Biorę czerstwy chleb i układam w formie. Robię zapiekankę smaczniejszą niż pizza

Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym chlebem? Oto przepis, który przekształci niesmaczne kromki w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć pyszne danie przypominające smakiem pizzę. Zapomnij o marnowaniu chleba!

Youtube - Screen z kanału Paulina's KitchenYoutube - Screen z kanału Paulina's Kitchen
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Czerstwy chleb nie musi lądować w koszu na śmieci. Zamiast tego, możesz wykorzystać go w kuchni, aby stworzyć wyjątkowe danie, które przebije smakiem niejedną pizzę czy fast-food. To proste i pomysłowe rozwiązanie, które warto wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Zapiekanka a’la pizza z czerstwego chleba - przepis

Czerstwy chleb to często zmarnowane jedzenie. Przepis na zapiekankę, który przedstawiamy, pomoże Ci wykorzystać go w kreatywny sposób. Danie jest pyszne i sycące, a przygotowanie go nie wymaga dużo czasu i wysiłku.

Oto lista składników, których będziesz potrzebować:

  • 6 kromek czerstwego chleba,
  • 4 duże jajka,
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • 3 plastry dowolnej szynki,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • 150 ml śmietany,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 30 g masła/margaryny,
  • Pieprz i sól według smaku,
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj formę, wyściełając ją papierem pergaminowym. Na dnie połóż 3 kromki chleba.
  2. Kolejno umieść na każdej kromce plaster sera żółtego, porcję wędliny oraz kawałek sera. Na wierzchu połóż pozostałe 3 kromki chleba.
  3. W osobnej misce dokładnie wymieszaj jaja z przyprawami i śmietaną. Zamocz w tej mieszance swoje "kanapki", starannie je panierując.
  4. Następnie układaj je z powrotem w blaszce. Łyżką polej pozostałym sosem. Na wierzchu każdej kanapki umieść plaster masła i posyp tartym serem żółtym.
  5. Całość piecz przez 15 minut w temperaturze 190 st. C.

Jak podać zapiekankę z czerstwego chleba?

Aby podać to smaczne danie przypominające pizzę, świetnym dodatkiem będzie ketchup, zwłaszcza ten domowej roboty. Możesz również przygotować witaminową surówkę, na przykład colesław, jako idealne uzupełnienie smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀