Nieważne, jak często sprzątasz kuchnię. W tych miejscach gromadzą się się bakterie i bród

"Jeśli kuchnia nie jest czysta, to nawet nie zabieramy się za gotowanie" — twierdzi znaczna część szanujących zasady higieny gospodyń. Czasem nie wystarczy jednak tylko pozbyć się brudu z blatu czy wstawić naczyń do zmywarki. Badania potwierdzają, że w każdej kuchni istnieją miejsca, gdzie bród i bakterie ścielą się naprawdę gęsto.

ObrazekBadania potwierdzają, że każda kuchnia ma miejsca, w których znajdują się skupiska bakterii - Pyszności; foto: Canva

Inspektorom sanepidu już nieraz zdarzyło się wydać decyzję o natychmiastowym zawieszeniu działalności restauracji, które nie spełniały wszystkich wymagań sanitarnych. A co by się działo, gdyby ci sami kontrolerzy odwiedzili nasze domowe kuchnie? Pewnie mieliby sporo uwag. Za brud we własnych czterech ścianach na szczęście nie grozi nam mandat, ale istnieje inne potencjalne niebezpieczeństwo: zatrucie. 

Obrazek
Czysta kuchnia, dopiero później gotowanie - Pyszności; foto: Canva

Na pewno wiesz już, że jednym z najbardziej zanieczyszczonych sprzętów kuchennych jest gąbka do mycia naczyń. To nie przelewki: specjaliści są zdania, że powinna być wymieniana maksymalnie co 5-7 dni. W innym przypadku, gdybyśmy wsadzili gąbkę pod mikroskop, mogłoby się okazać, że właśnie nacieramy nasze talerze, wykąpanymi w płynie do mycia naczyń gronkowcami złocistymi. 

A jednak gąbki i zlew to nie jedyne miejsca w kuchni, w których można natknąć się na poważne siedliska zarazków. Istnieją też inne przestrzenie, których zaniedbanie może spowodować bardzo nieprzyjemne następstwa. To żaden żart: wszystko jest potwierdzone rzetelnymi badaniami naukowymi. 

Uchwyty i pokrętła

Rosemary Trout to dyrektor nauki o żywności na Uniwersytecie Drexel. To właśnie ona w rozmowie z portalem delish.com sporządziła listę czterech najbrudniejszych miejsc w kuchni. Zacznijmy od wskazanych przez nią uchwytów. To niby oczywistość, ale przyznaj, że właśnie złapałeś się na tym, że zwykle przecierasz je tylko ręcznikiem papierowym albo namoczoną szmatką. Tymczasem według Rosemary Trout powinno się je regularnie szorować gorącą wodą z mydłem, lub nawet... wybielaczem. 

Pojemniki z przyprawami

To kolejne nieoczywiste miejsce w kuchni, na którym mogą znajdować się siedliska zarazków. Pomyśl: ile razy używałeś saszetki z przyprawą albo solniczki tuż po tym, jak kroiłeś surowe mięso? To nie żart. W 2022 roku czasopismo "Journal of Food Protection" opublikowało badanie, według którego pojemniki z przyprawami miały najbardziej skoncentrowany poziom zanieczyszczenia spośród wszystkich miejsc w domowych kuchniach.

Szuflady na warzywa

Rosemary Trout w swojej rozmowie z portalem delish.com uwzględniła jeszcze dwa miejsca w lodówce: szuflady na warzywa i na mięso. Co prawda to drugie zdaje się mieć więcej sensu, ale to tego pierwszego dotyczyło badanie National Sanitation Foundation, według którego w szufladach na warzywa odkryto nie tylko pleśń i drożdże, ale również salmonellę i listerię. Trout poleca czyścić te miejsca przynajmniej raz w tygodniu poprzez mycie ich w gorącej wodzie i dokładne suszenie.

Obrazek
Kuchnia i jej zakamarki skrywają wiele brudu - Pyszności; foto: Canva

Blaty

Przejdźmy do niechlubnego rekordzisty tego zestawienia. W 2021 roku w Teksasie przeprowadzono kontrolę czystości 10 gospodarstw. Odkrycie inspektorów było szokujące: na blatach kuchennych odkryto 52 różne patogeny przenoszone przez żywność. Trout tłumaczy, że ich czyszczenie zwykle opiera się na półśrodkach, a często nawet na użyciu... używanych gąbek do naczyń. To naprawdę duży błąd!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty