Receptura prosto z zeszytu babci Krysi. Jedna z ulubionych polskich zup

Zupa koperkowa to, obok chłodnika, jedna z najpopularniejszych zup, które spożywa się dość często w sezonie letnim. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a wykorzystując młode warzywa, masz pewność, że danie będzie jedyne w swoim rodzaju. Poznaj najlepszy przepis na zupę koperkową. Twoja rodzina będzie zachwycona.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Każda pora roku obfituje w wiele smacznych i charakterystycznych posiłków. Latem królują przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda, w tym naprawdę smaczne i sycące zupy. A skoro o nich mowa, to świetną propozycją może być zupa koperkowa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i marchewką. Możesz ją też podać z ryżem czy makaronem. W każdym wariancie będzie smaczna, wyjątkowa i taka, jak u babci.

Zupa koperkowa — wyjątkowy przysmak lata

Zanim poznasz przepis na zupę koperkową, warto podkreślić najważniejsze atuty tej właśnie zupy, którą chętnie gotuje się wiosną i latem. W kuchni wypełnionej letnim słońcem, kiedy powietrze jest nasycone aromatem świeżych ziół, pojawia się również królowa smaków lata — zupa koperkowa. Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz wybuch letniej przyjemności na swoim podniebieniu. Delikatna, ale pełna wyrazistego smaku, z nutą świeżości i lekkości zupa koperkowa ukazuje w pełnej okazałości siłę natury i bogactwo smaków, jakie oferuje lato.

Obrazek
Koper - Pyszności; Foto: Canva.com

Koperek, gwiazda tego dania, jest znany ze swoich właściwości odżywczych i przeciwbakteryjnych. To prawdziwe wsparcie dla organizmu podczas letnich dni, gdy potrzebujesz oczyszczenia i odświeżenia. Więc pozwól, aby zupa koperkowa stała się twoim przysmakiem lata — symbolem tych niezapomnianych dni pełnych promieni słonecznych i aromatów natury. To smak, który nie tylko jest ucztą dla podniebienia, ale również przenosi w magiczny świat letniej rozkoszy i radości.

Zupa koperkowa przepis — jak ją przygotować?

Przepis jest szybki i naprawdę prosty. Najlepiej sprawdzą się tu warzywa prosto z ogródka. W przypadku, gdy nie masz takiej możliwości, to dobrze jest wybrać się na pobliski targ lub do warzywniaka. Danie na obiad, w takim wydaniu, będzie czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • spory pęczek koperku
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 młode marchewki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 3 ziemniaki młode
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i po 1/4 łyżeczki oregano, gałki muszkatołowej i kurkumy.
Obrazek
Zupa koperkowa - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Ziemniaki, marchew i cebulę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki — ziemniaki w kostkę, a marchew i cebulę — w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno.
  3. W garnku rozpuść masło i wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je bez przykrycia przez 10 minut.
  4. Następnie wlej bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Przykryj zupę pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, to dodaj umyty i drobno posiekany koperek. Nie przykrywaj zupy pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  7. Na samym końcu dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik. Zupa koperkowa jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach