Biorę z kuchennej szafki liście laurowe, 2 przyprawy i łączę w całość. Wykurzyłem wszystkie mole
Jeśli borykasz się problemem moli w kuchni, to mam dla ciebie pewien sprawdzony trik. Dzięki niemu pozbędziesz się uciążliwych owadów i będziesz mógł w spokoju gotować, niczym się nie przejmując. To naprawdę prostsze niż myślisz — wystarczą podstawowe przyprawy.
22.02.2024 10:14
Mole spożywcze — o jakże dobrze dobranej nazwie encyklopedycznej "omacnica spichrzanka" - już niejednej gospodyni uprzykrzyły życie. Kiedy te małe, uparte owadziki zagoszczą w kuchni, nie wystarczy zwykłe "proszę". Zadomowione robactwo za nic nie będzie chciało opuścić przytulnych szafek, gdzie w odmętach sypkich produktów składają jaja, dając tym samym życie kolejnym pokoleniom. Brzmi prawie jak ciekawy film przyrodniczy — i wszystko super, gdyby rzecz nie odbywała się w naszych domach, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomimo dokładnego prowadzenia wszystkich zabiegów profilaktycznych — takich jak przesypywanie produktów do szczelnie zamkniętych pojemników i utrzymywanie ogólnej czystości w kuchni — również w moich czterech ścianach zdarzył się problem z molami. Ręczne utłuczenie kilku owadów nic tu nie da, nie oszukujmy się. Trzeba posłużyć się naprawdę brutalnym sposobem. Tak też zrobiłem i chwyciłem za... przyprawy.
Przyprawy kontra mole
Kiedy mole pojawią się w kuchni, należy działać bardzo zdecydowanie. Na początek — porządki. Jak wspominałem, zgniecenie kilku owadów to żaden sposób, bo prawdopodobnie w szafkach zdążyły już złożyć jaja, z których po około 8 dniach zaczynają wylęgać się larwy. To dlatego wszystkie produkty sypkie, które nie były odpowiednio zabezpieczone, trzeba po prostu wyrzucić. Szafki należy natomiast umyć roztworem wody i octu.
Na koniec sprzątania czas przygotować mieszankę, która skutecznie zniechęci mole do powrotu do szafek i wypędzi te owady, które mogły się tam uchować. Użyjemy do tego trzech składników, których omacnica nie może zdzierżyć: listków laurowych, goździków i suszonej mięty. Te produkty należy wsadzić do miseczki, a następnie przykryć folią spożywczą i poprzebijać w kilku miejscach wykałaczką. Zapach, który będzie dobiegał z pojemnika, to dla moli prawdziwa katorga. Żaden z tych upartych owadów się do niego nie zbliży!