy nas cierpliwości-  odpowiednie oddzielanie sera od serwatki zajmie kilka dni. Na szczęście, nie ma przy tym za dużo pracy, a efekt końcowy zdecydowanie jest warty czekania.

Z czym podawać labneh?

Labneh przypomina w smaku delikatny, aksamitny twarożek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek i kanapek lub na słodko, z miodem i granolą. Możesz go również wykorzystać jako bazę do pasty kanapkowej, doprawiając go intensywnymi przyprawami, dodając pesto lub harrisę. W wersji nieco płynnej sprawdzi się też jako dip do warzyw lub składnik farszu do naleśników. Im więcej czasu spędzi w lodówce, tym bardziej zwarta będzie jego konsystencja, dzięki czemu nada się zarówno do smarowania, jak i krojenia.

Ser z jogurtu greckiego

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • gaza lub pielucha tetrowa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładam jogurty greckie i dodaję do nich sól. Dokładnie mieszam.
  2. Do jogurtu opcjonalnie możesz dodać też mieszankę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się oregano, bazylia i pomidory (nie z oleju), suszona mięta czy czosnek niedźwiedzi.
  3. Nad pustym garnkiem umieszczam sitko i wykładam je czystą gazą lub pieluchą tetrową.
  4. Jogurt przekładam do sitka i łapię za końce gazy.
  5. Delikatnie zawiązuję na górze i odstawiam garnek z sitkiem do lodówki na 5 godzin.
  6. Po tym czasie odciskam nadmiar serwatki i ponownie wstawiam do lodówki, tym razem na 3 dni.
  7. Od czasu do czasu zaglądam do sera i odciskam serwatkę.
Ser z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva
Ser z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva

Jak wykorzystać serwatkę?

Serwatki nie musisz od razu wylewać do zlewu. Świetnie zastąpi wodę podczas pieczenia chleba czy też mleko przy smażeniu naleśników i placków. Nada się również do zabielenia żurku czy barszczu białego pod koniec gotowania.

Szukasz inspiracji na pyszne i proste danie? Wypróbuj przepis na buraczany makaron.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok