Receptura prosto z zeszytu babci Krysi. Jedna z ulubionych polskich zup

Zupa koperkowa to, obok chłodnika, jedna z najpopularniejszych zup, które spożywa się dość często w sezonie letnim. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a wykorzystując młode warzywa, masz pewność, że danie będzie jedyne w swoim rodzaju. Poznaj najlepszy przepis na zupę koperkową. Twoja rodzina będzie zachwycona.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Każda pora roku obfituje w wiele smacznych i charakterystycznych posiłków. Latem królują przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda, w tym naprawdę smaczne i sycące zupy. A skoro o nich mowa, to świetną propozycją może być zupa koperkowa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i marchewką. Możesz ją też podać z ryżem czy makaronem. W każdym wariancie będzie smaczna, wyjątkowa i taka, jak u babci.

Zupa koperkowa — wyjątkowy przysmak lata

Zanim poznasz przepis na zupę koperkową, warto podkreślić najważniejsze atuty tej właśnie zupy, którą chętnie gotuje się wiosną i latem. W kuchni wypełnionej letnim słońcem, kiedy powietrze jest nasycone aromatem świeżych ziół, pojawia się również królowa smaków lata — zupa koperkowa. Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz wybuch letniej przyjemności na swoim podniebieniu. Delikatna, ale pełna wyrazistego smaku, z nutą świeżości i lekkości zupa koperkowa ukazuje w pełnej okazałości siłę natury i bogactwo smaków, jakie oferuje lato.

Obrazek
Koper - Pyszności; Foto: Canva.com

Koperek, gwiazda tego dania, jest znany ze swoich właściwości odżywczych i przeciwbakteryjnych. To prawdziwe wsparcie dla organizmu podczas letnich dni, gdy potrzebujesz oczyszczenia i odświeżenia. Więc pozwól, aby zupa koperkowa stała się twoim przysmakiem lata — symbolem tych niezapomnianych dni pełnych promieni słonecznych i aromatów natury. To smak, który nie tylko jest ucztą dla podniebienia, ale również przenosi w magiczny świat letniej rozkoszy i radości.

Zupa koperkowa przepis — jak ją przygotować?

Przepis jest szybki i naprawdę prosty. Najlepiej sprawdzą się tu warzywa prosto z ogródka. W przypadku, gdy nie masz takiej możliwości, to dobrze jest wybrać się na pobliski targ lub do warzywniaka. Danie na obiad, w takim wydaniu, będzie czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • spory pęczek koperku
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 młode marchewki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 3 ziemniaki młode
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i po 1/4 łyżeczki oregano, gałki muszkatołowej i kurkumy.
Obrazek
Zupa koperkowa - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Ziemniaki, marchew i cebulę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki — ziemniaki w kostkę, a marchew i cebulę — w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno.
  3. W garnku rozpuść masło i wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je bez przykrycia przez 10 minut.
  4. Następnie wlej bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Przykryj zupę pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, to dodaj umyty i drobno posiekany koperek. Nie przykrywaj zupy pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  7. Na samym końcu dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik. Zupa koperkowa jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku