PrzepisTą zupą zajadają się Lubuszanie. Niebecz bije o głowę zwykły kapuśniak

Tą zupą zajadają się Lubuszanie. Niebecz bije o głowę zwykły kapuśniak

Zupa niebecz- Pyszności, źródło kadr z kanału sweetsaltykitchen
Zupa niebecz- Pyszności, źródło kadr z kanału sweetsaltykitchen
Ewa
24.05.2023 14:25, aktualizacja: 24.05.2023 15:03

Zupa niebecz to prosty i pyszny przepis na kapuśniak, którym zajadają się mieszkańcy województwa lubuskiego. Gęsta, sycąca i idealna na obiad.

Kuchnia regionalna to coś, co uwielbiamy. W województwie lubuskim przez wieki żyli osadnicy z różnych części Polski. Pozostałością po tych czasach są potrawy inspirowane innymi regionami, podrasowane nieco o ekstra dodatki. Chociaż lubuski niebecz na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły kapuśniak, to ma jeszcze więcej smaku i aromatu. Ciemny kolor i intensywny smak to zasługa sporej ilości suszonych grzybów. Podstawą jest jednak dobrej jakości kiszona kapusta, a nie ta ukwaszona w dość prostacki sposób, przy pomocy octu. Niebecz jest zupą charakterystyczną dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski, chociaż inspiracji możemy doszukiwać się również w góralskiej kwaśnicy.

Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com
Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa niebecz

Składniki:

  • średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej
  • 1.5 kg dobrej jakości kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 3-4 pietruszki
  • pół selera
  • 1 kg ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Kapusta do zupy

  • 500 g kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczam kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem.
  2. Z porcji rosołowej oraz obranych i pokrojonych w kostkę warzyw z zielem i liśćmi laurowymi gotuję wywar.
  3. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dorzucam do wywaru wraz z posiekanymi, namoczonymi grzybami.
  5. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w kostkę. Po 15 minutach dorzucam do wywaru.
  6. Kapustę drobno siekam, zalewam wodą do wysokości kapusty i gotuję z liściem laurowym, zielem i kminem.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzam ją i dodaję smalec, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam i podsmażam.
  8. Kapustę nakładam do głębokiego talerza i zalewam zupą.

Idealnie gęsta i sycąca zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także