PrzepisWielkanocW moim domu nie ma Wielkanocy bez tych jaj. Trzeba zamarynować odpowiednio wcześniej

W moim domu nie ma Wielkanocy bez tych jaj. Trzeba zamarynować odpowiednio wcześniej

Jajka marynowane - Pyszności
Jajka marynowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | natashabree
27.02.2024 10:35

Na wielkanocnym stole jajka zajmują honorowe miejsce. Chociaż królują przede wszystkim te ugotowane na twardo czy faszerowane pieczarkami, to w wersji marynowanej zdecydowanie skradną twoje serce.

Jajka marynowane to smaczna i efektowna przekąska, która zrobi furorę na świątecznym stole. Świetnie sprawdzą się również jako element zimnej płyty, a ich nietypowy smak sprawi, że nie opędzisz się od komplementów. Za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo jajka w marynacie powinny spędzić 2-3 tygodnie, aby nabrały odpowiedniego smaku. Efekt końcowy jest jednak wart czekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka marynowane na Wielkanoc

Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w marynacie, która łączy w sobie kwaskowatość octu, słodycz cebuli, ziołową nutę rozmarynu i pikantność chili. Taka kompozycja smaków tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia, zaskakując i zachwycając każdego, kto ich spróbuje.

Jajka marynowane - Pyszności
Jajka marynowane - Pyszności© Canva | oproko

Możesz serwować je samodzielnie lub jako dodatek do sałatek i kanapek. Ostrzegam - lepiej przygotować podwójną porcję, bo rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 120 g cebuli,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 łyżka stołowa soli,
  • 625 ml wody,
  • 125 ml octu,
  • 110 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść jajka w garnku i zalej je zimną wodą. Dodaj szczyptę soli.
  2. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8-9 minut.
  3. Odcedź gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby je ostudzić i obierz ze skorupek.
  4. Pokrój cebulę w talarki.
  5. W garnku zagotuj ocet z wodą, solą i cukrem.
  6. Po zagotowaniu zdejmij zalewę z ognia i dodaj cebulę. Wystudź.
  7. Na dnie czystego słoika umieść ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, koper i papryczki chili.
  8. Ułóż jajka w słoiku i zalej przestudzoną zalewą.
  9. Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach marynowania jajka są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także