Weź ten jogurt i sól. Tyle wystarczy, żeby zrobić pyszny, domowy ser
12.05.2023 11:30, aktual.: 12.05.2023 14:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty i tani ser z jogurtu greckiego to przepis, który przygotujesz w swojej kuchni bez specjalnych sprzętów Idealny na kanapki i grzanki.
Domowy ser, który smakuje lepiej niż serek śmietankowy ze sklepu i do tego przygotujesz go z prostych i dostępnych składników? Odpowiedź jest prosta- labneh. Popularny jest głównie w krajach arabskich i wywodzi się z Libanu, ale dużą popularność zdobył również w Grecji. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, jednak uczy nas cierpliwości- odpowiednie oddzielanie sera od serwatki zajmie kilka dni. Na szczęście, nie ma przy tym za dużo pracy, a efekt końcowy zdecydowanie jest warty czekania.
Z czym podawać labneh?
Labneh przypomina w smaku delikatny, aksamitny twarożek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek i kanapek lub na słodko, z miodem i granolą. Możesz go również wykorzystać jako bazę do pasty kanapkowej, doprawiając go intensywnymi przyprawami, dodając pesto lub harrisę. W wersji nieco płynnej sprawdzi się też jako dip do warzyw lub składnik farszu do naleśników. Im więcej czasu spędzi w lodówce, tym bardziej zwarta będzie jego konsystencja, dzięki czemu nada się zarówno do smarowania, jak i krojenia.
Ser z jogurtu greckiego
Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- gaza lub pielucha tetrowa
Sposób przygotowania:
- Do miski przekładam jogurty greckie i dodaję do nich sól. Dokładnie mieszam.
- Do jogurtu opcjonalnie możesz dodać też mieszankę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się oregano, bazylia i pomidory (nie z oleju), suszona mięta czy czosnek niedźwiedzi.
- Nad pustym garnkiem umieszczam sitko i wykładam je czystą gazą lub pieluchą tetrową.
- Jogurt przekładam do sitka i łapię za końce gazy.
- Delikatnie zawiązuję na górze i odstawiam garnek z sitkiem do lodówki na 5 godzin.
- Po tym czasie odciskam nadmiar serwatki i ponownie wstawiam do lodówki, tym razem na 3 dni.
- Od czasu do czasu zaglądam do sera i odciskam serwatkę.
Jak wykorzystać serwatkę?
Serwatki nie musisz od razu wylewać do zlewu. Świetnie zastąpi wodę podczas pieczenia chleba czy też mleko przy smażeniu naleśników i placków. Nada się również do zabielenia żurku czy barszczu białego pod koniec gotowania.
Szukasz inspiracji na pyszne i proste danie? Wypróbuj przepis na buraczany makaron.