Z majówki w Toskanii przywiozłam przepis na sałatkę. Włosi zajadają się co wieczór

Fani smaków Południa mogą zacierać ręce. Trudno o tak prostą, a zarazem oddającą ducha tamtejszej kuchni potrawę. Składników nie musisz szukać we włoskich delikatesach. Zapewne większość masz pod ręką w swojej kuchni.

Panzanella to przysmak z Toskanii Panzanella to przysmak z Toskanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panzanella to doskonały przykład na danie kuchni resztkowej - wystarczy przecież czerstwy chleb, odrobina cebuli i kawałeczek pomidora. Niby nic, a mieszanka ta przeniesie cię do słonecznej Toskanii i rozkocha w sobie od pierwszego kęsa. Przepis przywiozłam z wycieczki do Florencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Panzanella - toskański aromat na twoim talerzu

Panzanella to toskańska i umbryjska sałatka popularna szczególnie latem. Jest niezwykle oszczędna, a jednocześnie pełna typowych południowych smaków. Składa się bowiem z czerstwego chleba, cebuli i pomidorów, niekiedy dodaje się do niej ogórki i bazylię, a całość wieńczą krople oliwy i octu. Osoby, które nie przepadają za smakiem cebuli, mogą wcześniej namoczyć warzywo w wodzie z octem (np. octem winnym).

Uważa się, że nazwa sałatki pochodzi od połączenia słów "pane" - po włosku "chleb" i "zanella" - oznaczającego "głęboki talerz", na którym serwuje się danie. We współczesnych wariacjach panzanelli lądują niekiedy: sałata, oliwki, mozzarella, białe wino, kapary, anchois, seler, marchew, czerwone wino, tuńczyk, pietruszka, jajka na twardo, mięta, papryka, sok z cytryny czy czosnek. Niemniej składniki te nie są uznawane przez włoskich tradycjonalistów, a najprostsza wersja sprzed lat bazowała na samej cebuli, bez pomidorów.

Ciekawostką jest kwestia samego chleba, który ląduje w panzanelli. Tradycyjny przepis dopuszcza jedynie dodatek chleba toskańskiego, który wypiekany jest bez soli, i który dla większości (oczywiście poza Toskańczykami) nie należy do wypieków wyśmienitych. Niemniej w tej wersji sprawdza się doskonale. Najlepiej jeśli jest czerstwy lub podpieczony, a moczy się go w wodzie z dodatkiem octu winnego (w tych samych proporcjach).

Jak zrobić panzanellę w domu? Przepis

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego lub upieczonego na chrupko chleba na zakwasie,
  • 6 pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 ml oliwy,
  • 50 ml wody,
  • 100 ml octu winnego czerwonego,
  • kilka liści bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrój w średniej wielkości kosteczki. Następnie każdy kawałek zanurz na dosłownie chwilę w mieszaninie octu i wody (50 ml octu i 50 ml wody).
  2. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę, podobnie cebulę (cebulę również możesz wcześniej namoczyć).
  3. Bazylię pokrój na mniejsze kawałki. Składniki wymieszaj, dopraw solą pieprzem, dodaj oliwy i octu do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej