Z majówki w Toskanii przywiozłam przepis na sałatkę. Włosi zajadają się co wieczór

Fani smaków Południa mogą zacierać ręce. Trudno o tak prostą, a zarazem oddającą ducha tamtejszej kuchni potrawę. Składników nie musisz szukać we włoskich delikatesach. Zapewne większość masz pod ręką w swojej kuchni.

Panzanella to przysmak z Toskanii Panzanella to przysmak z Toskanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panzanella to doskonały przykład na danie kuchni resztkowej - wystarczy przecież czerstwy chleb, odrobina cebuli i kawałeczek pomidora. Niby nic, a mieszanka ta przeniesie cię do słonecznej Toskanii i rozkocha w sobie od pierwszego kęsa. Przepis przywiozłam z wycieczki do Florencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Panzanella - toskański aromat na twoim talerzu

Panzanella to toskańska i umbryjska sałatka popularna szczególnie latem. Jest niezwykle oszczędna, a jednocześnie pełna typowych południowych smaków. Składa się bowiem z czerstwego chleba, cebuli i pomidorów, niekiedy dodaje się do niej ogórki i bazylię, a całość wieńczą krople oliwy i octu. Osoby, które nie przepadają za smakiem cebuli, mogą wcześniej namoczyć warzywo w wodzie z octem (np. octem winnym).

Uważa się, że nazwa sałatki pochodzi od połączenia słów "pane" - po włosku "chleb" i "zanella" - oznaczającego "głęboki talerz", na którym serwuje się danie. We współczesnych wariacjach panzanelli lądują niekiedy: sałata, oliwki, mozzarella, białe wino, kapary, anchois, seler, marchew, czerwone wino, tuńczyk, pietruszka, jajka na twardo, mięta, papryka, sok z cytryny czy czosnek. Niemniej składniki te nie są uznawane przez włoskich tradycjonalistów, a najprostsza wersja sprzed lat bazowała na samej cebuli, bez pomidorów.

Ciekawostką jest kwestia samego chleba, który ląduje w panzanelli. Tradycyjny przepis dopuszcza jedynie dodatek chleba toskańskiego, który wypiekany jest bez soli, i który dla większości (oczywiście poza Toskańczykami) nie należy do wypieków wyśmienitych. Niemniej w tej wersji sprawdza się doskonale. Najlepiej jeśli jest czerstwy lub podpieczony, a moczy się go w wodzie z dodatkiem octu winnego (w tych samych proporcjach).

Jak zrobić panzanellę w domu? Przepis

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego lub upieczonego na chrupko chleba na zakwasie,
  • 6 pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 ml oliwy,
  • 50 ml wody,
  • 100 ml octu winnego czerwonego,
  • kilka liści bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrój w średniej wielkości kosteczki. Następnie każdy kawałek zanurz na dosłownie chwilę w mieszaninie octu i wody (50 ml octu i 50 ml wody).
  2. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę, podobnie cebulę (cebulę również możesz wcześniej namoczyć).
  3. Bazylię pokrój na mniejsze kawałki. Składniki wymieszaj, dopraw solą pieprzem, dodaj oliwy i octu do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇