Receptura prosto z zeszytu babci Krysi. Jedna z ulubionych polskich zup
Zupa koperkowa to, obok chłodnika, jedna z najpopularniejszych zup, które spożywa się dość często w sezonie letnim. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a wykorzystując młode warzywa, masz pewność, że danie będzie jedyne w swoim rodzaju. Poznaj najlepszy przepis na zupę koperkową. Twoja rodzina będzie zachwycona.
27.06.2023 07:15
Każda pora roku obfituje w wiele smacznych i charakterystycznych posiłków. Latem królują przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda, w tym naprawdę smaczne i sycące zupy. A skoro o nich mowa, to świetną propozycją może być zupa koperkowa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i marchewką. Możesz ją też podać z ryżem czy makaronem. W każdym wariancie będzie smaczna, wyjątkowa i taka, jak u babci.
Zupa koperkowa — wyjątkowy przysmak lata
Zanim poznasz przepis na zupę koperkową, warto podkreślić najważniejsze atuty tej właśnie zupy, którą chętnie gotuje się wiosną i latem. W kuchni wypełnionej letnim słońcem, kiedy powietrze jest nasycone aromatem świeżych ziół, pojawia się również królowa smaków lata — zupa koperkowa. Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz wybuch letniej przyjemności na swoim podniebieniu. Delikatna, ale pełna wyrazistego smaku, z nutą świeżości i lekkości zupa koperkowa ukazuje w pełnej okazałości siłę natury i bogactwo smaków, jakie oferuje lato.
Koperek, gwiazda tego dania, jest znany ze swoich właściwości odżywczych i przeciwbakteryjnych. To prawdziwe wsparcie dla organizmu podczas letnich dni, gdy potrzebujesz oczyszczenia i odświeżenia. Więc pozwól, aby zupa koperkowa stała się twoim przysmakiem lata — symbolem tych niezapomnianych dni pełnych promieni słonecznych i aromatów natury. To smak, który nie tylko jest ucztą dla podniebienia, ale również przenosi w magiczny świat letniej rozkoszy i radości.
Zupa koperkowa przepis — jak ją przygotować?
Przepis jest szybki i naprawdę prosty. Najlepiej sprawdzą się tu warzywa prosto z ogródka. W przypadku, gdy nie masz takiej możliwości, to dobrze jest wybrać się na pobliski targ lub do warzywniaka. Danie na obiad, w takim wydaniu, będzie czymś wyjątkowym.
Składniki:
- spory pęczek koperku
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 młode marchewki
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- 3 ziemniaki młode
- 4 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: płaska łyżeczka soli i po 1/4 łyżeczki oregano, gałki muszkatołowej i kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz wszystkie warzywa.
- Ziemniaki, marchew i cebulę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki — ziemniaki w kostkę, a marchew i cebulę — w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno.
- W garnku rozpuść masło i wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je bez przykrycia przez 10 minut.
- Następnie wlej bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
- Przykryj zupę pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, to dodaj umyty i drobno posiekany koperek. Nie przykrywaj zupy pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Na samym końcu dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik. Zupa koperkowa jest gotowa. Smacznego!