PrzepisWielkanocW moim domu nie ma Wielkanocy bez tych jaj. Trzeba zamarynować odpowiednio wcześniej

W moim domu nie ma Wielkanocy bez tych jaj. Trzeba zamarynować odpowiednio wcześniej

Na wielkanocnym stole jajka zajmują honorowe miejsce. Chociaż królują przede wszystkim te ugotowane na twardo czy faszerowane pieczarkami, to w wersji marynowanej zdecydowanie skradną twoje serce.

Jajka marynowane - Pyszności
Jajka marynowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | natashabree

27.02.2024 10:35

Jajka marynowane to smaczna i efektowna przekąska, która zrobi furorę na świątecznym stole. Świetnie sprawdzą się również jako element zimnej płyty, a ich nietypowy smak sprawi, że nie opędzisz się od komplementów. Za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo jajka w marynacie powinny spędzić 2-3 tygodnie, aby nabrały odpowiedniego smaku. Efekt końcowy jest jednak wart czekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka marynowane na Wielkanoc

Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w marynacie, która łączy w sobie kwaskowatość octu, słodycz cebuli, ziołową nutę rozmarynu i pikantność chili. Taka kompozycja smaków tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia, zaskakując i zachwycając każdego, kto ich spróbuje.

Jajka marynowane - Pyszności
Jajka marynowane - Pyszności© Canva | oproko

Możesz serwować je samodzielnie lub jako dodatek do sałatek i kanapek. Ostrzegam - lepiej przygotować podwójną porcję, bo rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 120 g cebuli,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 łyżka stołowa soli,
  • 625 ml wody,
  • 125 ml octu,
  • 110 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść jajka w garnku i zalej je zimną wodą. Dodaj szczyptę soli.
  2. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8-9 minut.
  3. Odcedź gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby je ostudzić i obierz ze skorupek.
  4. Pokrój cebulę w talarki.
  5. W garnku zagotuj ocet z wodą, solą i cukrem.
  6. Po zagotowaniu zdejmij zalewę z ognia i dodaj cebulę. Wystudź.
  7. Na dnie czystego słoika umieść ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, koper i papryczki chili.
  8. Ułóż jajka w słoiku i zalej przestudzoną zalewą.
  9. Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach marynowania jajka są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswielkanocInspiracje
Wybrane dla Ciebie