Weź ten jogurt i sól. Tyle wystarczy, żeby zrobić pyszny, domowy ser

Prosty i tani ser z jogurtu greckiego to przepis, który przygotujesz w swojej kuchni bez specjalnych sprzętów Idealny na kanapki i grzanki.

Ser labneh w miseczceSer z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva
Ewa

Domowy ser, który smakuje lepiej niż serek śmietankowy ze sklepu i do tego przygotujesz go z prostych i dostępnych składników? Odpowiedź jest prosta- labneh. Popularny jest głównie w krajach arabskich i wywodzi się z Libanu, ale dużą popularność zdobył również w Grecji. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, jednak uczy nas cierpliwości-  odpowiednie oddzielanie sera od serwatki zajmie kilka dni. Na szczęście, nie ma przy tym za dużo pracy, a efekt końcowy zdecydowanie jest warty czekania.

Z czym podawać labneh?

Labneh przypomina w smaku delikatny, aksamitny twarożek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek i kanapek lub na słodko, z miodem i granolą. Możesz go również wykorzystać jako bazę do pasty kanapkowej, doprawiając go intensywnymi przyprawami, dodając pesto lub harrisę. W wersji nieco płynnej sprawdzi się też jako dip do warzyw lub składnik farszu do naleśników. Im więcej czasu spędzi w lodówce, tym bardziej zwarta będzie jego konsystencja, dzięki czemu nada się zarówno do smarowania, jak i krojenia.

Ser z jogurtu greckiego

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • gaza lub pielucha tetrowa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładam jogurty greckie i dodaję do nich sól. Dokładnie mieszam.
  2. Do jogurtu opcjonalnie możesz dodać też mieszankę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się oregano, bazylia i pomidory (nie z oleju), suszona mięta czy czosnek niedźwiedzi.
  3. Nad pustym garnkiem umieszczam sitko i wykładam je czystą gazą lub pieluchą tetrową.
  4. Jogurt przekładam do sitka i łapię za końce gazy.
  5. Delikatnie zawiązuję na górze i odstawiam garnek z sitkiem do lodówki na 5 godzin.
  6. Po tym czasie odciskam nadmiar serwatki i ponownie wstawiam do lodówki, tym razem na 3 dni.
  7. Od czasu do czasu zaglądam do sera i odciskam serwatkę.
Ser z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva
Ser z jogurtu greckiego- Pyszności; żródło: Canva

Jak wykorzystać serwatkę?

Serwatki nie musisz od razu wylewać do zlewu. Świetnie zastąpi wodę podczas pieczenia chleba czy też mleko przy smażeniu naleśników i placków. Nada się również do zabielenia żurku czy barszczu białego pod koniec gotowania.

Szukasz inspiracji na pyszne i proste danie? Wypróbuj przepis na buraczany makaron.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej