Biorę z kuchennej szafki liście laurowe, 2 przyprawy i łączę w całość. Wykurzyłem wszystkie mole

Jeśli borykasz się problemem moli w kuchni, to mam dla ciebie pewien sprawdzony trik. Dzięki niemu pozbędziesz się uciążliwych owadów i będziesz mógł w spokoju gotować, niczym się nie przejmując. To naprawdę prostsze niż myślisz — wystarczą podstawowe przyprawy.

Przyprawy kontra mole. Owady nie mają szans!Przyprawy kontra mole. Owady nie mają szans!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Mole spożywcze — o jakże dobrze dobranej nazwie encyklopedycznej "omacnica spichrzanka" - już niejednej gospodyni uprzykrzyły życie. Kiedy te małe, uparte owadziki zagoszczą w kuchni, nie wystarczy zwykłe "proszę". Zadomowione robactwo za nic nie będzie chciało opuścić przytulnych szafek, gdzie w odmętach sypkich produktów składają jaja, dając tym samym życie kolejnym pokoleniom. Brzmi prawie jak ciekawy film przyrodniczy — i wszystko super, gdyby rzecz nie odbywała się w naszych domach, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Pomimo dokładnego prowadzenia wszystkich zabiegów profilaktycznych — takich jak przesypywanie produktów do szczelnie zamkniętych pojemników i utrzymywanie ogólnej czystości w kuchni — również w moich czterech ścianach zdarzył się problem z molami. Ręczne utłuczenie kilku owadów nic tu nie da, nie oszukujmy się. Trzeba posłużyć się naprawdę brutalnym sposobem. Tak też zrobiłem i chwyciłem za... przyprawy.

Przyprawy kontra mole

Kiedy mole pojawią się w kuchni, należy działać bardzo zdecydowanie. Na początek — porządki. Jak wspominałem, zgniecenie kilku owadów to żaden sposób, bo prawdopodobnie w szafkach zdążyły już złożyć jaja, z których po około 8 dniach zaczynają wylęgać się larwy. To dlatego wszystkie produkty sypkie, które nie były odpowiednio zabezpieczone, trzeba po prostu wyrzucić. Szafki należy natomiast umyć roztworem wody i octu.

Mole źle reagują na niektóre przyprawy
Mole źle reagują na niektóre przyprawy © Canva | Stuartbur

Na koniec sprzątania czas przygotować mieszankę, która skutecznie zniechęci mole do powrotu do szafek i wypędzi te owady, które mogły się tam uchować. Użyjemy do tego trzech składników, których omacnica nie może zdzierżyć: listków laurowych, goździków i suszonej mięty. Te produkty należy wsadzić do miseczki, a następnie przykryć folią spożywczą i poprzebijać w kilku miejscach wykałaczką. Zapach, który będzie dobiegał z pojemnika, to dla moli prawdziwa katorga. Żaden z tych upartych owadów się do niego nie zbliży!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku